Mechanische ventilatie is een gemotoriseerde vorm van ventilatie. Mechanische ventilatie zorgt 24 uur per dag voor frisse en gezonde lucht in huis, en is vaak effectiever dan natuurlijke ventilatie. Op deze pagina leest u meer over het belang, de werking, kosten en regelgeving omtrent mechanische ventilatie.
Een mechanisch ventilatiesysteem bestaat uit luchtkanalen, luchtroosters en een ventilatiebox. De ventilatiebox zuigt vuile lucht af in de keuken, badkamer en het toilet. Hierdoor ontstaat er onderdruk, en stroomt verse lucht via de luchtroosters uw woning binnen. Zo draagt mechanische ventilatie bij aan een gezond binnenklimaat.
De ventilatiebox met luchtkanalen is de bekendste en meest gebruikte vorm van mechanische ventilatie. Een wtw-installatie kan echter ook worden gezien als een vorm van mechanische ventilatie. Lees hier meer over warmte-terugwin systemen.
Mechanische ventilatie is een van de meest efficiënte manieren om uw huis te ventileren. En goede ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Vuile of te vochtige lucht kan namelijk zorgen voor diverse gezondheidsklachten, zoals longklachten, slaapproblemen en allergieën. Lees meer over het belang van schone lucht in huis.
Mechanische ventilatie is sinds 2006 bij wet verplicht in alle nieuwbouwwoningen. In oudere woningen is ventilatie minder van belang, omdat frisse lucht via kieren en gaten de woning binnen kan komen. Omdat nieuwe woningen steeds beter geïsoleerd worden, is mechanische ventilatie voor nieuwbouwwoningen verplicht gesteld.
U bepaalt zelf welke mechanische ventilatie unit het beste bij u past. Wanneer uw oude ventilatiebox vervangen moet worden, dan kunnen wij een ventilatiebox met of zonder afstandsbediening plaatsen. De box met afstandsbediening biedt meer mogelijkheden om zelf uw klimaat te reguleren, maar daarnaast zijn de verschillen beperkt. Alle ventilatieboxen die wij installeren, van de A-merken Itho Daalderop en Zehnder, zijn namelijk energiezuinig, efficiënt en betrouwbaar.
Een van de meest gehoorde klachten over mechanische ventilatie is dat deze lawaai maakt. Doordat het een gemotoriseerd systeem is, is mechanische ventilatie vaak hoorbaar, wat vrij storend kan zijn. Daarom installeert Feenstra de meest stille mechanische ventilatie die nu op de markt is. Wij maken gebruik van ventilatieboxen van de A-merken Itho Daalderop en Zehnder, die er veel aan doen om hun ventilatie units zo stil mogelijk te maken. Ook regelmatig onderhoud van uw ventilatiesysteem kan ervoor zorgen dat uw mechanische ventilatie geen lawaai meer maakt.
De mechanische ventilatiesystemen op wisselstroom die in veel huishoudens voorkomen, gebruiken in de basisstand ongeveer 20 Watt. Dit ventilatiesysteem heeft meestal drie standen. Wanneer de stand van het systeem hoger wordt gezet, kan het verbruik oplopen naar 70 tot 100 Watt. Omdat het systeem altijd aanstaat, kan het energieverbruik een aardige kostenpost worden. De mechanische ventilatie ‘s nachts uitzetten om energie te besparen is niet aan te raden. Wel kan het nuttig zijn uw ventilatiebox te laten vervangen. Nieuwe systemen zijn namelijk een stuk zuiniger, waardoor u tot wel 80% kunt besparen op uw verbruik. Misschien is het hoe dan ook tijd uw ventilatiebox te vervangen. De normale levensduur van mechanische ventilatiesystemen is ongeveer 15 jaar.
Het belangrijkste onderdeel van een mechanische ventilatie installatie is de ventilatiebox. Feenstra installeert alleen hoogwaardige ventilatieboxen van vertrouwde fabrikanten. Deze boxen kosten rond de € 300,- en € 400,-.
Wilt u een geheel nieuw systeem aan laten leggen, dan zijn de kosten afhankelijk van uw woning. Hierbij speelt onder meer de grootte van uw woning en de hoeveelheid ventilatieroosters een rol. Ook de plaatsing van de luchtkanalen zijn een factor waar rekening mee moet worden gehouden bij het berekenen van de kosten van mechanische ventilatie.
Bij het plaatsen en onderhouden van uw mechanische ventilatie stellen wij deze altijd juist af. Het afstellen van uw mechanische ventilatie zorgt dat deze stil, zuinig en efficiënt werkt en uw ventilatiesysteem langer meegaat.