Een wtw ventilatiesysteem, ofwel een warmte terugwin systeem, werkt twee kanten op. Schone lucht wordt aangevoerd en direct opgewarmd via de lucht dat wordt afgevoerd. Daarom kent een wtw-installatie ook wel de naam balansventilatie. Er gaat geen warmte verloren en dat maakt het wtw ventilatiesysteem aantrekkelijk vanuit duurzaam oogpunt. Maar wat als de balansventilatie niet in uw huis is ingebouwd? Is er dan alsnog de optie om een wtw ventilatiesysteem in uw bestaande woning te installeren? Feenstra legt u de mogelijkheden uit.
Bij het bouwen van een nieuw huis wordt in de meeste gevallen een wtw ventilatiesysteem ingebouwd. Nieuwe huizen zijn namelijk zo goed geïsoleerd dat er geen natuurlijke ventilatie meer plaatsvindt via kieren en roosters. Ventilatie blijft voor een gezond klimaat in huis natuurlijk nodig. Daarom zijn de mechanische en de wtw ventilatie in het leven geroepen. Een goed geïsoleerde woning wordt dankzij deze systemen alsnog geventileerd. Het voornaamste voordeel van een wtw-installatie ten opzichte van de mechanische ventilatie, is dat er verse lucht wordt toegevoerd.
Omdat er tijdens het ventileren van uw woning geen warmte verloren gaat, is de wtw ventilatie energiezuinig. De warmte verdwijnt niet naar buiten, maar warmt de verse lucht juist op.
Volgens Vereniging Eigen Huis bespaart u met wtw ventilatie tot 250 kuub gas per jaar. Dit komt omdat ongeveer 80% meer warmte binnenblijft. Wat de terugverdientijd van de wtw ventilatie is, ligt aan de omvang van het project. Als u ervoor kiest om nieuwe kanalen in uw woning aan te leggen voor een centrale wtw installatie, wordt de investering groter dan bij een decentrale wtw-unit. De kosten zijn ook afhankelijk van de omvang en indeling van uw woning.
Verse en uitgaande lucht wordt via verschillende kanalen in huis af- en aangevoerd. In een al bestaande woning is het erg moeilijk om deze kanalen alsnog in te bouwen. Om in uw woning tóch gebruik te maken van de voordelen van een wtw ventilatie, is er een eenvoudig alternatief. U kunt namelijk een wtw decentrale ventilatie plaatsen in een bestaande woning.
De wtw decentrale ventilatie maakt geen gebruik van kanalen door de hele woning. De installatie wordt in de grootste ruimte van het huis geïnstalleerd, bijvoorbeeld de woonkamer. Hier wordt het meest gestookt en maakt u optimaal gebruik van de energiezuinige voordelen. Een wtw decentrale ventilatie wordt binnen een dagdeel geplaatst. Dit is dus een relatief goedkope optie. Via deze compacte installatie wordt lucht af- en toegevoerd in de grootste ruimte van het huis. Niet iedere ruimte wordt dus geventileerd, zoals bij een centrale balansventilatie wel het geval is. Als de decentrale wtw installatie slim wordt geplaatst, hoeft dit geen probleem te zijn. Zo kan het gewenst zijn om de slaapkamers juist koel te houden.
Een centrale wtw ventilatie in een bestaande woning plaatsen is wel interessant tijdens een renovatie of verbouwing. Plafonds en muren liggen in dat geval vaak al open. Informeer daarom bij uw aannemer of het rendabel is om de centrale wtw ventilatie mee te nemen in het verbouwproject.
De mechanische ventilatie ververst de lucht in uw woning en is meestal effectiever dan natuurlijke ventilatie. Omdat nieuwbouwwoningen vaak te goed zijn geïsoleerd, is mechanische ventilatie wegens gezondheidsredenen zelfs verplicht. Bij oudere woningen is de mechanische ventilatie niet verplicht, omdat ventilatie nog via kieren plaatsvindt. Een mechanische ventilatie in uw bestaande woning kan geïnstalleerd worden. De kosten en omvang van deze installatie hangt af van uw woning.
Door uw ventilatiesysteem goed te onderhouden, behoudt u een gezond klimaat in huis. Feenstra helpt u hier graag bij. Ons deskundig onderhoud van de wtw-unit zorgt dat u het meeste uit uw balansventilatie haalt. Het is gezonder en duurzamer. Een schoon systeem hoeft namelijk minder hard te werken en hiermee bespaart u energie. Hetzelfde geldt voor de reiniging van uw mechanische ventilatie. Bij dit systeem hoort een ventilatiebox. Het kan zijn dat deze box tijdens het onderhoud vervangen wordt. Feenstra installeert een nieuwe ventilatiebox als deze slecht afzuigt en veel lawaai maakt.
Vul in de ventilatie onderhoudskiezer uw voorkeuren in, en weet direct welke vorm van ventilatie onderhoud het beste bij u past.