* verplichte velden
Fijnstof mag dan onzichtbaar zijn, het is er niet minder schadelijk om. In Nederland overlijden jaarlijks enkele duizenden mensen voortijdig door dit gevaar. Uitlaatgassen zijn een bekende veroorzaker. Maar wist u dat deze stof ook binnenshuis voorkomt? Sigarettenrook, haardvuur en kaarsen zijn de grootste boosdoeners.
De naam zegt het al: fijnstof staat voor fijne stofdeeltjes in de lucht. ‘Als je ze inademt, nestelen ze zich in je luchtwegen of longen.’ Aan het woord is Froukje van Dijken van het Longfonds. ‘De allerkleinste deeltjes komen via de longen zelfs diep in het lichaam terecht.’ Eenmaal in het lichaam kan fijnstof schade aanbrengen aan hart en longen. Ook kan het luchtwegklachten als bronchitis en astma verergeren of veroorzaken. Mensen die langdurig fijnstof inademen, sterven gemiddeld eerder.
In uw huis komt zonder twijfel fijnstof voor. Een deel komt van buiten naar binnen, vooral veroorzaakt door uitlaatgassen en uitstoot van de industrie. Maar ook binnenshuis kan het ontstaan. Froukje van Dijken: ‘Fijnstof in huis komt vooral vrij bij verbranding. Denk aan sigaretten, houtkachels en kaarsen. Veel mensen denken: ach, een kaarsje branden kan toch geen kwaad? Maar hoe gezellig het ook is, het gebruik van kaarsen kun je beter beperken.’
Vul de vragen in en kijk hoe het binnenklimaat in uw huis er voor staat.
*In 3 op de 10 huizen zit een mechanisch ventilatiesysteem. Weet u niet zeker of u een ventilatiesysteem in huis heeft? Dit kunt u bv. herkennen aan een kastje met regel-schakelaar in de woonkamer of afzuigventielen in het plafond bij de keuken, badkamer en toilet.
De kans is groot dat uw huis onvoldoende verse lucht binnen krijgt. En u dus ook. Ventileer meer.
Heeft u een ventilatiesysteem in uw woning, dan is het belangrijk dat deze elke 6 jaar gereinigd wordt. Zonder regelmatige reiniging wordt de lucht in uw huis snel ongezond. Hierdoor kunt u last krijgen van vochtige plekken, schimmel en zilvervisjes. En van gezondheidsklachten als hoofdpijn, allergieën, huidklachten, slaapproblemen en longaandoeningen zoals astma.
Vraag daarom nu een eenmalige reiniging aan.
Reiniging aanvragen
Verder raden wij u aan:
Ventileer altijdZet ventilatieroosters en/of open (klep)raampjes en zorg dat lucht door uw huis kan stromen, via de ruimte onder de binnendeuren of roosters in de binnendeuren.
Check de vochtigheidsgraad in uw woning Dit kunt u meten met een hygrometer. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40-60%. De temperatuur in uw gehele woning dient minimaal 18 tot 20 graden te zijn.
Verminder vocht in huisHoe minder vocht in huis, hoe beter! Droog - wanneer het kan- de was buiten of in een droger. Maak de douche altijd droog na gebruik. Doe tijdens het koken een deksel op de pan. Droog de vloer na het dweilen.
Extra ventileren bij koken, douchen en veel bezoekVentileer extra als u kookt, doucht, klust in huis, en als er veel mensen in huis aanwezig zijn. Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem? Zet deze dan op de hoogste stand.
Zet de mechanische ventilatie nooit uit!Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze nooit uit, behalve wanneer gevraagd wordt ramen en deuren te sluiten (bij een ramp in de omgeving) of tijdens onderhoud van het onderhoud van het ventilatiesysteem.
Soms zit het mee en soms zit het tegen. Zo is het ook met de verse lucht in uw huis. Maar met een paar kleine veranderingen op de punten waar u nu slecht scoort, verbetert u al snel de luchtkwaliteit in huis.
Reinigingsbeurt aanvragen
Extra ventileren bij koken, douchen en veel bezoekVentileer extra als u kookt, douchet, klust in huis, en als er veel mensen in huis aanwezig zijn. Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem? Zet deze dan op de hoogste stand.
Zet de mechanische ventilatie nooit uit!Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze nooit uit, behalve wanneer gevraagd wordt ramen en deuren te sluiten (bij een ramp in de omgeving) of tijdens onderhoud van het ventilatiesysteem.
U kunt met volle teugen genieten van gezonde lucht in uw huis. Houd dat zo vol en zorg ook voor het regelmatige onderhoud van uw gewoontes en systemen.
Is uw systeem weer toe aan een reinigingsbeurt? Vraag deze aan bij Feenstra.
Reinigingsbeurt door Feenstra
Bedankt voor het gebruik van de ventilatiecheck. U heeft aangegeven dat u geen ventilatiesysteem heeft. Hierdoor kunnen wij u helaas niet van dienst zijn.
Heeft u al eens gedacht aan regelmatig onderhoud van uw Cv-ketel? Doe de onderhoudskiezer en kijk welk aanbod voor u het beste is.
Laat uw ventilatiesysteem onderhouden