Een warmtepomp is als het ware een omgekeerde koelkast: Ook een hybride warmtepomp bestaat uit een circuit waarin een vloeistof wordt rondgepompt (een zogenaamd ‘koudemiddel’). Een klein stukje natuurkunde om dat toe te lichten: Onder druk onttrekt het koudemiddel warmte aan de lucht (verdampen) en dat wordt vervolgens geleid aan de waterleidingen van het verwarmingssysteem en daaraan afgegeven (condenseren). De meeste warmtepompen zorgen voor zowel verwarming als warm water. Er zijn ook pompen die uitsluitend warmte afgeven.
Om de overstap naar de warmtepomp te maken moet uw huis aan een aantal eisen voldoen. Wilt u weten of uw huis aan die eisen voldoet en klaar is voor de warmtepomp? Check het advies van Feenstra voor uw situatie.
Een ventilatieluchtwarmtepomp maakt gebruik van de afgezogen ventilatielucht van de woning, soms ook aangevuld met buitenlucht. De warmte uit deze lucht verwarmt het verwarmingswater en zorgt voor verwarming in huis. Deze warmtepomp heeft een plek in huis, in de buurt van de cv-ketel. Ook vervangt deze warmtepomp de mechanische ventilatiebox.
Een warmtepomp op bodemwarmte haalt warmte uit de bodem. Zo’n pomp heet ook wel een grondgebonden warmtepomp. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur van de bodem vrij constant is. Hierdoor werken deze warmtepompen ook efficiënt bij lage buitentemperaturen. Een nadeel is dat het nodig is om een bron in de grond te boren. En dat is een forse ingreep. Daarom levert Feenstra (nog) geen bodemwarmtepompen.
Wilt u een warmtepomp laten installeren? Dan moet uw huis aan een aantal voorwaarden voldoen. De isolatie moet goed zijn, het warmteafgiftesysteem (radiatoren, convectoren of vloerverwarming) moet geschikt zijn en er moet ventilatie zijn. Hier vertellen we daar meer over.
De woning moet goed geïsoleerd zijn. Woningen van na 1990 zijn geschikt voor een hybride warmtepomp. Het isolatieniveau is ook te bereiken door na-isolatie. Voor een hybride warmtepomp zijn spouw-, vloer- en dakisolatie en dat de ruimtes die u wilt verwarmen isolerend glas hebben. Woningen die gebouwd zijn na 2003 zijn geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp.
Of uw woning geschikt is voor een warmtepomp, hangt ook af van het warmteafgiftesysteem: radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Het afgiftesysteem moet geschikt zijn voor het verwarmen met een lagere aanvoertemperatuur. Hoe groter het oppervlak dat warmte afgeeft, hoe lager de aanvoertemperatuur van het warme cv-water mag zijn. En hoe lager de aanvoertemperatuur kan zijn, hoe beter. Want dan werkt de warmtepomp het efficiëntst.
In de woning moeten ventilatiekanalen aanwezig zijn. Deze voorwaarde geldt voor ventilatieluchtwarmtepompen en de lucht/waterwarmtepomp. Deze werken namelijk ook als ventilator en komen op de plek te hangen van de huidige mechanische ventilatiebox of warmteterugwinunit (wtw).
Controleer of uw woning er al klaar voor is en check het advies van Feenstra voor uw situatie.
De Rijksoverheid geeft tot 2030 subsidie op warmtepompen om duurzame verwarming te stimuleren: de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met een warmtepomp verwarmt u uw huis tegen lagere stookkosten en helpt u de uitstoot van CO2 verminderen.