Smartboiler, elektrische boiler, gasboiler: hoe houdt u het overzicht over al deze soorten? En wat is een boiler eigenlijk? We leggen het u uit, met de voor- en nadelen, de verschillen en de overeenkomsten overzichtelijk op een rij. Zodat u de voor u beste keuze kunt maken, met een boiler die precies doet wat u daarvan vraagt.
Een boiler is een vat met water, voorzien van verwarmingselementen. Het vat zorgt voor warm water in huis, zodat u onder een warme douche kunt stappen en heet kunt afwassen. Hoe werkt dit precies en waarom heb je soms te maken met een ‘lege boiler’? En kan de boiler eigenlijk wel echt ‘leeg’ raken? Veel vragen, waarvan de antwoorden u helpen om daar zuiniger mee om te gaan en een goede keuze te maken.
Een boiler kan niet echt leeg raken, het verwarmde water is hoogstens op. Dat wordt daarna natuurlijk weer aangevuld, om het bijvoorbeeld elektrisch te verwarmen. Op die manier is het een opslagtank met warm water, waar u gebruik van kunt maken als u het nodig heeft.
Wist u dat een boiler gebruikmaakt van de natuurkundige wet die warm water lichter maakt dan koud water? Het warme water ‘drijft’ automatisch naar boven, om dat als eerste te gebruiken. Van onderuit wordt er koud water aangevuld, dat de boiler verwarmt om het weer warm te kunnen gebruiken.
Benieuwd naar de verschillende soorten boilers? We zetten er 7 voor u op een rij:
De bij de meeste mensen bekendste boiler, met een elektrisch verwarmingselement om het water op te warmen. U kunt direct water gebruiken als u dat nodig heeft, omdat de boiler het netjes op temperatuur houdt. Uiteraard heeft u de keuze uit meerdere formaten, afgestemd op de manier waarop u er gebruik van maakt.
Het grote voordeel van deze boiler is de relatief lage aanschafprijs. Kijk goed naar de inhoud van de boiler, waarmee u ervoor zorgt dat er voldoende water beschikbaar is om bijvoorbeeld te douchen en af te kunnen wassen.
Een gasboiler werkt op een vergelijkbare manier als een elektrische boiler, al maakt dit apparaat gebruik van gas voor de verwarming. Dat betekent dat de boiler zorgt voor een hoeveelheid warm water, die beschikbaar is op het moment dat u daar gebruik van wilt maken. Feenstra raadt aan om een 'open' gasboiler te vervangen door een elektrische boiler. Bij een elektrische boiler is geen ventilatie of afvoer van gassen nodig. Zo loopt u geen risico op koolmonoxidevergiftiging.
De warmtepompboiler is een energiebesparende en daarmee bewuste keuze. De boiler wordt gevoed door een warmtepomp, die er op een milieuvriendelijke manier voor zorgt dat er warm water beschikbaar is. Het grote voordeel van de warmtepompboiler is bovendien het hogere rendement dan met een meer conventioneel model. De warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht, hiermee wordt water op een duurzame en energiezuinige manier opgewarmd.
De zonneboiler is een duurzame keuze, omdat het apparaat gebruikmaakt van (meestal) 1 tot 4 zonnecollectoren. Die vangen het zonlicht op, dat ze vervolgens omzetten in warmte. Met die warmte wordt het water in de boiler opgewekt, waardoor er geen stroom of gas aan te pas hoeft te komen.
Een milieuvriendelijke keuze, die bij een gemiddeld verbruik door 4 personen zo’n 5 tot 6 vierkante meter aan oppervlak nodig heeft op het dak. Dat is voldoende voor een boiler met 250 tot 300 liter inhoud, om zorgeloos te kunnen douchen en af en toe in bad te gaan.
De doorstroomboiler lijkt eigenlijk meer op een geiser. Anders dan bij de andere modellen wordt het water niet steeds op een constante temperatuur gehouden. In plaats daarvan wordt het water pas verwarmd als u dit nodig heeft.
Het biedt de mogelijkheid om op de energiekosten te besparen. Houdt er aan de andere kant wel rekening mee dat er jaarlijks onderhoud nodig is. Alleen met het juiste onderhoud lukt het om de doorstroomboiler goed te laten werken.
De keukenboiler is een variant op een van de bovenstaande types. Speciaal voor in de keuken, om warm water te kunnen tappen en bijvoorbeeld af te kunnen wassen. De modellen zijn normaal gesproken kleiner van stuk, omdat er minder warm water ‘op voorraad’ hoeft te zijn.
Tip: de keukenboiler wordt ook wel een close-in boiler genoemd. Speciaal voor in de keuken, om daar snel warm water te kunnen gebruiken. En zoekt u een model dat u mooi kunt wegwerken? Een plintboiler plaatst u achterin het keukenkastje tegen de plint, waardoor u die nauwelijks ziet zitten.
De smartboiler is een variant op de elektrische boiler, die beschikt over een zelflerend vermogen. Op die manier ontdekt het apparaat verbruikspatronen, om de momenten van opwarmen daarop af te stemmen. Dat garandeert een lager verbruik van energie, terwijl er op de momenten dat u dat wilt natuurlijk gewoon warm water beschikbaar is.
Heeft u nog vragen of wilt u meer lezen over de boiler? Klik dan op de onderstaande link voor meer informatie