Papiervisjes in huis zijn erg vervelend. De insectjes kunnen zelfs schadelijk zijn en uw spullen aantasten, in tegenstelling tot zilvervisjes. Wanneer u last heeft van papiervisjes moet u deze dus zo snel mogelijk bestrijden. Maar hoe kunt u papiervisjes tegengaan? Hoe schadelijk zijn de beestjes precies? En kunt u een val maken om papiervisjes te vangen? Ontdek meer over papiervisjes in huis tegengaan!
Papiervisjes zijn kleine insectjes zonder vleugels die zich vooral voeden met organische materialen, zoals papiervezels en textielvezels. Daarom worden ze ook wel boekvisjes genoemd. Want tussen boeken of stapels papieren tref je de beestjes het snelst aan. Papiervisjes hebben schubachtig ruggetje wat een karakteristieke glans veroorzaakt. Daarnaast hebben ze lange sprieten, korte pootjes en een bruinachtige kleur. Papiervisjes zijn razendsnel, waardoor ze eenvoudig wegglippen. Daarnaast planten de insecten zich goed voort; een vrouwtje legt in haar leven tot wel 100 eitjes. Treft u papiervisjes aan? Dan is het noodzaak ze zo snel mogelijk te bestrijden.
Papiervisjes en zilvervisjes worden regelmatig door elkaar gehaald. De beestjes lijken qua uiterlijk erg op elkaar. Maar toch zijn er een aantal verschillen. Zo zijn zilvervisjes kleiner dan papiervisjes. Ook zijn zilvervisjes meer grijs of donkerbruin van kleur. Papiervisjes zijn lichter en hebben een bruine kleur. Daarnaast richten zilvervisjes amper tot geen schade aan. Dit geldt niet voor papiervisjes. Deze insecten voeden zichzelf met organische vezels, zoals papier of textiel. Hierdoor kan het voorkomen dat papiervisjes schade aanrichten in uw woning. Papiervisjes in huis zijn daarom een stuk vervelender. Daarnaast zit er een verschil in de gewenste temperatuur. Zilvervisjes gedijen goed in een vochtige omgeving, terwijl papiervisjes een droge leefomgeving willen.
Papiervisjes voeden zichzelf dus met organische vezels. Denk hierbij aan boeken, textiel, maar ook behang en behanglijm. De beestjes kruipen zelfs achter het behang om het zetmeel uit de lijm op te eten. Een papiervisjes plaag kan daarom veel schade aanrichten aan uw woning. Vooral wanneer u een droog, warm huis heeft. Check daarom regelmatig uw boeken op warme plekken om erachter te komen of u last heeft van papiervisjes. Door regelmatig checks uit te voeren en - zo nodig - tijdig papiervisjes te bestrijden, voorkomt u het schadelijke effect en eventuele verdere plaag van de insecten.
Heeft u last van papiervisjes? Dan raden wij aan om deze zo snel mogelijk te bestrijden. Hiervoor heeft u soms een lange adem nodig. Papiervisjes overleven zelfs slechtere omstandigheden vrij goed. Zorg voor een lage luchtvochtigheid, ventileer goed en zorg ervoor dat ruimtes niet te warm zijn. Ook kunt u de beestjes opzuigen. Zijn het er erg veel? Dan kunt u ervoor kiezen om een chemisch bestrijdingsmiddel kopen. Pas hier overigens wel mee op; deze middelen kunnen ook schadelijk zijn voor kinderen of huisdieren. Bij een grote plaag kunt u het beste experts inschakelen om de papiervisjes te bestrijden.
Het kan iedereen overkomen: ineens heeft u last van papiervisjes. Erg vervelend. Daarom is het prettig om de komst papiervisjes proberen tegen te gaan: voorkomen is immers beter dan bestrijden. Papiervisjes komen relatief vaak voor in nieuwbouwhuizen. Deze zijn namelijk erg goed geïsoleerd waardoor er weinig tocht en lekker veel warmte is. Om uw woning zo min mogelijk welkom te maken voor de insectjes, kunt u het best zorgen voor goede ventilatie. Ook is het beter om geen dozen, papieren en boeken in erg warme ruimtes te zetten. Daarnaast is ook goede hygiëne belangrijk. Dit zorgt er ook voor dat u de beestjes gemakkelijker opspoort.
Uiteraard geldt altijd: voorkomen is beter dan genezen. Daarom deelt Feenstra een aantal concrete tips voor het afweren van papiervisjes.
Papiervisjes kunnen dan niet tussen de kieren en naden kruipen en zich tussen de muur en het behang nestelen.
Papiervisjes kunnen redelijk goed tegen droogte, maar houden niet van kou en tocht. Goed ventileren helpt daarom papiervisjes tegen te gaan.
Door kieren en naden zoveel mogelijk te dichten, zorgt u ervoor dat papiervisjes minder snel de weg naar uw woning weten te vinden. Voorkomen werkt natuurlijk beter dan genezen.
In sommige ruimtes van uw woning bent u waarschijnlijk maar weinig - zoals een zolder, een logeerkamer. Kies er daarom voor om de temperatuur hier terug te draaien. Zodat het minder aantrekkelijk wordt voor papiervisjes.
Het is zo makkelijk, even snel die doos met boeken naar zolder brengen. Of die stapel papieren in de kelder op de plank. Maar helaas, dit is een walhalla voor papiervisjes. Sluit dit soort dozen luchtdicht af of kies een minder aantrekkelijke plek voor het opbergen van boeken en papierwerk.
Ondanks dat papiervisjes tegen een hoop opgewassen zijn, houden ze niet van tocht. Zorg er daarom voor goede ventilatie. Zet bijvoorbeeld regelmatig het raam open voor koude buitenlucht. Zorg daarnaast ervoor dat de ventilatie van uw woning goed geregeld is. Hierdoor houdt u ook de luchtvochtigheid op peil. Goede mechanische ventilatie heeft daarnaast nog meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van hooikoortsklachten of het tegengaan van zilvervisjes. Investeer daarom in een goed ventilatiesysteem voor uw woning. Vergeet dan natuurlijk niet om met enige regelmaat onderhoud te plegen.