Een goede luchtvochtigheid in huis heeft meerdere voordelen: minder last van een muffe lucht en een gezonde leefomgeving voor u en uw gezin. Een gemiddeld gezin produceert 10 tot 15 liter vocht per dag in huis door koken, douchen of wassen, maar ook gewoon door adem te halen. Als dit vocht in de woning blijft, kan dit leiden tot gezondheidsklachten en schimmel in huis. Het is dus goed om eens naar de luchtvochtigheid in huis te kijken en wat u kunt doen om dit te verbeteren. De eerste tekenen van een (te) hoge luchtvochtigheid in uw woning is als de ramen in huis en de spiegels in de badkamer vaak beslagen blijven en als er schimmels op het plafond en muren staan. Zorg er daarom voor dat uw luchtvochtigheid op peil is en u goed ventileert.
Luchtvochtigheid betekent de hoeveelheid waterdamp die zich in de lucht bevindt. Bijvoorbeeld in uw woning of in een bepaalde ruimte. Dit wordt uitgedrukt in een absolute en relatieve luchtvochtigheidsgraad. Dat wil zeggen dat meetapparatuur de luchtvochtigheid uitdrukt in een percentage ten opzichte van de maximale luchtvochtigheid.
Over het algemeen ligt de beste luchtvochtigheid in huis tussen de 40 tot 60 procent. De ideale vochtigheidsgraad is dus zo’n 50 procent. Is de luchtvochtigheid in uw woning veel lager? Dan voelt de lucht in uw woning erg droog. Hierdoor kan u gezondheidsklachten krijgen. Het inademen van droge lucht kan ruw en vervelend aanvoelen. Daarnaast kan u klachten ervaren zoals droge, branderige ogen, geïrriteerde luchtwegen en droge lippen. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan voelt het binnenmilieu erg vochtig aan. Door de hoge vochtigheidsgraad kunnen er ook schimmels ontstaan. Een goede luchtvochtigheid in huis is dus essentieel voor uw wooncomfort.
Een goede luchtvochtigheid is dus erg belangrijk. Er zijn een aantal tips die op dagelijkse basis kunt gebruiken om een probleem met de luchtvochtigheid in uw woning te voorkomen. Feenstra zet 9 tips op een rij.
1. Verminder vocht in huis
Hoe minder vocht in huis, hoe beter! Droog - wanneer het kan- de was buiten of in een droger. Maak de douche altijd droog na gebruik. Doe tijdens het koken een deksel op de pan. Droog de vloer na het dweilen.
2. 24 uur per dag frisse lucht
Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via ventilatieroosters en/of open (klep)raampjes en zorg dat lucht door uw huis kan stromen, via de ruimte onder de binnendeuren of roosters bij raam of deuren.
3. Extra ventileren bij koken, douchen en veel bezoek
Ventileer extra als u kookt, doucht, klust in huis, en als er veel mensen in huis aanwezig zijn. Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem? Zet deze dan op de hoogste stand.
4. Meet de luchtvochtigheid met een hygrometer
De vochtigheidsgraad in de woning moet tussen de 40 en 60 procent liggen. Dit kunt u meten met een hygrometer. De temperatuur in de gehele woning dient minimaal 18 tot 20 graden te zijn.
5. Vermijd schadelijke stoffen in huis
Voorkom het gebruik van schadelijke stoffen in huis, schilder bijvoorbeeld met oplosmiddelvrije verf en rook niet in huis. Stook ook niet d.m.v. open haarden en houtkachels.
6. Zet de mechanische ventilatie nooit uit!
Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze nooit uit, behalve wanneer gevraagd wordt ramen en deuren te sluiten (bij een ramp in de omgeving) of tijdens onderhoud van het ventilatiesysteem.
7. Ook ventileren bij luchtvervuiling buiten
Ook als u in een buurt met veel luchtvervuiling woont is het goed om te ventileren. De binnenlucht is namelijk bijna altijd vuiler dan de buitenlucht. Woont u aan een drukke weg, open dan de roosters/(klep)ramen die niet op de weg uitkijken.
8. Zet regelmatig - het liefst meerdere keren per dag - ramen open
Even een raam openzetten is goed voor frisse lucht. Echter, het positieve effect van een open raam is een half uur nadat het raam weer gesloten is, verdwenen. Goed om te weten: meerdere keren per dag kort uw huis luchten (maximaal 10 minuten) is effectiever dan één keer lang een raam openzetten.
9. Ventileren bij een ramp
Bij een ramp adviseert de overheid vaak om ramen en deuren te sluiten, bijvoorbeeld bij brand of vrijkomen van giftige stoffen. Volg dit advies altijd op. Sluit op zo’n moment ook de ventilatieroosters. Zet in deze situaties ook uw mechanisch ventilatiesysteem tijdelijk uit. Kunt u uw ventilatiesysteem niet uitzetten, zet het dan op de laagste stand.
Is de luchtvochtigheid in uw woning te laag? Dan is het belangrijk om deze te verhogen. Allereerst is het goed om te ontdekken waardoor droge lucht in huis ontstaat. Heeft u bijvoorbeeld airconditioning die koude, droge lucht naar binnen blaast? Of is het winter en is de luchtvochtigheidsgraad daarom laag? Op basis daarvan kan u maatregelen treffen. Open bijvoorbeeld de ramen in de zomer. Is het winters weer? Dan is de lucht van buiten te koud. U kunt dan beter ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis hoger wordt door vocht toe te voegen. Denk aan een natte doek of bakje water op de verwarming. Plaats luchtzuiverende planten voor in huis of laat de badkamerdeur openstaan bij het douchen. Tenslotte kunt u een luchtbevochtiger kopen om de beste luchtvochtigheid te creëren.
De luchtvochtigheid in uw woning wordt niet alleen bepaald door de temperatuur binnens- en buitenshuis. Ook de de ligging van een woning heeft invloed op de luchtvochtigheid. Of denk aan de ventilatiemogelijkheden van het huis. Teveel vocht in huis heeft vervelende gevolgen. Zo richt een constant hoge luchtvochtigheid schade aan in de woning. Denk bijvoorbeeld aan houtrot, kromtrekkende meubels en vloeren of loslatend behang. Daarnaast is een vochtig binnenklimaat de perfecte bron voor schimmels. Deze zijn schadelijk voor de woning, maar ook voor de gezondheid van u en uw medebewoners. Goede woningventilatie is de beste oplossing voor langdurige vochtigheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een ventilatiesysteem. Maar ook het frequent openzetten van ramen en deuren draagt positief bij.
In de zomer stijgt de temperatuur buiten. Deze warmte zorgt voor meer verdamping van water of vocht in de grond. Op deze manier komt er ook meer waterdamp in de lucht. Ook in huis ontstaat er vaak meer condens. Hierdoor kan de luchtvochtigheid in huis boven de 60 procent uitkomen. Zet daarom in de zomer regelmatig uw ramen en deuren open. Of schaf een luchtontvochtiger aan. Houdt u met hitte liever uw ramen en deuren gesloten? Dan biedt een mechanisch ventilatiesysteem de oplossing.
Koude lucht is vaak droge lucht. Dit komt doordat een koele lucht niet veel waterdamp bevat. Warme lucht is veel beter in het opnemen van waterdamp dan koude lucht. Op koude, winterse dagen merkt u dat de lucht vrij droog is. Wilt u dit verminderen? Stook dan uw verwarming minder hoog. Want zo geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe droger de lucht. Ook kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld uw was aan de lucht te laten drogen in plaats van in de wasdroger. Of gebruik een luchtbevochtiger in huis om het binnenklimaat aangenamer te maken.
De meest effectieve oplossing om de luchtvochtigheid te optimaliseren is door te ventileren. Ventilatie helpt ook tegen schimmel, huisstofmijt, zilvervisjes, fijnstof en tabaksrook, welke in veel woningen aanwezig zijn. Door te ventileren zorgt u voor frisse lucht in huis en zo voor een gezonde woonomgeving. Zorg daarom voor een schoon en goed werkende wtw-unit of mechanisch ventilatiesysteem in huis.
Heeft u een ventilatiesysteem? De meeste ventilatiesystemen zijn voorzien van een schakelaar om de afzuiging te regelen. In onderstaand schema staat welke stand voor welke situatie het meest geschikt is. Laat na intensief gebruik bij bijvoorbeeld koken of douchen het systeem in ieder geval nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan om luchtjes en vocht af te zuigen.
Stand 1:
Stand 2:
Stand 1:
Stand 2:
Stand 3: