Rookmelder in huis?
Tips voor het plaatsen en installeren
Rookmelders waarschuwen u en uw medebewoners als er brand uitbreekt in uw woning. Ze voorkomen dat u onnodig veel rook inademt en zorgen dat u tijdig kunt wegkomen. Vanaf medio 2022 zijn rookmelders verplicht in elke woning in Nederland. Net als bij andere vormen van huisbeveiliging is het van groot belang dat ze op de juiste manier worden geïnstalleerd. Uit onderzoekscijfers blijkt echter dat dit vaak niet het geval is. Feenstra vertelt u graag hoe u rookmelders het best kunt plaatsen en andere handige informatie.
"Mensen beschouwen een woningbrand vaak als een ver-van-m’n-bed-show. Maar niets is minder waar. Vorig jaar brak in 1 op de 76 woningen brand uit."
Rudi Buis, woordvoerder voor het Verbond van Verzekeraars.
Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke woning in Nederland. Vanaf 2003 gold deze verplichting al voor nieuwbouwwoningen. Omdat brand nu eenmaal in elk type woning uit kan breken en er elk jaar slachtoffers vallen door het inademen van rook, is het niet meer dan logisch dat deze verplichting is uitgebreid naar alle woningen.
De vluchttijd die nodig is om in geval van brand veilig weg te komen, is de afgelopen jaren teruggelopen van ongeveer 17 tot nog maar enkele minuten. Verklaringen hiervoor zijn het toenemend gebruik van brandbare materialen in meubilair en een steeds groter aandeel hoogbouw in steden. De teruggelopen vluchttijd, plus het feit dat de brandweer gemiddeld in 7 minuten en 24 seconden ter plaatse is, maken rookmelders en andere brandveiligheidsmaatregelen extra belangrijk. Zo adviseert de brandweer ook om binnendeuren te sluiten. Dit voorkomt de snelle verspreiding van schadelijke stoffen.
Voor het bepalen van de beste plekken van de rookmelders, moet u eerst weten wat de vluchtroute is in geval van brand. Het beste is om de ruimtes waar u doorheen moet naar buiten te voorzien van rookmelders. Vervolgens kunt u onderstaande stappen volgen voor het plaatsen van de rookmelder:
De melder moet u altijd bevestigen aan het plafond. Rook gaat namelijk naar boven. Met de melder aan uw plafond kan de rook uw rookmelder goed bereiken.
Rookmelders kunnen beter niet opgehangen worden in ruimtes waar veel condens, rook of gassen vrijkomen. Voor deze ruimtes zijn er hittemelders verkrijgbaar. Deze reageren niet op rook maar op hitte. De melder kan een ‘vals alarm’ veroorzaken of helemaal niet afgaan. U kunt hierbij denken aan:
Stap 1: Bepaal de juiste plek
Kies op elke woonlaag een geschikte plek. Hang de rookmelder in het midden, en ten minste 50 cm van de muur en hoeken.
Stap 2: Gaten boren
Haal het deksel van de rookmelder, houd hem tegen het plafond en teken de boorgaten af. Boor gaten met een 6 mm steenboor.
Stap 3: Schroef de rookmelder vast
Steek pluggen van de juiste lengte in de gaten. Dit zorgt voor een stevige bevestiging. Schroef de rookmelder vervolgens vast met passende schroeven.
Stap 4: Plaats de batterij en test
Doe de batterij in de houder en klik het deksel op de rookmelder. Druk op de testknop om te kijken of de brandmelder het doet.
U kunt een rookmelder ook ophangen zonder te boren. Dit kan bijvoorbeeld met een magneetset, die soms wordt meegeleverd, maar ook los verkrijgbaar is. Het ene plaatje plakt u op het plafond, de ander op de bodem van de melder. Vervolgens duwt u de magneten tegen elkaar, en zit de rookmelder vast. Een tweede mogelijkheid is gebruik maken van zelfklevend rookmeldertape.
Rookmelders kunnen vaak onderling gekoppeld worden. Op deze manier gaan alle rookmelders tegelijk af als er ergens in huis rook wordt geconstateerd. Dit zorgt voor een extra stukje veiligheid. Rookmelders kunnen daarnaast worden gekoppeld aan uw alarmsysteem. Als u uw rookmelder verbindt met uw alarmsysteem, krijgt u ook een waarschuwing bij brand als u niet thuis bent.
Het testen van de rookmelder is cruciaal voor een goede werking.
Het testen van de rookmelder is cruciaal voor een goede werking. Het piepen van de rookmelder kan verschillende oorzaken hebben:
Als het goed is, heeft u nu een goed idee hoe u een rookmelder moet plaatsen. Dat dit lang niet altijd goed gaat, blijkt uit het feit dat 70% van de Nederlandse huishoudens een rookmelder in huis heeft, maar dat maar 45% van de huishoudens beschikt over een werkende rookmelder. Het percentage huishoudens dat rookmelders heeft die werken én op de juiste plek hangen, is nog lager: 35%. Onderzoek wijst uit dat hoe meer bouwlagen een woning telt, hoe kleiner de kans is dat deze beschikt over ten minste één werkende rookmelder per verdieping. Veel voorkomende redenen voor niet-werkende rookmelders zijn verkeerde montage, stofophoping of een lege batterij. Test uw rookmelders daarom regelmatig en vervang batterijen op tijd. Maak uw rookmelder verder nooit onklaar als hij vaak onbedoeld afgaat. Hang het apparaat dan liever op een meer geschikte plek.
Van kortsluiting in de magnetron tot een doorgebrand lampje in de vaatwasmachine: bijna de helft van de branden ontstaat door een apparaat dat kapot is, of verkeerd is gebruikt. Soms is dat te voorkomen, maar lang niet altijd. ‘Zorg daarom voor een rook- of brandmelder in huis, zodat u tijdig gealarmeerd wordt’, benadrukt Buis.
Wilt u uw woning brandveilig maken? Overweeg een alarmsysteem inclusief draadloze rook- en hittemelder van Feenstra. Als u een alarmsysteem bij Feenstra aanschaft, kunt u kiezen uit 32 extra componenten om aan het alarmsysteem te koppelen. Een rookmelder is hier een van.
Er zijn drie opties om een rookmelder aan te schaffen.