Alles wat u moet weten over het Energielabel
Wat doet die sticker op mijn huis?
Het Energielabel maakt in één oogopslag duidelijk wat de energieprestaties zijn van een woning. Handig om te weten wanneer u een huis gaat huren of kopen. Hoe krijgt uw huis een Energielabel? Hoe kan uw huis een ‘labelsprong’ maken? En wat heeft u eigenlijk aan zo’n Energielabel? U leest het in dit artikel.
Het Energielabel tot 2021
Het Energielabel voor woningen is sinds 2015 verplicht als u een huis verkoopt of verhuurt. Tot 2021 kon u het Energielabel voor uw woning zelf online aanvragen. U voerde wat gegevens in en daar rolde een label uit: A, B, C, D, E, F of G. Energielabel A voor een huis waarin u héél energiezuinig woont, Energielabel G voor de minst zuinige woningen.
Het Energielabel sinds 2021
Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe manier om het Energielabel vast te stellen. U kunt niet meer zelf de gegevens invoeren. In plaats daarvan komt een energie-adviseur bij u langs om de verschillende kenmerken van uw huis op te nemen. De nieuwe aanpak is gebaseerd op de ‘Europese richtlijn energieprestatie gebouwen’. Het vaststellen van het nieuwe Energielabel kost meer tijd en geld dan vroeger, maar het resultaat is veel nauwkeuriger en geeft betere informatie. Het Energielabel drukt de energieprestatie van uw huis uit in een aantal kWh per vierkante meter woonoppervlak per jaar.
Waarom eigenlijk, zo'n Energielabel?
De overheid heeft het Energielabel natuurlijk niet ingevoerd als wetenswaardigheid. De gedachte achter het Energielabel is dat het u als huiseigenaar stimuleert om maatregelen te nemen die uw woning energiezuiniger maken. Daarmee bespaart u schaarse energie, u vermindert de uitstoot van CO2, u verlaagt uw eigen energierekening en u verhoogt uw wooncomfort.
Hoe werkt het Energielabel?
Om een nieuw Energielabel voor uw huis te laten vaststellen en registreren, maakt u een afspraak met een energie-adviseur. Die neemt er uitgebreid de tijd voor: in anderhalf tot twee uur tijd bekijkt hij of zij alle kenmerken die invloed hebben op de energieprestaties van uw woning. De energieadviseur neemt de gegevens op in een rapport en daar komt op basis van duidelijke criteria een Energielabel uit. Dat kan variëren van G (voor de minst zuinige woningen) tot A++++ voor de allerzuinigste categorie. De energie-adviseur legt het label van uw woning vast in de database EP-online. Zelf ontvangt u het Energielabel in de vorm van een pdf. De beoordeling van uw woning is tien jaar geldig. Heeft u vóór 2021 een Energielabel voor uw woning laten registreren, dan kunt u dat vanaf de datum van afgifte nog tien jaar gebruiken.
Isolatie en installaties
Het Energielabel geeft een overzicht van de energieprestaties van uw woning. De adviseur die het rapport van uw huis opmaakt, kijkt tijdens de beoordeling naar twee aspecten van uw huis: de isolatie en de installaties. In totaal zijn er twaalf kenmerken die bij de beoordeling aan de orde komen, voor zover ze in uw huis aanwezig zijn.
Isolatie | Installaties |
1. gevels | 1. verwarming |
2. gevelpannen | 2. warm water |
3. daken | 3. zonneboiler |
4. vloeren | 4. ventilatie |
5. ramen | 5. koeling |
6. buitendeuren | 6. zonnepanelen |
Is een Energielabel verplicht?
Gaat u uw huis verkopen of verhuren, dan moet uw huis een Energielabel hebben. In 2015 hebben alle eigenaren van een woning in Nederland (dat waren er toen zo’n 5 miljoen) een voorlopig Energielabel gekregen. De Rijksoverheid heeft die beoordeling gebaseerd op een aantal openbare gegevens, zoals het bouwjaar en het soort woning. Bij het verkopen of verhuren van uw huis kunt u dat voorlopige Energielabel niet meer gebruiken. Heeft u nog geen geregistreerd Energielabel, dan bent u bij verkoop of verhuur dus verplicht een afspraak te maken met een energie-adviseur voor een nieuw Energielabel.
Naar een beter Energielabel
Wilt u weten hoe u uw huis energiezuiniger maakt, dan kunt u terecht bij Feenstra. Er zijn tal van kleine en grote maatregelen mogelijk, die er samen voor kunnen zorgen dat u het Energielabel van uw woning verbetert.
Kan het nóg beter dan Energielabel A?
Het kan natuurlijk altijd nóg beter. Dat geldt ook voor de energieprestaties van woningen. Sommige woningen zijn zo zuinig dat het Energielabel A niet goed genoeg is. Daarvoor zijn de Energielabels A+, A++, A+++ en A++++ bedacht. Die worden vrijwel altijd toegekend aan nieuw gebouwde woningen met de slimste technieken en de best isolerende materialen.
Met Energielabel A is uw huis nóg meer waard
Een gunstig Energielabel levert u op zichzelf natuurlijk geen geld op. Maar in een huis met Energielabel A++++ verbruikt u per saldo weinig of geen energie en daar heeft u natuurlijk wél financieel voordeel van. Dat voordeel wordt nog groter wanneer u uw huis gaat verkopen. Uit diverse onderzoeken blijkt steeds opnieuw dat een woning met een zuiniger Energielabel sneller van eigenaar verwisselt dan een minder zuinig huis. Daar komt nog bij dat de woning meer opbrengt. Eén stap zuiniger betekent dat de verkoopprijs gemiddeld 2% hoger ligt. Gezien de huidige woningprijzen komt dat al snel neer op een winst van duizenden euro’s. Ook als u een huis gaat kopen, kan een gunstig Energielabel voordelig zijn. Er zijn banken waar de hypotheekvoorwaarden gunstiger zijn naarmate het huis een beter Energielabel heeft.
Hoe maakt u een ‘labelsprong’?
Er zijn veel mogelijkheden om uw Energielabel met één, twee of misschien wel meer stappen te verbeteren. Met deze woningverbeteringen is uw kans op een ‘labelsprong’ het grootst:
Isoleren
Houdt u de warmte in huis, dan gaan de stookkosten omlaag. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie kunnen u een besparing van honderden euro’s per jaar opleveren. Daarnaast kunt u denken aan het vervangen van ramen en kozijnen of aan een geïsoleerde voordeur. Maar ook met simpele maatregelen, zoals het dichten van gaten en kieren, kunt u energie besparen.
Zonnepanelen
Met zonnepanelen wekt u uw eigen duurzame energie op. En de overheid helpt mee, want de BTW die u betaalt over de aanschaf en installatie krijgt u van de fiscus weer terug. Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Check het hier.
Zonneboiler
Is uw huis geschikt voor zonnepanelen, dan behoort meestal ook een zonneboiler tot de mogelijkheden. Die zorgt op een voordelige en duurzame manier voor (een deel van het) warm water in huis. Met een zonneboiler kan de besparing op de kosten van warm water oplopen tot wel 60%. Uiteraard geldt ook voor een zonneboiler dat het rendement in de winter wat lager is dan in de zonnige zomermaanden. Maar het verschil in rendement tussen zomer en winter is kleiner dan bij zonnepanelen.
Warmtepomp
Is uw cv-ketel aan vervanging toe, dan is dat hét moment om serieus na te denken over een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht of uit de grond. Zo bespaart u direct op uw aardgasverbruik. Met een warmtepomp vermindert u uw CO2-uitstoot én verbetert u het Energielabel van uw woning. Vanaf 2026 bent u als woningeigenaar verplicht om bij vervanging van uw cv-ketel te kiezen voor een duurzame variant, zoals de (hybride) warmtepomp.
Zuinige huizen en zuinige mensen
Het Energielabel geeft informatie over een woning, maar niet over de mensen die erin wonen. Natúúrlijk bespaart u veel energie met een zuinige cv-ketel, een warmtepomp, zonnepanelen en goed geïsoleerde muren. Maar zélf zuinig zijn met energie helpt ook – en vaak merkt u het effect daarvan nóg sneller. De thermostaat ’s avonds een uurtje vroeger omlaag, verlichting uit wanneer u niet in de kamer bent; het zijn maar een paar van de talloze bespaartips die écht helpen.
Hoe zit het met huurwoningen en het Energielabel?
Ook als huurder woont u in een huis met een Energielabel. In Nederland hebben sociale-huurwoningen een maximale huurprijs, terwijl er ook een limiet geldt voor de jaarlijkse huurverhoging. Voor die wettelijke grenzen is een puntensysteem bedacht. De energieprestatie van de woning heeft invloed op het aantal huurpunten.
Wat kost een Energielabel?
Voor het vaststellen en registreren van uw Energielabel is een energie-adviseur al gauw anderhalf tot twee uur bezig. Dat is uiteraard niet gratis. Heeft u een appartement, dan kost een Energielabel gemiddeld 100 euro. Voor een eengezinswoning is dat zo’n 190 euro. (Deze bedragen zijn gebaseerd op onderzoek uit 2019; inmiddels kunnen de prijzen hoger liggen).
Poll