Zilvervisjes in huis, veel mensen vinden het vervelend. Gelukkig zijn zilvervisjes niet schadelijk voor de gezondheid, maar het idee dat al die beestjes in huis zitten is niet prettig. Het voelt soms als een heuse plaag. Ook kunnen zilvervisjes uw bezittingen en woning aantasten. Ontdek handige tips om zilvervisjes te bestrijden en te voorkomen.
Zilvervisjes zijn kleine, vleugelloze insecten die behoren tot de orde van de Thysanura. Hun naam valt te verklaren door de zilverachtige kleur, schubben en wiebelende manier van voortbewegen, waardoor ze wel wat weghebben van een vis. Het zilvervisje, ook wel suikergast genoemd, wordt ongeveer één centimeter groot en is te herkennen aan twee voelsprieten op de kop en drie staartdraden aan de achterkant. Vooral als u een vochtige woning heeft, kunnen zilvervisjes overlast veroorzaken.
De belangrijkste oorzaak van zilvervisjesoverlast is vaak de luchtvochtigheid en ventilatie van een woning. Wanneer de insecten in het huis terechtgekomen zijn, blijven ze namelijk alleen als het klimaat voor hen prettig is. Zilvervisjes wonen het liefst in vochtige en warme ruimten. De ideale temperatuur voor zilvervisjes is 25 graden Celsius, in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Wanneer uw woning een aangename leefomgeving is voor zilvervisjes, dan planten ze zich snel voort. Een vrouwtje legt in haar leven ongeveer 100 eitjes. Dit kan bestrijding lastig maken. Ook ontstaat er zo eenvoudig een zilvervisjes plaag in huis.
Zilvervisjes komen vaak uw huis binnen door kieren en naden óf door mee te liften op spullen die u binnenbrengt. Dit kunnen bijvoorbeeld boodschappen, verhuisdozen, meubels en kleding zijn. Wanneer de woning een hoge luchtvochtigheid heeft, blijven ze graag in uw huis wonen.
Wilt u weten of u voldoende ventileert? Doe nu de Ventilatiecheck en krijg direct advies.
Vaak denkt men dat zilvervisjes alleen voorkomen in oude, tochtige huizen. Maar dit is niet waar. Zilvervisjes leven in warme, vochtige ruimten. Hierbij maken de beestjes geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande woningen. Heeft u geen last van vocht in huis, maar is uw nieuwbouwwoning zo goed geïsoleerd dat de warmte in de zomermaanden lang blijft hangen? Dat is een ideale situatie voor de zilvervisjes. Een ventilatiesysteem biedt verbetering.
Zilvervisjes eten producten met zetmeel en koolhydraten, maar kunnen zich ook voeden met papier. Om deze reden komt u zilvervisjes vaak tegen in de keuken, maar treft u ze ook achter het behang of tussen uw boeken en papieren op zolder. Doordat de insecten relatief weinig nodig hebben om te overleven, is zilvervisjes uitroeien soms een flink karwei.
Zilvervisjes zitten het liefst in vochtige en warme ruimtes, zoals afvoerleidingen, aanrecht- en keukenkastjes en badkamers. Vaak zitten ze ook onder de vloerbedekking en plinten, in het plafond of in de boekenkast. Ze komen ook vaak voor in nieuwbouwwoningen, omdat hier vaak nog vocht van de bouw in de muren of het hout zit. Het is dus belangrijk om goed te ventileren. Want ook in de winter kan er een vochtig klimaat ontstaan in huis. Ventileer daarom ook tijdens koude dagen.
Als u pech heeft, kunt u zelfs zilvervisjes in bed aantreffen. Een bed is namelijk warm en vochtig, en dus ook een fijne omgeving voor dit insect. Uw bed wordt opgewarmd door lichaamswarmte en kan vochtig worden door zweet. Hang uw dekbed daarom regelmatig te luchten en zorg voor een goed ventilatie van uw slaapkamer.
Zilvervisjes kunnen niet bijten en dragen geen ziektes over. Ze zijn dus niet schadelijk voor uw gezondheid. Wel kunnen zilvervisjes schadelijk zijn voor uw woning en bezittingen, door bijvoorbeeld boeken, behang en voedingsmiddelen aan te vreten.
Naast zilvervisjes kunt u thuis ook last hebben van ovenvisjes of papiervisjes. Ovenvisjes zijn iets groter dan zilvervisjes. Ze hebben drie paar poten en geen vleugels. Naast de zilveren variant kunt u ook last hebben van papiervisjes. U weet of u te maken heeft met een zilvervisje of papiervisje door te kijken naar de kleur. Deze is bij het papiervisje wat lichter. Ook hebben ze lichte spikkels en haren op het lichaam. Papiervisjes zijn beter bestand tegen drogere omgevingen, maar zijn minder goed opgewassen tegen lagere temperaturen. Bij temperaturen lager dan 20°C komen eitjes van papiervisjes niet meer uit. Wanneer het koeler is dan 18°C kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen.
Zilvervisjes veroorzaken vrijwel alleen schade als ze met een heleboel zijn en u last heeft van een zilvervisjes plaag. Ze voeden zich met natuurlijke voedingsstoffen, maar eten soms ook papier en karton. Hierdoor kunnen ze uw behang, boeken, foto’s en schilderijen beschadigen. Papiervisjes doen hun naam eer aan: ze eten meer papier en richten daarom meer schade aan. Omdat ze graag op warme zolders leven, kunt u beter geen boeken, tijdschriften en andere waardevolle spullen in kartonnen dozen op zolder opslaan.
Zilvervisjes kruipen graag tussen de stukken die los hangen. Het is belangrijk om het behang goed te controleren op eventuele losse delen en die weer netjes vast te plakken. Laat de naden goed op elkaar aansluiten, zodat het ongedierte niet de kans krijgt om erin te kruipen en zich daar bijvoorbeeld te vermenigvuldigen.
Wilt u weten of u last heeft van zilvervisjes? Controleer dan regelmatig schilderijen en bijvoorbeeld fotolijstjes van karton. Dit zijn plekken waar ze graag komen. Vooral papiervisjes eten van het katoen en van papier, maar ook zilvervisjes kunnen vraatschade veroorzaken. Is dat het geval? Dan is het belangrijk om ze op een effectieve manier te bestrijden, en om daarna beter te ventileren.
Liggen door uw huis wat losse boeken of papieren? Dat is geen goed idee als u last heeft van zilvervisjes. Ze kunnen zich daar uitstekend mee voeden, waardoor u omstandigheden creëert waarin ze zich makkelijk kunnen voortplanten. Ruim boeken en andere papieren netjes op, ook als ze op zolder of in het hok bij de cv-ketel liggen. Juist op die warme plekken komen de beestjes graag, waardoor u er ook door de rest van het huis te maken mee kunt krijgen. Houd er rekening mee dat zilvervisjes lang zonder voeding kunnen, waardoor het even duurt voordat ze verdwijnen.
De belangrijkste tip om zilvervisjes te bestrijden is om goed te ventileren. Alleen door goede ventilatie neemt u de ideale omstandigheden voor de beestjes weg. Zorg er met de ventilatie voor dat de temperatuur in huis niet te hoog op zal lopen, ook niet op warme dagen. En voorkom dat er vocht op kan trekken of dat er te veel vocht in huis blijft hangen. Dankzij goede ventilatie kunt u het binnenklimaat verbeteren. Hierdoor voelen zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes zich er niet meer thuis. Goed ventileren is een effectieve manier om zilvervisjes te bestrijden. Het zorgt daarnaast voor lekker schone lucht.
Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes bewegen zich door naden en kieren naar binnen, zelfs als ze maar klein lijken. Dicht deze af met kit, waardoor de insecten geen kans hebben om naar binnen te kruipen. Dit zal zilvervisjes in huis voorkomen. Vooral als de omstandigheden gunstig zijn om zich voort te planten. Loop regelmatig de hoeken, ramen en deuren van de woning na. Met name oudere huizen hebben hier en daar kieren en naden, iets dat u bijvoorbeeld kunt voelen door de koude lucht die er op koelere momenten van buiten naar binnen stroomt. Kit de naden en kieren af, zodat zilvervisjes niet de kans hebben om er doorheen te gaan.
Er zijn diverse chemische bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes op de markt waarmee u zilvervisjes kunt uitroeien. Veel grote fabrikanten produceren speciale bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes. Daarnaast zijn er ook generieke bestrijdingsmiddelen op de markt die effectief zilvervisjes bestrijden. Of bestrijd de beestjes met stekkers die een afwerend geluid produceren. De beste manier om zilvervisjes te bestrijden, is uiteraard door uw woning goed te ventileren.
Wilt u zilvervisjes uitroeien? Dan kunt u een zilvervisjes val maken. Naast de bestrijdingsmiddelen van bekende fabrikanten zijn er namelijk ook op het internet diverse huis-tuin-en-keuken bestrijdingsmiddelen te vinden tegen zilvervisjes. Onder meer toiletblokjes, etherische oliën en lavendelspray zouden helpen om zilvervisjes te verjagen. Een eigen zilvervisjesval creëert u volgens deze sites met behulp van honing of een aardappel.
Naast etherische oliën, honing en appel, is er nog een huis-tuin-en-keukenmiddel wat u in kunt zetten om zilvervisjes te bestrijden. U kunt eenvoudig zelf een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen zilvervisjes maken. Vul een spuitfles voor de helft met water en voor de helft met azijn: houd een 50-50 verhouding aan. Schud de inhoud en spray het middel.
Tip: gebruik een sproeifles en spray het middel, want dit is effectiever dan een doekje.
Bovengenoemde bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes kunnen een goede aanvulling zijn op de maatregelen in ons stappenplan, maar zijn nooit de enige oplossing. Wanneer de omstandigheden in huis prettig zijn voor zilvervisjes, blijven de diertjes zich namelijk sneller vermenigvuldigen dan ze gedood worden. De echte oplossing om zilvervisjes te bestrijden is dus niet het kopen of zelf maken van bestrijdingsmiddelen, maar uw woning minder leefbaar maken voor zilvervisjes.
Beter ventileren in huis is in de meeste gevallen de oplossing om zilvervisjes te bestrijden, maar ook te voorkomen. Met onze ventilatiecheck ontdekt u of u thuis voldoende ventileert.
Door regelmatig mechanisch ventilatie onderhoud uit te laten voeren, bent u bovendien gegarandeerd van een goed werkend ventilatiesysteem. Dit is de makkelijkste manier om ze te bestrijden en te voorkomen dat u er opnieuw mee te maken krijgt.