* verplichte velden
Lees hier de veelgestelde vragen + antwoorden over de energietransitie, de kosten, de samenwerking en de toekomst. Feenstra geeft graag antwoord op al uw vragen. Mocht u uw vraag niet beantwoord zien, dan kunt u altijd bellen met onze Klantenservice voor meer informatie, tel: 088 - 8455 000.
Dit is afhankelijk van de situatie. Laat u hierover vrijblijvend adviseren.
In de verschillende blogs en verhalen op het platform Zorgeloos Wonen vertelt Feenstra hoe zij de toekomst rondom gasloos wonen ziet.
Bij het terugdringen van CO₂ staat Feenstra overal voor open. Wij zijn de partner die ervoor zorgt dat de techniek in uw woning doet wat u er van mag verwachten. Of dit nu met of zonder (bio)gas is. Zo zijn wij bijvoorbeeld van mening dat ons enorme gasnetwerk ook gebruikt kan worden voor andere toepassingen. Hierbij geloven we in meer lokale of regionale oplossingen. Waterstof zou een optie kunnen zijn. De producten van Power2Gas eveneens.
Er is ons inziens dus niet één, maar er zijn vele oplossingen die alle bijdragen aan het terugdringen van CO₂. Wat ons betreft moeten we het daar niet te lang over hebben, maar moeten we gewoon beginnen. En dat doen we ook stap voor stap.
Er zijn diverse bladen die u op het gebied van duurzaamheid informeren. Ook belangenverenigingen (Natuur en Milieu, Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis) besteden regelmatig aandacht aan duurzaamheid. Kijk ook met regelmaat op onze website Zorgeloos Wonen.
Stoppen met gas is niet in één specifiek bedrag te noemen. Ook is het lastig een indicatie te geven. Er zijn veel factoren die hierbij meespelen. De grootte van uw woning, de locatie, of deze al goed geïsoleerd is, etc. Kijk voor de mogelijkheden die er zijn onder andere op onze pagina over duurzaamheid.
Dit is situatie-afhankelijk. U kunt echter verschillende tussenstappen overwegen (ventilatiewarmtepomp, zonnepanelen, isolatie, dubbel glas). Onze adviseur kan u over uw specifieke situatie verder informeren.
Contact met Feenstra
Als we morgen allemaal elektrisch gaan verwarmen is het elektriciteitsnetwerk hier niet voor uitgerust. Maar dat is niet het geval. Stap voor stap gaan we naar oplossingen die minder CO₂ produceren en komen er ook oplossingen voor de (ongelijkmatige) belasting van het elektriciteitsnetwerk. Denk aan opslag of omzetten in andere vormen van energie, zoals bijvoorbeeld waterstof. Niets doen tussentijds is geen optie.
Inderdaad, het aanpassen van de infrastructuur kost geld. En nog niet voor alles is morgen een passende en betaalbare oplossing. Toch zijn wij van mening dat nietsdoen geen optie is en er van overtuigd dat als we stappen nemen, er ook een oplossing komt. Inmiddels zijn wind- en zonne-energie al betaalbaar. Als we hadden gewacht, waren de kosten nooit gedaald.
Er zijn veel initiatieven voor een bredere samenwerking. Echter, doordat er veel meningen zijn die helaas niet allemaal eensluidend zijn, stagneren dit soort samenwerkingen. Feenstra deelt de zienswijze dat een bredere samenwerking goed bij zal dragen aan de kans van slagen op het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatverdrag van Parijs.
De overheid faciliteert door middel van subsidies. Voor Feenstra is het lastig te voorspellen welke rol de overheid hierin gaat spelen en kiezen. Het kabinet zal hierbij een belangrijke rol spelen.
Er zijn verschillende Nul Op de Meter (NOM)-projecten gerealiseerd. De plannen om woonwijken om te bouwen worden op gemeentelijk niveau uitgerold. Feenstra speelt hier in de uitvoering een rol.