Onze vakmensen zijn erin getraind om asbestverdacht materiaal te herkennen. Is een vakman van Feenstra bij u in de woning voor onderhoud of installatiewerkzaamheden en treft deze asbestverdacht materiaal aan, wat mogelijk risicovol is voor de monteur? Dan stoppen we onze werkzaamheden per direct en stelt de Feenstra vakman u hiervan op de hoogte. Samen met u kijken we naar hoe we binnen de regelgeving het werk veilig kunnen uitvoeren. Er is een grote kans dat er eerst nader onderzoek nodig is. Daar zijn verschillende manieren voor: een monsteranalyse of meteen een asbestinventarisatie. Wij raden u ook aan de regelgeving bij uw gemeente na te kijken. Per gemeente kan dit namelijk verschillen.
Asbest is een vezel die tot de jaren '80 veel gebruikt werd in woningen omdat het sterk, brandwerend en isolerende eigenschappen heeft. Asbest is onder meer verwerkt in golfplaten en waterleidingbuizen. Zolang asbest vast zit in een ander materiaal, is de kans dat er vezels loskomen in de lucht klein en niet gevaarlijk. Zodra asbest loskomt bij bijvoorbeeld sloping, kunt u het inademen. Dit kan tot ernstige ziekten leiden zoals longkanker. Het verwerken en bewerken van asbest is daarom sinds 1 juli 1993 in Nederland verboden.
Alleen door een stukje asbestverdacht materiaal te laten onderzoeken, valt te bepalen of er echt sprake is van asbest. We vragen om hiervoor altijd een gecertificeerd bedrijf, zoals SGS Search voor in te schakelen. Wij raden het u sterk af om zélf een stuk asbestverdacht materiaal af te breken. Laat altijd een monster nemen door het gecertificeerde bedrijf.
Een asbestinventarisatierapport is nodig om werkzaamheden te laten uitvoeren aan woningen waarbij er risico is dat asbestdeeltjes vrijkomen. Dit gaat veelal om woningen die gebouwd zijn vóór 1994. Heeft u nog geen monsteranalyse laten doen, maar weet u vrijwel zeker dat uw woning asbesthoudende materialen bevat, dan kunt u het beste meteen een asbestinventarisatie laten uitvoeren. U bespaart daarmee de kosten van losse monsteranalyses.
Na de inventarisatie ontvangt u een rapport waarin staat welk asbest is aangetroffen, wat de risico’s zijn en aan welke voorwaarden de saneerder moet voldoen bij het verwijderen van het asbest. Met dit rapport kunt u een saneerder opdracht geven het asbest te verwijderen.
Feenstra mag het rapport met de uitslag van de analyse alleen accepteren als zowel de monstername als de analyse door een gecertificeerd bedrijf is uitgevoerd.
Heeft u het asbest zelf verwijderd? Dan mogen wij ons werk pas hervatten nadat u aantoont dat er geen asbest is vrijgekomen die nog in de ruimte aanwezig is. De Feenstra-medewerker kan u hierover inlichten.
Bevat uw woning asbest op de plek waar wij aan het werk gaan en wij hiermee in aanraking kunnen komen, dan moet dit eerst verwijderd (gesaneerd) worden voordat we verder kunnen.
Sanering moet meestal plaatsvinden door een hiervoor gecertificeerd bedrijf. U vindt zo’n bedrijf bij u in de buurt via www.ascert.nl. Een saneringsbedrijf vraagt altijd om een asbestinventarisatierapport. Zonder dit rapport mag er niet gesaneerd worden. Na de sanering wordt er door een ander bedrijf een eindbeoordeling uitgevoerd en wordt de locatie vrijgegeven. Nadat Feenstra deze eindbeoordeling gezien heeft, hervatten wij onze werkzaamheden zo snel mogelijk.
In uitzonderlijke gevallen is het toegestaan om zelf het asbest te verwijderen en af te voeren. U moet deze eigen sanering wel altijd eerst melden bij uw gemeente. Ook als u wilt weten wat u zelf mag doen, kunt u contact opnemen met uw gemeente. Verschillende gemeentes hanteren soms verschillende regels. Mochten wij hiertoe aanleiding zien, dan kunnen wij u vragen de correspondentie met uw gemeente met ons te delen.
SGS Search
088 – 214 66 00
www.sgssearch.nl/feenstra
Op deze website kunt u direct een monstername of asbestinventarisatie bestellen.
Meer weten over asbest en regelgeving over asbest? Bekijk hier informatie over asbest van Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).