* verplichte velden
Op een duurzame manier verwarmen en warm water gebruiken. Daarvoor zijn slimme, zuinige en milieuvriendelijke installaties nodig. Een warmtepomp is hier een voorbeeld van. Een warmtepomp is interessant voor iedereen die zelfvoorzienend wil zijn, de energienota wil verlagen, het energielabel van de woning wil verhogen en milieubewust wil omgaan met de grondstoffen van de aarde. Maar alles begint met vakkundig advies! Doe de woningcheck en ontdek of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp.
Doe de woningcheck
Eerlijk advies afgesteld op het beste voor uw situatie.
Ervaring met verschillende merken en systemen.
Onze ervaren vakmensen vinden altijd een oplossing.
Feenstra kan u op het gebied van duurzame verwarming en warm water tappen of diverse manieren van dienst zijn. Interesse in het aanschaffen van een warmtepomp? Doe de woningcheck om te kijken of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp en vraag vrijblijvend advies aan.
Een warmtepomp is een apparaat dat op een duurzame manier zorgt voor verwarming en warm water in huis. Warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht, bodem of een andere duurzame warmtebron. De warmtepomp brengt deze warmte naar een hogere temperatuur om haar vervolgens te gebruiken om ruimtes in uw woning te verwarmen. Ook kunnen sommige warmtepompen warm water maken. Maar bij een hybride systeem werkt de warmtepomp samen met een cv-ketel. De warmtepomp levert dan het grootste deel van het jaar de verwarming en de cv-ketel helpt alleen mee op koude dagen en om warm water te maken.
Er zijn twee belangrijke redenen om voor een warmtepomp te kiezen: het milieu en uw portemonnee. Het systeem zorgt voor een flinke besparing op gas. Dit betekent minder CO₂-uitstoot en een aanzienlijk lagere gasrekening. Ook kan een warmtepomp het energielabel van uw woning verbeteren, wat weer invloed heeft op de waarde van uw huis. Met de subsidieregelingen die er zijn voor warmtepompen, heeft u de investering vaak binnen een aantal jaar alweer terugverdiend.
Besparen met een warmtepomp
Bij Feenstra richten we ons op duurzame oplossingen voor woningen. De eerste stap naar een duurzamere toekomst zetten wij zonder meteen te afscheid nemen van cv-ketels op aardgas. Dit doen we met hybride warmtepompsystemen. Feenstra ondersteunt de klimaatambities, maar blijft realistisch. Omdat nog niet alle huizen geschikt zijn voor volledig elektrische warmtepompen en we wel zoveel mogelijk klanten willen helpen, biedt Feenstra op dit moment alleen hybride warmtepompsystemen aan.
Hybride warmtepomp
We hebben het over een ‘hybride’ systeem als náást de elektrische warmtepomp een cv-ketel op aardgas aanwezig is. De warmtepomp geeft aan de radiatoren en/of de vloerverwarming water af met een temperatuur tussen 25 en 50 graden. Meestal is dat voldoende voor een behaaglijke temperatuur in huis, maar niet op héél koude dagen. Op zulke momenten springt de cv-ketel bij. In de meeste gevallen zorgt de ketel bovendien voor warm tapwater.
Een all-electric warmtepomp krijgt géén hulp van een traditionele cv-ketel. Deze warmtepomp verwarmt het huis wél het hele jaar door. Een geïntegreerde boiler zorgt voor warm water. De all-electric warmtepomp is in de praktijk alleen mogelijk in woningen die goed geïsoleerd zijn.
Feenstra kiest er op dit moment voor om alleen hybride warmtepompsystemen aan te bieden.
Er zijn verschillende typen warmtepompen, die gebruikmaken van verschillende warmtebronnen. In de meeste gevallen wordt de warmte uit de buitenlucht gebruikt. Deze warmtepompen worden lucht-water warmtepompen genoemd. Bij nieuw gebouwde huizen is een bodemwarmtepomp een goede oplossing. Ook zijn er kleine warmtepompen die werken met de warmte van de afgezogen lucht van het ventilatiesysteem. Airco’s zijn ook warmtepompen. U gebruikt ze om de binnenlucht te koelen, maar ze zijn ook geschikt voor verwarming. Dan is er nog een warmtepompboiler: een warmtepomp die specifiek is bedoeld voor warm water.
Bij Feenstra kunt u terecht voor lucht-waterwarmtepompen. Voorlopig leveren wij alleen een hybride vorm in combinatie met een cv-ketel. We leveren (nog) geen volledig elektrische warmtepompen en bodemwarmtepompen, die warmte uit de bodem halen. Doe de woningcheck en ontdek of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp.
Een nieuwe warmtepomp past vooral bij een matig tot goed geïsoleerde woning. Dus verduurzaming begint altijd met isolatiemaatregelen om het energieverbruik te verminderen. Voor een hybride warmtepomp hoeft uw woning niet tot de hoogste standaard te zijn geïsoleerd. Huizen van na 1990 of huizen die al isolatie hebben, kunnen al aardgas besparen met een hybride warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp stelt hogere eisen aan het isolatieniveau van uw woning. Is uw huis uit 2003 of later? Dan is de woning meestal geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Koopt u een hybride warmtepomp bij Feenstra, dan komen we eerst bij u langs om de situatie te bekijken (een ‘technische schouw’). We beoordelen dan hoe we het systeem het best in uw woning kunnen plaatsen. Wij willen er altijd zeker van zijn dat een warmtepomp voor uw situatie goed werkt.
Bij Feenstra richten we ons op duurzame oplossingen voor woningen. De eerste stap naar een duurzamere toekomst zetten wij zonder meteen afscheid te nemen van cv-ketels op aardgas. Omdat nog niet alle huizen geschikt zijn voor volledig elektrische warmtepompen, richten we ons op dit moment alleen op hybride warmtepompsystemen waardoor wij zoveel mogelijk klanten helpen met het verduurzamen van hun woning.
Een hybride warmtepomp kan naast verwarmen ook koelen. Door te koelen met een warmtepomp kunt u tot maximaal 2-3 graden koelen. Houd er rekening mee dat koelen leidt tot een hoger elektriciteitsverbruik.
Koelen met een warmtepomp
Uw cv-ketel én uw warmtepomp hebben regelmatig onderhoud nodig. Laat de apparaten minimaal eens in de twee jaar door een erkend en gecertificeerd bedrijf nakijken en onderhouden. Met een onderhoudscontract bij Feenstra weet u zeker dat de installatie regelmatig, tijdig en deskundig wordt nagekeken.
Warmtepomp onderhoud
Een warmtepomp bestaat in de meeste gevallen uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenopstelling van de warmtepomp wordt in de meeste gevallen geplaatst op de plek waar de cv-ketel zich ook bevindt. De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken bij of tegen de woning aan worden geïnstalleerd. Zo kan de buitenunit via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak of plat dak worden geplaatst.
Met uw hybride warmtepomp zult u veel minder aardgas gaan verbruiken dan u gewend bent. Daar staat tegenover dat voor de warmtepomp elektriciteit nodig is. Uw stroomverbruik zal dan ook toenemen. Met zonnepanelen kunt u (een deel van) die stroom zelf produceren. Daarmee bent u op de lange termijn voordeliger uit. Bovendien verwarmt u uw woning dan nóg duurzamer.
Nee, u kunt geen warmtepomp huren bij Feenstra. Wij zijn nog aan het onderzoeken hoe wij dit gaan inregelen. Zodra het wel mogelijk is wordt u geïnformeerd via onze website.
Vraag 1/11
Een hybride warmtepomp is een installatie waarbij de warmtepomp gecombineerd wordt met een andere warmtebron, zoals een cv-ketel. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Hiervoor heeft de warmtepomp een buitenunit met een compressor. De compressor maakt het geluid dat vergelijkbaar is met een koelkast.
Vraag 2/11
Een hybride warmtepomp heeft veel voordelen. Helaas is het zo dat deze vorm van verwarming niet voor elke woning geschikt is. Ook behalen ze niet bij elke woning hetzelfde rendement. Laat u daarom goed adviseren voordat u een hybride warmtepomp aanschaft.
Vraag 3/11
U bespaart met een hybride warmtepomp tot 70% van uw gasverbruik voor verwarming. Doordat een hybride warmtepomp alleen stroom verbruikt, bespaart u ook behoorlijk wat gas. De cv-ketel slaat namelijk alleen aan als het buiten te koud is of voor het verwarmen van sanitair warmwater.
Vraag 4/11
Uiteraard is de terugverdientijd afhankelijk van meerdere factoren. Gemiddeld genomen is een hybride warmtepomp rendabel vanaf 1400m³ gasverbruik per jaar. U bespaart dan zo’n € 300,- tot € 600,- per jaar. Een warmtepomp is dan met ongeveer 5 tot 10 jaar terugverdient. Maar ook wanneer u minder dan 1400m³ gas per jaar verbruikt kan een warmtepomp interessant zijn. Het kan in dat geval wel langer duren voordat u de investering terugverdient heeft. Hoe lang het duurt voordat u de investering heeft terugverdient hangt ook af van de prijs die u betaald voor gas en elektriciteit.
Vraag 5/11
Een hybride warmtepomp gebruikt elektriciteit. Voor elke kWh aan elektrische energie levert de installatie naar schatting zo’n 3,5 kWh tot 5 kWh aan warmte terug. De pomp verbruikt dus stroom, maar geeft daarvoor meer warmte-energie terug. Zo bespaart u toch op uw gas- en energieverbruik. Het exacte verbruik verschilt per huishouden en woning. Er zijn meerdere omstandigheden die dit beïnvloeden. Denk hierbij aan de ligging van de woning, de grootte van het huishouden en de staat van het huis. Laat u daarom vooraf goed informeren.
Vraag 6/11
Een warmtepomp kan op de huidige cv-ketel aangesloten worden om zo een hybride opstelling te creëren. Het is echter wel zo dat cv-ketels van 10 jaar of ouder de woning op een minder zuinige manier verwarmen. Ze verbruiken meer gas en energie. Om het meeste profijt te halen uit uw hybride warmtepompinstallatie kunt u daarom het beste een erg oude cv-ketel laten vervangen. Maar dit is niet in alle gevallen noodzakelijk.
Vraag 7/11
Met een hybride warmtepomp wordt hier bedoeld een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel.
Een hybride warmtepomp is een installatie waarbij de warmtepomp gecombineerd wordt met een andere warmtebron, zoals een cv-ketel. Hierbij regelt vooral het hybride warmtepompsysteem de verwarming van het huis. Als de warmtepomp onvoldoende warmte levert slaat ook de cv-ketel aan voor extra verwarming. Een hybride warmtepomp is dus een duurzame oplossing omdat u met een warmtepomp minder CO₂-uitstoot. U verlaagt dus uw gasverbruik en CO₂-uitstoot. Dit scheelt zo'n 40% ten opzichte van een cv-ketel!
Vraag 8/11
De kosten voor een hybride warmtepomp zijn zo’n € 4.300,- inclusief installatie en ISDE-subsidie. Dit is een schatting. Want de totaalkosten voor een hybride warmtepomp hangen af van meerdere factoren. Denk hierbij aan het vermogen van de warmtepomp, welke weer afhangt van de isolatie van het huis en het afgiftesysteem voor verwarming van de woning. Vraag voor een gepersonaliseerde prijsopgave een adviesgesprek aan met een van onze experts. En lees hier meer over de subsidiemogelijkheden voor het energiezuinig maken van uw woning.
Vraag 9/11
Waar een warmtepomp geplaatst moet worden, staat niet wettelijk vastgelegd. Een hybride warmtepomp heeft vaak een buitenunit die, zoals de naam al verklapt, buiten het huis staat. Wel zijn er wettelijke eisen voor het geluid dat de buitenunit van de warmtepomp mag maken op de erfscheiding en de deuren en ramen van de buren. Ook is er soms een omgevingsvergunning nodig. Laat u hierbij ook informeren door uw gemeente.
Vraag 10/11
Het is mogelijk om te koelen. Wel is het van belang dat het afgiftesysteem geschikt is om te kunnen koelen. Als u radiatoren heeft dan raden wij het ten zeerste af. Bij vloerverwarming is het wel mogelijk. Ook de zoneregeling/moet een koelfunctionaliteit hebben. Onze adviseur geeft u vrijblijvend advies over de mogelijkheden van koelen bij de aanschaf van een hybride warmtepomp.
Vraag 11/11
Let op: het gaat hierbij om de hybride warmtepomp
Bij een hybride warmtepomp verwarmt de cv-ketel doorgaans het tapwater. Sommige all-electric warmtepompen kunnen in combinatie met een boilervat kunnen ook zorgen voor warm tapwater.
U bent zeer goed op de hoogte over de techniek en (on)mogelijkheden van een hybride warmtepomp als duurzame(re) verwarming in huis. Heeft u interesse in een hybride warmtepomp voor uw woning? Doe dan de woningcheck om te kijken of uw huis klaar is voor deze oplossing!
Uw kennis over het hybride warmtepompsysteem kan nog wat worden bijgeschaafd. Wilt u zeker weten of een hybride warmtepomp geschikt is voor uw woning? Laat u wijsmaken op ons content platform Zorgeloos Wonen. Hier vindt u meer over de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen.
Lees de 10 meest gestelde vragen over de warmtepomp
Als u een warmtepomp koopt, dan krijgt u te maken met verschillende zaken. Allereerst de kosten van de warmtepomp zelf. Afhankelijk van uw wensen moet u rekening houden met een prijs vanaf € 6.500,-. Dit is dan wel inclusief plaatsing. Vaak adviseren wij ook om uw radiatoren, convectoren of vloerverwarming aan te passen, zodat de warmtepomp goed kan werken. Van de overheid krijgt u dan wel een subsidie. De hoogte hiervan is afhankelijk van het systeem dat u kiest. Informatie hierover vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Met een warmtepomp bespaart u op het gasverbruik. Met een hybride warmtepomp bespaart u tot 70 procent en met een volledig elektrische zelfs tot 100 procent. Op dit moment levert Feenstra geen volledig elektrische warmtepompen. Maar ook voor een hybride warmtepomp geldt dus dat uw gasrekening omlaag gaat. Een warmtepomp gebruikt wel extra elektriciteit, maar misschien heeft u zonnepanelen waarmee u zelf elektriciteit opwekt. Wij vertellen u graag wat een warmtepomp in uw situatie kost en kan opleveren.
Lees er alles over in ons e-book.
Gratis e-book downloaden
Weinig
Genoeg
Veel
Alles
Heeft u nog vragen of wilt u meer lezen over de warmtepomp? Klik dan op de onderstaande link voor meer informatie
Meer over warmtepompen