Een nieuwe cv-ketel installeren is meer dan alleen een cv-ketel ophangen. Een veilige en betrouwbare installatie is net zo belangrijk, echter onder aan de streep vaak iets duurder. Dit prijsverschil zit o.a. in de certificering van de installateur en veiligheidsmaatregelen die de installateur neemt. Lees hieronder waarom klanten kiezen voor een gecertificeerd cv-ketel installateur.
Een nieuwe cv-ketel kopen is niet iets wat u elke dag doet. Met welk model stookt u het voordeligst? U kiest misschien al snel voor een cv-ketel met een hoge capaciteit, maar een ketel met overcapaciteit is juist niet rendabel. Daarom is vakkundig advies zo belangrijk.
Een gecertificeerd cv-installatiebedrijf werkt dagelijks met allerlei type cv-ketels en heeft ervaring vanuit de praktijk. Daarnaast worden alle installateurs op zeer regelmatige basis getraind. De medewerkers zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, weten welke nieuwe producten op de markt zijn en wat er technisch allemaal mogelijk is. Zo kunnen zij u van het beste cv-ketel advies voorzien.
Koolmonoxidemeting
Teveel koolmonoxide in uw woning kan levensgevaarlijk zijn. Een gecertificeerde installateur doet daarom een koolmonoxidemeting in het rookkanaal om de situatie te beoordelen.
Rookgasafvoer
Wist u dat uw rookgasafvoer gemiddeld maar één ketelleven meegaat? Bij het vervangen van een cv-ketel is het daarom belangrijk dat deze afvoer ook direct wordt aangepakt. De rookgasafvoer zorgt ervoor dat vrijgekomen rookgassen, zoals koolmonoxide, bij de verbranding van gas netjes naar buiten worden afgevoerd.
Gasleidingen
Er kan een lekkage in uw gasleidingen zitten die u wellicht nog niet heeft opgemerkt. Een gecertificeerde installateur zal altijd een inspectieronde doen.
Bij het vervangen van een cv-ketel is het ook belangrijk om een cv-ketel goed in te regelen. Een hr-ketel werkt bijvoorbeeld het zuinigst als de watertemperatuur niet te hoog is en haalt zijn hoge rendement alleen als de temperatuur van het retourwater niet hoger is dan 55 graden. Een installateur kan de nieuwe ketel op de fabrieksinstellingen laten staan, echter er is veel besparing te behalen door deze af te stemmen op uw woonsituatie en wensen. Installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland houden volgens de gestelde norm bij installatie rekening met het juist afstellen van het toestel. Hierdoor bespaart u flink op uw energierekening.
Advies van een gecertificeerd installateur? Vakkundig & vrijblijvend.
Slecht geïnstalleerde ketels en oude rookgasafvoeren zijn helaas regelmatig de oorzaak van koolmonoxidevergiftiging. Uit onderzoek bleek dat vak-onbekwame installateurs veel fouten maken, waardoor koolmonoxide vrijkomt. Jaarlijks overlijden hierdoor circa tien mensen en honderden mensen raken gewond. In 2013 werden voor het eerst meer mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging door een onjuist geplaatste cv-ketel dan door een open geiser. Koolmonoxide ruikt, ziet of proeft u niet; het is een sluipmoordenaar.
"Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren."
Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid
Sinds in 2007 de Vestigingswet voor bedrijven is afgeschaft, hoeven cv-ketelinstallateurs niet aan speciale eisen te voldoen om een onderneming te beginnen. Er is volgens de brandweer daarom de afgelopen jaren sprake van een toename van het aantal onbekwame installateurs op de markt.
''Iedereen kan in feite freubelen met gasinstallaties en gastoestellen''
Charles Meijer van Brandweer Nederland
Juist daarom is het belangrijk om te kijken op welke manier een cv-ketelinstallateur is gecertificeerd. Wij zetten de belangrijkste certificeringen voor u op een rij:
Als u zaken doet met een bedrijf dat lid is van Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI), bent u verzekerd van kwaliteit, betrouwbaarheid, service en vakmanschap. De installateurs werken altijd volgens de meest recente technische eisen en wettelijke richtlijnen. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en weten welke nieuwe producten er op de markt zijn.
Een gecertificeerde installateur met een SCIOS-certificering kan de wettelijk vereiste inspecties uitvoeren volgens de SCIOS-certificatieregeling. SCIOS-gecertificeerde bedrijven bieden als enige garantie voor kwaliteit. Zo garandeert de installateur dat de stookinstallatie aan de voorschriften ten aanzien van veiligheid en deugdelijke werking voldoet.
VCA certificering staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) en is bedoeld om veiliger te werken en het aantal ongevallen te verminderen. VCA is meer dan een checklist voor de installateur. Het is een veelzijdig programma waarmee installateurs worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem.
Bekijk op de website van de installateur of er informatie over certificeringen staat, zoals bijvoorbeeld bij Feenstra. Vraag de installateur ernaar of check op de website van Techniek NL of een installateur lid is.