Een concentrisch rookgaskanaal zorgt voor de afvoer van verbrandingsgassen en toevoer van verse lucht middels een dubbelwandige pijp. Door deze innovatieve pijp-in-pijpconstructie is een dubbele wand gecreëerd, wat extra veiligheid geeft bij het vrijkomen van giftige gassen als koolmonoxide. Een concentrisch rookgasafvoer wordt toegepast bij cv-ketels, gesloten gashaarden en kachels. Feenstra installeert bij nieuwe cv-ketels doorgaans concentrische rookgasafvoerkanalen. In sommige situaties is maatwerk noodzakelijk. Per situatie wordt bepaald wat de beste aanpak is. Vraag vrijblijvend een online advies aan en uw adviseur neemt contact met u op.
Een concentrische rookgasafvoer bestaat uit één buis waar nog een buis in zit. De binnenste buis zorgt voor de afvoer van schadelijke verbrandingsgassen van de cv-ketel. Deze rookgassen zijn warm, waardoor de binnenste pijp dus ook warm wordt. De buitenste buis zorgt voor de toevoer van zuurstof van buiten. De buitenlucht is koud maar wordt langs de warme binnenpijp opgewarmd, waardoor er energie wordt bespaard. Bij een ‘oude’ rookgasafvoer was er een aansluiting van twee losse parallelle buizen voor de rookgasafvoer en luchttoevoer.
Door de buis-in-buis constructie is de concentrische rookgasafvoer veel veiliger. Er is namelijk minder kans op koolmonoxidevergiftiging. Dit komt omdat er bij slijtage aan de binnenste buis geen rookgassen kunnen gaan lekken in de woning. Bij slijtage komen de giftige gassen terecht in de buitenste pijp die moet zorgen voor frisse lucht. Als deze schone lucht niet genoeg zuurstof aanlevert doordat er verbrandingsgassen in lekken, springt de cv-ketel op storing en werkt hij niet meer. Onze storingsmonteur kan vervolgens de lekkage direct ontdekken en verhelpen.
Rookgaskanalen hebben een beperkte houdbaarheid. Oude aluminium kanalen zijn slecht bestand tegen de zure rookgassen van een cv-ketel, daarom moet een rookgasafvoer vervangen worden bij aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Voorheen is het in Nederland altijd gebruikelijk geweest om gescheiden aan- en afvoerpijp te plaatsen voor cv-ketels. In veel landen om Nederland heen is het inmiddels verplicht om een concentrische rookgasafvoer te plaatsen, maar in Nederland wordt het tot nu toe alleen aanbevolen. Nu er steeds meer hr-ketels en materialen voor concentrische aansluitingen beschikbaar komen, is het een logische stap om in het kader van extra veiligheid voor bewoners over te gaan naar deze nieuwe pijp-in-pijp oplossing. Bij zo’n 10% van de cv-ketels in Nederland is er tot dusver een concentrische rookgasafvoer geplaatst. De nieuwe afvoer is in de meeste gevallen (met uitzondering van hoogbouw door collectieve rookgasafvoeren) te plaatsen. Kies een nieuwe cv-ketel inclusief concentrische rookgasafvoer. Vraag vrijblijvend een online advies voor een nieuwe cv-ketel.
Er zal bij onvolledige verbranding altijd enige mate van koolmonoxide ontstaan. Deze beperkte hoeveelheid is veelal echter niet schadelijk, zeker niet wanneer er voldoende wordt geventileerd. Hoewel er door de concentrische rookgasafvoer van de cv-ketel geen koolmonoxide meer vrijkomt in uw woning bij lekkage aan de binnenste buis, is het raadzaam om altijd een CO-melder in huis te plaatsen, voor wanneer de oorzaak niet bij uw cv-ketel ligt. Wanneer u dit via Feenstra regelt, installeren wij de Resideo R200C-1. Dit kunt u aangeven bij de monteur die de concentrische afvoer plaatst.