Met de wintermaanden voor de deur, is een goed functionerende cv-ketel essentieel. Dankzij de cv-ketel blijft uw huis aangenaam warm en kunt u douchen met warm water. Als de waterdruk van de cv-ketel met fysieke meter echter te laag is, dan werkt deze niet goed meer en wordt uw verwarming niet (goed) warm. In zo’n geval is het waarschijnlijk nodig om uw cv-ketel bij te vullen met water.
U kunt de waterdruk van de cv-ketel met fysieke meter eenvoudig zelf controleren, door op het display van de ketel te kijken. De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan. Is de waterdruk lager en/of staat de meter in het rode gedeelte? Dan is het tijd om uw cv-ketel bij te vullen.
Het bijvullen van de cv-ketel met fysieke meter is zeer gemakkelijk. Hiervoor heeft u nodig:
Bij een cv-ketel met fysieke meter gelden de volgende stappen:
Als u de thermostaat op de laagste stand zet, wacht u tot de cv-ketel nog maar 40 graden aangeeft. Het is belangrijk dat het water in de ketel niet te warm is, aangezien er straks koud water bij zal komen en u niet wilt dat de binnenkant van de cv-ketel barst.
Heeft u geen digitaal display? Haal dan de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact en laat de ketel zo’n 15 minuten afkoelen.
Het is belangrijk dat uw cv-ketel niet nog hard bezig is met het verwarmen van water. Daarom moet de kamerthermostaat zo laag mogelijk staan.
Zorg ervoor dat u de vulslang aansluit op de koudwaterkraan. Houd een emmer onder het uiteinde van de vulslang terwijl u de kraan opent. Laat de vulslang langzaam vollopen met water, tot aan de rand van de slang. Zo voorkomt u dat er lucht in de slang zit, en dus ook in de cv-ketel. Draai de waterkraan weer dicht.
De vulkraan opent u door aan de dop van de vulkraan te draaien, zonder de vulkraan te openen. Bevestig de vulslang vervolgens goed aan de vulkraan.
Dit wordt ook wel het drukvat genoemd. Het expansievat vangt drukverschillen op die ontstaan door water dat uitzet of krimpt.
Als de vulslang goed aangesloten zit op zowel de vulkraan als de waterkraan, kunt u de waterkraan opendraaien.
Draai vervolgens de vulkraan van de cv-ketel open (een kwartslag draai is meestal voldoende).
Laat de cv-ketel vol lopen tot de waterdruk op ongeveer 1,8 tot 2,0 bar staat. Hoger dan 2,0 bar is niet gewenst, omdat een hoge waterdruk slijtage van de pomp of kapotte leidingen in de hand kan werken.
De juiste volgorde is om eerst de vulkraan af te sluiten.
Vervolgens kunt u ook de waterkraan afsluiten.
Bijvoorbeeld met behulp van de emmer en eventueel een dweil of handdoek.
Het is normaal dat er wat lucht mee komt tijdens het bijvullen van de cv-ketel met fysieke meter. Ontlucht daarom elke radiator en zet de kamerthermostaat vervolgens weer op de gewenste stand.
Gemiddeld genomen is het advies om minimaal één keer per jaar de cv-ketel met fysieke meter bij te vullen, aangezien het water in de ketel langzaamaan verdampt en de waterdruk dus steeds lager wordt.
Is de waterdruk in uw cv-ketel met fysieke meter constant te laag, daalt de druk snel nadat u de ketel heeft bijgevuld of moet u de cv-ketel vaker dan twee keer per jaar bijvullen, dan is er misschien sprake van een lekkage of kapot expansievat.
Bij Feenstra repareren we graag uw cv-ketel, zodat deze weer optimaal functioneert. Dit kan in de vorm van een eenmalig bezoek door onze monteurs, of een periodiek onderhoudsabonnement. Door uw cv-ketel regelmatig te onderhouden, worden storingen en onnodige reparaties voorkomen. Met een optimaal presterende cv-ketel als resultaat!