Benieuwd naar de belangrijkste cv-ketel onderdelen? Gas, elektriciteit en water komen samen, in een systeem dat zorgt voor ons warme water en de verwarming. We zetten de onderdelen op een rij, waar experts mee werken als ze onderhoud uitvoeren of zorgen voor een vervanging.
Het expansievat is een belangrijk onderdeel van de cv-ketel. Het vat heft drukverschillen op, om problemen met de werking te voorkomen. Sommige monteurs en installateurs spreken van een drukvat. Het is hetzelfde als het expansievat, dus u kunt de beide termen door elkaar heen gebruiken.
Water kan onder druk tot 3% uitzetten. Dat betekent dat het meer volume inneemt. Dat is een probleem, omdat de cv-installatie een gesloten systeem vormt. Het cv-systeem kan in de meeste gevallen tot 3 bar druk aan. Boven die druk helpt het drukvat extra volume kwijt te kunnen. Er is in de rest van het systeem voor het water namelijk geen ruimte om uit te zetten.
Het expansievat bestaat uit twee delen. Het ene deel is gevuld met water, het andere met een gas (stikstof). Gas laat zich samendrukken, zodra het watervolume toeneemt. Op die manier haalt het vat de spreekwoordelijke druk van de ketel. En zou de druk te hoog oplopen? Dan zorgt het overstortventiel voor de afvoer van het teveel aan (lucht)druk. Nieuw drukvat of expansievat kopen? Bij Feenstra berekenen we graag welke maat u nodig heeft, afhankelijk van de totale waterinhoud van de cv-installatie.
De gaskogelkraan is de aansluiting van de cv-ketel op het gasnet. Een belangrijke aansluiting, voor de aanvoer van gas om de ketel te laten branden. Het is belangrijk dat de kraan de juiste ‘knel’ heeft, voor een luchtdichte aansluiting van de ketel op het net.
Let op: laat de gaskogelkraan vervangen en aansluiten door een ervaren installateur.
De vul- en aftapkraan in de cv-ketel maakt het mogelijk om die te vullen en af te tappen. Bij de kraan ontvangt u een sleutel, die het mogelijk maakt om te vullen en tappen.
Tip: een sleutel gekregen bij de radiator(en)? Het is dezelfde sleutel.
Let op: iedere cv-ketel moet een vulkraan bevatten.
Gebruikt u een cv-combiketel? In dat geval is er sprake van een inlaatcombinatie. Dit onderdeel van de cv-ketel maakt het mogelijk om een boiler aan te sluiten op het gesloten systeem.
Als water opwarmt zet het uit. Het is belangrijk om bijvoorbeeld de keukenboiler aan te sluiten op het gesloten systeem, om het water vrij baan te kunnen geven. In Nederland gebruiken we daarvoor de inlaatcombinatie. Dit onderdeel wordt in de toevoerleiding geplaatst, vaak in de koudwaterleiding.
Let op: gebruikt u een hot-fill boiler? Dan zit de combinatie in de warmwaterleiding.
De vulkraan met keerklep en beluchter maakt het mogelijk om de cv-installatie bij te vullen. De keerklep voorkomt dat het water terug het leidingnet in kan stromen. Dat komt bijvoorbeeld van pas als elders in de straat de waterleiding knapt. De leidingen lopen leeg, waardoor er lucht en water uit het cv-systeem zou worden gezogen. De beluchter heeft een vergelijkbare functie, al voorkomt die vooral dat vuil water zich mengt met leidingwater.
De vulslang is bedoeld om de cv-installatie te vullen of bij te vullen. Dat is belangrijk als de druk in de ketel daalt tot ongeveer 0,8 bar bij een koude toestand (circa 40 graden Celsius).
Tip: gebruik een vulslang met voldoende lengte, bijvoorbeeld 5 meter. Op die manier komt u makkelijker tot aan een kraan, om de cv-ketel bij te vullen.
De ‘uitgang’ van de cv-ketel, waarmee het leidingwerk begint. Het leidingwerk zorgt ervoor dat het warme water van de ketel naar de rest van de installatie kan stromen. Daarbij kunt u denken aan de radiatoren door het huis, net als de kranen in de keuken en de badkamer.
De belangrijkste stok achter de deur binnen de cv-installatie. Een belangrijk onderdeel van de cv-ketel, om te voorkomen dat de druk te hoog op kan lopen.
Normaal gesproken vangt het druk- of expansievat een te hoge druk op. Lukt dat niet meer? Dan zorgt het overstortventiel dat het teveel aan (lucht)druk kan worden afgevoerd. Het ventiel is wordt normaal gesproken niet gebruikt, maar is een essentieel onderdeel voor de bescherming van zowel de cv-ketel als de radiatoren.
Benieuwd naar meer onderdelen van de cv-ketel? U kunt bijvoorbeeld denken aan een (platen)warmtewisselaar. Het is het hart van de cv-ketel, dat zorgt voor de warmteoverdracht. De warmte door de verbranding van het gas wordt via de wisselaar overgegeven aan het water. De twee hebben geen rechtstreeks contact. U kunt gebruik maken van een warmtewiel (warmtewisselaar met lucht), een platenwarmtewisselaar (warmtewisselaar met water) of een twincoilsysteem.
Heeft u een cv-combiketel? Dan levert de ketel zowel warm water als de centrale verwarming. Een driewegklep voor de cv schakelt tussen de beide functies. Als de klep kapotgaat kan de ketel alleen nog warm water geven of de verwarming regelen. Door de driewegklep te vervangen lukt het om de beide functies weer te herstellen.
Tenslotte bevat de cv-ketel een circulatiepomp. Een belangrijk onderdeel, dat het (warme) water in rondpompt in het gesloten circuit. Of de pomp in werking treedt hangt af van de kamerthermostaat. Pas als die een lagere temperatuur dan de gewenste temperatuur meet wordt het systeem geactiveerd. De pomp zorgt dan voor de nieuwe aanvoer van warm water.