* verplichte velden
Bij het plaatsen van een airco -en dan met name bij het installeren van de buitenunit- heeft u te maken met de geldende regelgeving van uw woonplaats. Hoewel deze regels per gemeente kunnen verschillen, zijn er ook overeenkomsten en is er sprake van landelijke wetgeving. Hieronder leest u de belangrijkste regels waar u bij het plaatsen van een airco rekening mee moet houden.
Overweegt u zelf om een airco aan te schaffen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Zo ontdekt u hoe u het hele jaar door kunt genieten van een comfortabel en aangenaam binnenklimaat.
Vrijblijvende offerte aanvraag
In veel gevallen is voor het plaatsen van een airco buitenunit een vergunning nodig. De Woningwet beschouwt de buitenunit van een airco namelijk als een onderdeel van het bouwwerk waar het op wordt geplaatst. Omdat het bouwvolume door het plaatsen van een buitenunit vrijwel altijd toeneemt, is hiervoor officieel een omgevingsvergunning voor bouwen vereist.
Gelukkig hebben veel gemeenten een soepeler beleid. Zo geldt in sommige gemeenten een meldingsplicht. Dit houdt in dat u geen vergunning hoeft aan te vragen, maar alleen melding hoeft te maken van het plaatsen van een airco unit. U moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Andere gemeenten hanteren een wat flexibelere definitie van de regels. Zo bepaalt de wet dat er voor niet-ingrijpende veranderingen aan gebouwen geen vergunning nodig is, zolang het geen monument of beschermd stadsgezicht betreft. Deze gemeenten gaan hier coulant mee om en vragen bijvoorbeeld geen vergunning voor een unit op het dak of aan de achtergevel. De afmeting van de buitenunit van de airco mag dan bijvoorbeeld niet meer bedragen dan 0,5 m2.
Voor een zichtbare buitenunit aan bijvoorbeeld de voorgevel van een woning is in veel gevallen een omgevingsvergunning met welstandsbeoordeling nodig. Een verandering aan een gebouw moet namelijk wel binnen het bestemmingsplan passen.
Om te zien hoe het in uw gemeente geregeld is met airco vergunningen, kunt u gebruikmaken van de vergunningcheck van het Omgevingsloket.
Doe de vergunningcheck
Zoals gezegd verschilt de airco regelgeving per gemeente. Naast de vraag of er voor het plaatsen van een airco een bouwvergunning of omgevingsvergunning nodig is zijn er ook landelijk geldende geluidsnormen voor de buitenunit van een airco. Het geluid van een airco buitenunit mag volgens de laatste regelgeving op de erfgrens niet meer dan 40 dB bedragen. Dit houdt in dat hoe verder de airco van de buren wordt geplaatst, hoe meer geluid hij mag maken. Gelukkig worden airco’s steeds stiller, zodat u zich hier niet meer druk om hoeft te maken. Feenstra heeft een groot aanbod aan fluisterstille airco’s.
Stille airco's van Daikin