Om optimaal te kunnen genieten van een comfortabele douche, is een stevige waterdruk vereist. Uw haar wassen of tot rust komen onder een warme douche is nu eenmaal minder fijn onder een slappe straal. Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Wij leggen u graag uit wat de oorzaak zou kunnen zijn en hoe u dit kunt veranderen. Zo kunt u snel weer genieten van een comfortabele douche!
Een lage waterdruk is erg vervelend. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een waterontharder of door watergebruik op meerdere punten. Als de oorzaak bekend is, kunnen we het probleem oplossen. Bekijk wat de oorzaak van de lage waterdruk bij u thuis kan zijn.
Een lage waterdruk kan te maken hebben met een waterontharder. Een waterontharder bevat een kolom met bolletjes van kunsthars. Kalk blijft kleven aan deze bolletjes zodat alleen zacht water overblijft. Zo komt er uit elke kraan zacht, ontkalkt, water. Waterontharders zijn snel in opkomst en hebben veel voordelen. Ze veroorzaken echter wel meer weerstand in de leidingen. Hoewel veel producenten claimen dat hun ontharders geen gevolgen hebben voor de waterdruk, zorgt een waterontharder bijna altijd voor een lagere waterdruk in huis.
Een lage waterdruk kan ook worden veroorzaakt doordat er tegelijkertijd op meerdere punten in huis water wordt gebruikt. Als u bijvoorbeeld wilt douchen terwijl iemand beneden de tuinslang gebruikt of de afwas aan het doen is, zult u merken dat de druk in de douche een stuk lager is. Als dit het geval is, kunt u de waterdruk in de douche verhogen door af te spreken dat wanneer er iemand onder de douche staat, overige kranen niet worden opengedraaid. Zo kunt u genieten van een goede waterdruk onder de douche.
Veel mensen die een lage waterdruk bemerken bij hun kraan of douche, denken dat het probleem bij hun cv-ketel ligt. De waterdruk van uw kraan of douche staat echter los van de waterdruk in de cv-ketel. Een ketel kan de waterdruk namelijk niet verhogen of verlagen. Een lage waterdruk wordt dus nooit veroorzaakt door de cv-ketel. Een lekkage of kapot expansievat kan wel invloed hebben op de waterdruk.
De waterdruk die u kunt aflezen op uw ketel is wel belangrijk om deze goed te laten functioneren. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Is de druk lager dan 1,5 bar, dan moet u de cv-ketel bijvullen. Is bijvullen vaker dan één keer per jaar nodig omdat de druk steeds snel zakt? Dan bestaat de kans dat uw cv-ketel lekt. Onze installateurs lossen dit graag voor u op.
Om er zeker van te zijn dat uw cv-ketel het áltijd doet, is het nodig om regelmatig cv-ketel onderhoud uit te laten voeren door een Feenstra monteur. Zo voorkomt u storingen en bent u zeker van een veilige en energiebesparende werking. Bij Feenstra kunt u verschillende onderhoudsabonnementen kiezen.
Maar hoe krijgt u dan wel een hogere waterdruk in huis? U kunt de waterdruk verhogen door uw douchekop te vervangen. Het kan zijn dat u een douchekop gebruikt die vraagt om meer waterdruk dan een normale douchekop. Een regendouche en een stortdouche gebruiken meer water per minuut dan een waterbesparende douchekop, waardoor het water sneller aangevoerd moet worden. Als dit niet gebeurt, kan het lijken alsof de waterdruk te laag is. In dit geval kunt u aanvullende maatregelen nemen om de waterdruk te verhogen voor uw regendouche of stortdouche.
Ook kan het zijn dat u een douchekop heeft die vraagt om meer waterdruk dan een normale douchekop. Een regendouche en een stortdouche gebruiken meer water per minuut dan een waterbesparende douchekop, waardoor het water sneller aangevoerd moet worden. Is dit niet het geval, dan kan het lijken alsof de waterdruk te laag is. In dit geval kunt u aanvullende maatregelen nemen om de waterdruk te verhogen voor uw regendouche of stortdouche.
Wanneer u de waterdruk van uw douche wilt verhogen, kan een hydrofoorpomp een uitkomst bieden. Deze pompen, ook wel ‘homeboosters’ genoemd, verhogen de druk en zorgen dat deze constant blijft. Zelfs wanneer er op hetzelfde moment op meerdere plekken in huis water wordt gebruikt. Drukverhogingspompen zijn zeer nauwkeurig af te stellen, zodat u altijd de waterdruk heeft die u wenst. Heeft u interesse in een hydrofoorpomp? Feenstra installeert deze uitsluitend bij vervanging van een cv-ketel of plaatsing van een warmtepomp. Neem bij interesse contact op met onze adviseurs en laat u informeren naar de mogelijkheden.
Een hydrofoorpomp wordt altijd voor de cv-ketel geïnstalleerd. Hierdoor verhoogt dus zowel de druk van warm als van koud water. Een hydrofoorpomp is dus ook een goede oplossing om waterdruk van de buitenkraan en tuinslang te verhogen.