Het overstortventiel van uw cv-ketel zorgt dat uw installatie veilig kan functioneren. Het wordt om die reden ook wel een veiligheidsventiel genoemd. Hoewel een overstortventiel alleen wordt ingezet als andere onderdelen niet goed functioneren, is het wel belangrijk om grote problemen met uw ketel te voorkomen!
Het overstortventiel zorgt dat de druk in de installatie niet te hoog kan oplopen. Wanneer de druk hoger wordt dan een bepaalde waarde (meestal 3 bar) wordt het ventiel geactiveerd en kan de overtollige druk ontsnappen.
Een overstortventiel heeft een klep die wordt dichtgehouden door een veer. Wanneer de druk boven een bepaalde waarde komt, wordt de veer samengedrukt en gaat de veer open. Dit systeem heet ook wel een veerbelaste klep. Een overstortventiel heeft een vaste waarde of is instelbaar op een bepaalde druk. Bij de meeste cv installaties is dit 3 bar.
Bij nieuwere cv-ketels zit het overstortventiel vaak in de cv-ketel zelf. Is dit niet het geval, dan wordt het ventiel zo dicht mogelijk bij de ketel geplaatst. Bij soloketels zit het ventiel altijd in de aanvoerleiding. Bij combiketels speelt ook de plaatsing van de driewegklep een rol in de vraag of het ventiel in de aanvoer of retour moet worden geplaatst. In oudere installaties vindt u het ventiel heel soms op een radiator in de badkamer. De reden hiervoor is dat eventueel water uit het ventiel in het doucheputje kan worden opgevangen.
Als uw overstortventiel lekt, ligt dat vaak aan het expansievat. Dit vat vangt normaal gesproken de drukverschillen op die ontstaan door het verwarmen van water. Wanneer het vat niet werkt, loopt de druk bij het gebruik van de ketel op. Bij 3 bar treedt dan het overstortventiel in werking. Doordat er water ontsnapt, daalt na een tijdje druk in de hele installatie. Dit betekent dat u de cv-ketel moet bijvullen, waarna het overstortventiel opnieuw zal gaan lekken. Als u vaak moet bijvullen en het veiligheidsventiel lekt, moet u dus altijd (laten) nakijken of uw expansievat nog naar behoren werkt. Andere redenen voor een lekkend overstortventiel kunnen vuil in de klep en een ventiel met verouderd rubber zijn.
Een overstortventiel aansluiten vergt behoorlijk wat voorbereidingen en kennis. De hele installatie moet drukloos worden gemaakt en er mag geen water meer in de leiding zitten. Een overstortventiel in de ketel moet altijd worden vervangen door een overstortventiel van hetzelfde merk. Ventielen buiten de ketel kunnen worden vervangen door standaard exemplaren. U kunt deze werkzaamheden natuurlijk ook overlaten aan de vakman. Feenstra loopt de overstortventielen tijdens cv-ketel onderhoud altijd na, en vervangt ze als dat nodig is.