Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine warmtepomp met een cv-ketel. Voor het grootste deel van het jaar verzorgt de warmtepomp de verwarming van de woning. Alleen als het buiten heel koud is, helpt de cv-ketel mee. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water. Met een hybride warmtepomp bespaart u gas en komt er minder CO₂ in de lucht.
Om de overstap naar de warmtepomp te maken moet uw huis aan een aantal eisen voldoen. Wilt u weten of uw huis aan die eisen voldoet en klaar is voor de warmtepomp? Check het advies van Feenstra voor uw situatie.
Een warmtepomp werkt het best bij een lage aanvoertemperatuur van het cv-water, namelijk tussen 35° C en 50° C (om te vergelijken: een hr-ketel werkt met een aanvoertemperatuur van ongeveer 50° C tot 80° C). Hoe lager de temperatuur kan zijn, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. Daarom werkt hij het best in combinatie met lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Ook zijn er tegenwoordig radiatoren en convectoren die werken bij een lage temperatuur. Maar ook uw huidige verwarming is misschien geschikt. Daarnaast gebruikt een warmtepomp elektriciteit, dus als u nu ook nog zonnepanelen heeft...
De levensduur van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een normale hr-ketel: ongeveer 15 jaar. Om de overstap naar de warmtepomp te maken, moet uw huis aan een aantal eisen voldoen. Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp zijn spouw-, vloer- en dakisolatie en HR+/HR++-glas nodig. De meeste woningen die na 1990 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp en hebben energielabel b.