Kachels werkten nog op steenkool en steenolie toen Feenstra als familiebedrijf werd opgericht. Dat was in 1947, in Sneek. Twaalf jaar later, in 1959, vond er iets ingrijpends plaats. Nabij Slochteren werd een gasbel ontdekt. Die ontdekking zou het begin betekenen van een nieuw tijdperk in Nederland. Ook voor Feenstra.
De eerste schattingen waren dat er 300 miljard kubieke meter gas in de grond zou zitten. Eind jaren vijftig beschikte Slochteren daarmee al over de op één na grootste gasbel ter wereld. Inmiddels weten we dat dit gasveld bijna tien keer zo groot is: zo’n 2700 miljard kubieke meter gas. Voor Nederland en haar inwoners betekende dit een enorme economische impuls.
In de eerste helft van de jaren zestig werden overal in Nederland gasleidingen aangelegd. Er ontstond een verfijnde ondergrondse infrastructuur van gasleidingen, waar we tot op de dag van vandaag van profiteren. Elk huishouden ging koken op gas. Ook voor de verwarming van de woningen ging het gebruik van steenkool en stookolie plaatsmaken voor verwarming op aardgas. Feenstra was één van de eerste bedrijven in Nederland die overging op het installeren van verwarmingsketels die werkten op gas.
Op technisch gebied veranderde er veel. Een traditionele oliegestookte ketel behaalde een rendement van ten hoogste 60%. De eerste stap was de overgang naar open toestellen op aardgas, zogenaamde atmosferische gasbranders. Daarna volgde de stap naar een gesloten verbrandingskamer met luchtaanvoer door een ventilator. Die toestellen met een verbeterd rendement (vr) zorgden ervoor dat minimaal 83% van de energie omgezet werd in nuttige warmte.
De volgende stap vond plaats in 1981: een belangrijk jaar in de historie van de verwarming. In dat jaar kreeg Nefit als eerste fabrikant het Hoog Rendementskeurmerk voor de ‘Nefit Turbo ketel’. De eerste hr-ketel was een feit. Met deze ketel brak Nefit alle records op het gebied van zuinig en comfortabel stoken. Minstens 90% van de primaire energie werd omgezet naar nuttige warmte. De hr-ketel bestaat inmiddels dus meer dan dertig jaar. In Nederland zijn vele miljoenen hr-ketels geplaatst en nog steeds is die dé standaard voor de verwarming van woningen en bedrijven.