* verplichte velden
Voordat u een airco aanschaft, is het verstandig verschillende airco’s met elkaar te vergelijken. Zo komt u erachter welk type, vermogen, merk en prijsklasse het best past bij uw situatie.
Er zijn grofweg drie soorten airco’s:
Split unit airco’s zijn vaste airco’s die bestaan uit een binnen- en een buitenunit. Deze units werken samen om het klimaat te reguleren. De binnenunit onttrekt (meestal) warme lucht uit een ruimte, die vervolgens met behulp van koudemiddel wordt afgevoerd via de buitenunit. Hierdoor daalt de temperatuur in de ruimte. Dit proces kan ook omgedraaid worden, zodat de airco fungeert als verwarming. Wanneer een airco bestaat uit één binnenunit en één buitenunit spreken we van een single split airco.
Een multi split airco werkt volgens hetzelfde principe als een single split airco. Wanneer we de multi split airco vergelijken met de single split, zien we één duidelijk verschil: bij een multi split airco zijn er meerdere binnenunits aangesloten op de buitenunit, terwijl dit er bij een single split altijd maar één is.
Een mobiele airco is eigenlijk een binnen- en buitenunit in één. De lucht die aan de ruimte wordt onttrokken, wordt met een slang naar buiten afgevoerd. Vergeleken met split airco’s zijn mobiele airco’s minder zuinig en stil. Wel zijn ze wat goedkoper in aanschaf, en flexibel in het gebruik. Feenstra verkoopt geen mobiele airco's.
Split airco’s vergelijken: Omdat mobiele airco’s en split airco’s lastig te vergelijken zijn, en omdat Feenstra split airco’s ziet als het meest duurzame en efficiënte systeem, zullen we op deze pagina’s uitsluitend split unit airco’s vergelijken.
Als u airco's gaat vergelijken, ziet u dat er grote verschillen bestaan op het gebied van vermogen. Dit wil echter niet zeggen dat de airco met het grootste vermogen de beste keuze is. Het vermogen moet namelijk passen bij de ruimte waar u het apparaat wilt plaatsen. Hierbij spelen onder meer de grootte van de ruimte en de aanwezige isolatie een rol.
Wanneer u online onderzoek gaat doen, ziet u dat de prijzen van split airco’s flink uiteenlopen. Soms ziet u al een split unit airco vanaf € 650,-. Dit is echter zonder installatie- en materiaalkosten. Om de prijzen van airco’s goed te kunnen vergelijken, vermeldt Feenstra altijd de kosten inclusief installatie en materiaal. Over het algemeen geldt dat airco’s met een groot vermogen duurder zijn dan airco’s met een kleiner vermogen. Ook zijn er grote prijsverschillen tussen verschillende merken. Bij Feenstra koopt u een Daikin airconditioner vanaf € 2.429,-.
Veel bekende elektronicamerken zijn ook actief op de aircomarkt. Denk bijvoorbeeld aan De Longhi, Samsung, Whirlpool, LG, Panasonic en Mitsubishi. Bij Feenstra kiezen we echter voor Daikin. Na alle merken uitgebreid met elkaar te hebben vergeleken, zijn we tot de conclusie gekomen dat deze aircospecialist het beste presteert op het gebied van energiezuinigheid, geruisloosheid en prijs-kwaliteitverhouding. U kunt bij Feenstra dus geen merken met elkaar vergelijken, maar wel Daikin airco’s!
Verschillende airco’s hebben verschillende functionaliteiten. Hierbij is het vooral zaak om te kijken welke functies u zelf belangrijk vindt. Veel split units kunnen bijvoorbeeld verbonden worden met Wifi, zodat u ze aan een app kunt koppelen en bedienen met uw smartphone. Andere handige functionaliteiten zijn een timer, waardoor de airco vanzelf aan en uit gaat, een bewegingssensor die de airco automatisch inschakelt, en een nachtstand zodat u ‘s nachts rustig kunt slapen. Ga voor uzelf na welke features onmisbaar zijn, en vergelijk vervolgens de airco’s die u op het oog heeft.
Bij het vergelijken van airco’s is het ook goed te kijken naar de ruimte waar u hem wilt plaatsen. Voor een airco in de slaapkamer is vaak een kleiner vermogen nodig dan voor een airco in de woonkamer. Een airco op kantoor zal waarschijnlijk niet de hele dag aan hoeven staan, net zoals bijvoorbeeld een airco op zolder.
Er zijn verschillende plekken waar u de buitenunit kunt plaatsen. Bijvoorbeeld:
Welke locatie u ook kiest, houd altijd rekening met een paar basisregels. Plaats de buitenunit bijvoorbeeld liefst in de schaduw. Dit zorgt dat de airco effectiever kan koelen en verlengt de levensduur van het apparaat. Zorg ook dat er geen obstakels in de buurt zijn, zoals bomen, muren en plantenbakken. Dit zorgt dat de luchtstroom niet belemmerd wordt en zorgt dat de airco niet onnodig veel energie verbruikt. Zorg voor een optimale werking ook dat er niet te veel ruimte- en hoogteverschil zit tussen de buiten- en binnenunit.
Wanneer u de buitenunit op een plat dak monteert, is het verder aan te raden gebruik te maken van een verhoging. Voor plaatsing op andere plekken gelden geen specifieke regels. Ook zijn er geen verschillende buitenunits voor verschillende locaties.
De binnenunit van een single split airco kan ook op verschillende plekken worden geplaatst. De plaatsing van de binnenunit is misschien nog belangrijker dan de locatie van de buitenunit, omdat het meer invloed heeft op het binnenklimaat. De binnenunit kan op drie plekken worden geïnstalleerd, te weten:
Aan de wand is het meest gebruikelijk. Dit is tevens een zeer efficiënte plek, omdat warme lucht stijgt en koude lucht daalt. De binnenunit op de vloer plaatsen is om dezelfde reden minder aan te raden. De binnenunit in het plafond plaatsen is doeltreffend en maakt de airco vrijwel onzichtbaar. Deze techniek wordt veel toegepast in kantoren en bedrijven, maar op de particuliere markt zijn deze zogenoemde “cassettemodellen” niet erg gebruikelijk. Welke optie u ook kiest, hang de unit in ieder geval niet te dicht bij ramen en luchtstromen. Zorg ook dat de unit dicht, maar ook weer niet té dicht bij plekken hangt waar je veel tijd doorbrengt. Hang de binnenunit bijvoorbeeld niet pal boven de bank.
Hartelijk dank voor uw interesse in een airconditioning bij Feenstra. Op dit moment hebben wij niet de capaciteit om airco's te installeren. Dit is niet de service die wij onze klanten willen verlenen. Daarom hebben wij besloten om tijdelijk geen airco’s meer aan te bieden. We vertrouwen erop dat dit van tijdelijke aard is.
Wilt u op de hoogte blijven van duurzame ontwikkelingen?
Schrijf u in voor de Feenstra nieuwsbrief