Feenstra monteurs komen al vele jaren bij mensen thuis en hebben álles al meegemaakt op verwarmingsgebied. Een deel van cv-storingen wordt veroorzaakt door een kapot onderdeel in de cv-ketel. De oorzaak kan echter ook ergens anders in de installatie liggen. Hier leest u de oorzaken en oplossingen van de meest voorkomende cv-storingen. Ook minder vaak voorkomende, maar serieuze storingen worden op deze pagina besproken. Ons advies: sluit een onderhoudsabonnement af voor onderhoud en hulp bij storing.
Als u geen verwarming en geen warm water heeft en de installatie niet reageert op resetten, moet u de hulp inschakelen van een monteur. Geeft de display een code, dan moet die aan de monteur worden doorgegeven. Het kan ook voorkomen dat de display geen code geeft of zelfs helemaal uit is.
Een zeer vaak voorkomende klacht, is dat mensen geen verwarming, maar wel warm water hebben. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat er ergens een warmwaterkraan lekt of staat te druppen.
U kunt dit controleren door voorzichtig aan de koperkleurige buizen bij de ketel te voelen. Er is één buis die geen enkele afsluiter heeft. Dit is de warmwaterleiding. Als deze buis heet is, dan kunt u er vanuit gaan dat er een warmwaterkraan lekt, ook al denkt u dat u geen warm water gebruikt. U kunt dit probleem verhelpen door alle warmwaterkranen in uw woning kort open te draaien (1 seconde is al genoeg) en de kraan vervolgens weer stevig dicht te draaien. Heel vaak is de boosdoener een mengkraan in de badkamer.
Mochten de oplossingen niet werken, dan moet u toch een afspraak maken met een monteur. In dit geval is het probleem waarschijnlijk een defecte sensor, defecte besturingselektronica of een storing aan de driewegklep.
Ook het omgekeerde komt regelmatig voor: u heeft wel verwarming, maar geen warm water. Als er koud water uit de warmwaterkraan komt, maar het water maar niet warm wordt, dan is er waarschijnlijk iets mis met een sensor of de besturingselektronica. Dit kunt u het best laten oplossen door een monteur.
Indien er helemaal geen water uit de warmwaterkraan komt, kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Controleer eerst of de koudwaterkraan wel water levert. Is dit niet het geval, dan is de hoofdkraan wellicht dichtgedraaid of is er een netwerkstoring. Geeft de koudwaterkraan wel water, dan is de oorzaak wellicht een dichtgedraaide inlaatcombinatie. Deze kunt u zelf proberen open te draaien.
Een andere mogelijkheid is dat de aanvoer van koud water naar de ketel stagneert. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de leiding bevriest. Heeft u een bevroren leiding (kijk bijvoorbeeld op plekken waar regelmatig een raampje open staat), dan moet u de hoofdkraan afsluiten en een loodgieter inschakelen.
Onder wisselend warm water verstaan we een situatie waarin uw ketel afwisselend warm en koud water levert. De belangrijkste vraag in dit geval is of dit bij alle kranen of bij slechts één kraan gebeurt. Als het om alle kranen gaat, dan kunt u het best een verwarmingsexpert inschakelen. Doet de klacht zich maar bij één tappunt voor, dan nemen we aan dat de cv-ketel goed werkt.
Heeft u zelf een waterbesparende douchekop geplaatst, dan kan dit het probleem zijn. Sommige ketels kunnen hier namelijk niet mee omgaan. Doordat u te weinig warm water afneemt, gaat de ketel afwisselend warm en koud water geven. Het plaatsen van een gewone douchekop kan de storing verhelpen.
Ook als een kraan wordt vervangen door een thermostaatkraan, kan dit probleem zich voordoen. Niet alle ketels zijn namelijk geschikt om zomaar een thermostaatkraan op aan te sluiten. Thermostaatkranen proberen een ingestelde temperatuur van het warme water te handhaven. Een type kraan dat continu heet water doorlaat en de temperatuur omlaag mengt door koud water toe te voegen, is geen probleem. Is de kraan inderdaad de oorzaak van uw probleem? Neem dan contact op met een sanitair installatiebedrijf.
Zijn de benoemde situaties niet van toepassing? Neem dan contact op met een monteur. Overleg wel eerst met met ons of wij dit probleem kunnen oplossen. Feenstra komt over het algemeen alleen als het probleem bij de ketel zelf ligt. Dit betekent dat het probleem van wisselend warm water zich op alle tappunten voordoet. De oorzaken zijn dan vaak een slecht contact van de sensoren of een storing aan de warmtewisselaar.
Als de cv doorgaat met het verwarmen van de woning, terwijl de thermostaat daar niet om vraagt, spreken we van een doorbrander. Het probleem ligt meestal niet bij de thermostaat, maar als dit wel het geval is, is het snel opgelost. Check of de batterijen nog goed zijn, en vervang ze indien nodig. Hierna zal het probleem zich niet meer voordoen.
In de meeste gevallen is de oorzaak in de cv-ketel te vinden. Mogelijke boosdoeners zijn defecte sensoren, defecte elektronica en een storing aan de driewegklep. Maak hiervoor een afspraak met een deskundige monteur.
Als de bovenkant van de radiator in zijn geheel lauw of warm is en de onderkant voelt koud aan, dan is er niets aan de hand. De kamer heeft dan hoogstwaarschijnlijk de gewenste temperatuur bereikt. Als de bovenkant van de radiator in de buurt van de radiatorknop wél warm wordt, maar verderop niet, dan moet de installatie (alle radiatoren) worden ontlucht. Eventueel gevolgd door bijvullen.
Ruikt u een gaslucht in uw woning, dan moet u extreem voorzichtig zijn. Open alle deuren en ramen, en sluit de hoofdgaskraan in de meterkast af. Gebruik geen vuur! Zelfs een vonkje van een lichtschakelaar, mobiele telefoon of de deurbel kan het gas al ontsteken! Ga zo snel mogelijk naar buiten, en bel het gratis storingsnummer 0800-9009.
Ruikt u gas bij de ketel, dan kunt u Feenstra inschakelen. In andere gevallen belt u met de woningbouwvereniging of een eigen installateur. Overleg met Feenstra of wij in uw situatie kunnen helpen.
Als uw koolmonoxidemelder afgaat, is dat eveneens een levensgevaarlijke situatie. Wel is het belangrijk te weten of het alarm inderdaad af gaat, of alleen piept om aan te geven dat de batterij leeg raakt. Wanneer er één of enkele piepjes per minuut klinken, is dit het teken de batterijen te vervangen. Als het alarm continu en luid af gaat, komt er daadwerkelijk koolmonoxide vrij en moet u snel in actie komen. Feenstra volgt hierbij nauwgezette procedures om mens en dier zoveel mogelijk te beschermen en erger te voorkomen.
Heeft u of een eventuele medebewoner last van hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid? Ga ogenblikkelijk naar buiten en neem uw huisdieren mee. Waarschuw altijd zelf de hulpdiensten. Wanneer u vervolgens contact met ons opneemt, sturen wij met spoed een monteur naar uw adres. Totdat de oorzaak opgespoord en verholpen is mag niemand de woning in.
Cv-installaties kunnen om verschillende redenen ongewenste geluiden produceren. Vreemde geluiden zijn niet altijd storingen, maar kunnen er wel op duiden dat er iets mis is met uw ketel. Hoort u een ploffend, schurend, bonkend, fluitend of brommend geluid uit uw ketel komen, dan raden wij aan om een afspraak te maken met een monteur.