Wilt u een warmtepomp kopen? Op deze pagina vertellen we waar u allemaal op moet letten als u kiest voor deze duurzame vorm van verwarming. We geven u handige tips en helpen u de juiste warmtepomp te vinden met onze woningcheck. Weet u nog niet zeker of een warmtepomp de beste keuze is voor uw woonsituatie? Lees hier dan alles over warmtepompen of doe de woningcheck en ontdek of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineert een kleine warmtepomp met een cv-ketel. De warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor de verwarming van de woning. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is en verzorgt ook het benodigde tapwater.
All-electric warmtepomp
All-electric warmtepompen zijn, zoals de naam al zegt, geheel elektrisch. Ze gebruiken, in tegenstelling tot hybride warmtepompen, dus geen gas. De all-electric warmtepomp is in dit geval ook verantwoordelijk voor het verwarmen van tapwater.
*De all-electric warmtepomp is op dit moment niet beschikbaar bij Feenstra.
Warmtepompen worden niet alleen ingedeeld op basis van het soort energie dat ze verbruiken (alleen elektriciteit of ook gas). Er wordt ook onderscheid gemaakt op basis van de warmtebron die ze gebruiken, en het medium waar ze de gewonnen warmte aan afgeven.
Het meest voorkomende type is een warmtepomp die warmte haalt uit de lucht, deze naar een hogere temperatuur brengt, en afgeeft aan water. Dit wordt ook wel een lucht-water warmtepomp genoemd. Een lucht-water warmtepomp kan tegelijkertijd een all-electric warmtepomp zijn. Maar als dit type warmtepomp naast een cv-ketel wordt gebruikt, is het een hybride lucht-water warmtepomp.
Een grondgebonden warmtepomp is eveneens vernoemd naar de warmtebron die wordt gebruikt. Deze warmtepomp haalt namelijk warmte uit de bodem. Meters onder de grond is de temperatuur redelijk stabiel, en in de winter ook hoger dan de buitenlucht.. Deze warmte wordt naar een hogere temperatuur gebracht en in de meeste gevallen afgegeven aan water om de woning te verwarmen. Daarom wordt dit type ook wel een bodem-water warmtepomp genoemd. Een grond- of bodemwarmtepomp is in de meeste gevallen all-electric.
Een water-water warmtepomp haalt warmte uit water, brengt deze naar een hogere temperatuur, en geeft deze af aan water om uw woning mee te verwarmen. Water-water warmtepompen zijn in de meeste gevallen all-electric.
Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de afgezogen lucht van een ventilatiesysteem. Sommige systemen mengen daar ook nog extra buitenlucht bij. Deze warmte wordt naar een hogere temperatuur gebracht en afgegeven aan lucht of water. Een ventilatiewarmtepomp kan zowel hybride als all-electric zijn.
Oftewel de airco! Lucht-lucht warmtepompen halen warmte uit de lucht en geven de gewonnen warmte ook weer af aan lucht. Deze lucht wordt in de woning geblazen om deze te verwarmen. Een airco werkt volgens dezelfde principes als een warmtepomp, en kan ook gebruikt worden om de woning te verwarmen. En om de woning te koelen.
Zoals u ziet, zijn er heel wat soorten warmtepompen. Elk type heeft voor- en nadelen. De beste warmtepomp is dus per situatie verschillend. Bij Feenstra verkopen en installeren we op dit moment hybride lucht-water warmtepompen. Dit is de meest verkochte soort warmtepomp, en is volgens ons voor de meeste mensen bereikbaar.
*De all-electric warmtepomp is op dit moment niet beschikbaar bij Feenstra.
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, en met elke warmtepomp verwarmt u uw woning op een andere manier. Wilt u weten wat voor u de beste keuze is? Met deze zes handige tips van Feenstra vindt u snel een warmtepomp die past bij uw situatie.
Let bij het vergelijken van de prijs van warmtepompen ook op het meer op het geluidsniveau van de buitenunit. Sommige units maken meer geluid dan andere. Het is in de meeste gevallen geen probleem, maar met een stillere buitenunit kan deze op meer plekken buiten worden opgesteld. De overheid stelt wettelijke eisen aan de geluidsdruk op de erfgrens. Wat wij kunnen doen is voor u berekenen of dat geluid binnen de geluidsnormen valt. Hierbij kijken we naar de opstelling en de afstand tot de buren. Bedenk ook hoeveel geluid u zelf wilt accepteren als u bijvoorbeeld in de tuin zit.
Benieuwd naar de kosten van de warmtepomp? Die hangen af van het type warmtepomp dat u kiest. Daarnaast kunnen er extra kosten bijkomen om uw woning geschikt te maken. Zo moet uw woning redelijk tot goed geïsoleerd zijn en beschikken over een geschikt afgiftesysteem (radiatoren, convectoren of vloerverwarming). Wilt u helemaal van het gas af of zoekt u een kleine warmtepomp in combinatie met een cv-ketel? U kunt besparen op de kosten met een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken. Let ook op of de warmtepomp inclusief installatie is, of dat hiervoor nog extra kosten worden berekend.
Voor de investering in een warmtepomp kunt u gebruikmaken van een subsidieregeling op warmtepompen: de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Het is de makkelijkste manier om op de aanschafkosten te besparen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type pomp dat u kiest. Met een subsidie krijgt u achteraf een deel van de kosten terug. Op die manier stimuleert de overheid het gebruik van warmtepompen, als alternatief voor de cv-ketel. Of als aanvulling daarop, als u kiest voor een hybride model. Feenstra kan deze subsidie voor u verzorgen.
Fabrikanten specificeren het rendement van de warmtepomp volgens de Europese rekenregels. Dit staat op het energielabel en op het productetiket. UIteraard, hoe hoger het rendement, hoe meer gas u bespaart, en hoe lager uw energierekening uitvalt. Bij warmtepompen is het rendement vaak honderden procenten, terwijl dit bij een cv-ketel maximaal 100% is. Dit betekent dat er bijvoorbeeld vier of vijf keer zoveel energie uitkomt als u er in stopt. Naast het theoretische rendement van de warmtepomp zelf, spelen zaken als de isolatie van uw woning, het klimaat en het soort afgiftesysteem een zeer belangrijke rol in het uiteindelijk behaalde rendement. Wij denken graag met u mee over de ideale warmtepomp voor uw woning met ons warmtepompadvies.
Het rendement van een warmtepomp wordt op verschillende manieren berekend en uitgedrukt. Bekende waarden zijn de COP en SCOP waarde. De COP (Coefficient of Performance) geeft aan hoeveel elektrische energie u erin stopt, en hoeveel warmte u er voor terugkrijgt. De COP geeft echter maar één waarde bij één vastgestelde situatie. Hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement. Om een voorbeeld te geven: bij een COP van 3,5 levert een warmtepomp 3,5 kWh aan warmte bij een elektriciteitsgebruik van 1 kWh. De SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) komt meer in de buurt van de realiteit en houdt ook rekening met de temperatuurverdeling van de buitenlucht binnen een seizoen. In de winter is het rendement namelijk lager dan in de zomer. De SCOP is dus realistischer als u een beeld wilt krijgen van het rendement van uw warmtepomp.
Een warmtepomp installeren is een klus waarbij de nodige nauwkeurigheid komt kijken. Een warmtepomp is een complex systeem, dat bestaat uit verschillende onderdelen. Deze moeten goed op elkaar aangesloten worden. In veel gevallen mag een warmtepomp alleen door een gecertificeerde monteur worden geïnstalleerd. En ook wanneer dit niet het geval zou zijn, is het verstandig het plaatsen over te laten aan een vakman; voor de veiligheid en een optimaal rendement. De kosten voor installatie moet u dan ook meenemen in uw keuze. Bekijk altijd of een warmtepomp inclusief of exclusief installatie is, en ga alleen in zee met ervaren en deskundige monteurs. Bij Feenstra is deskundige installatie altijd inbegrepen bij de prijs van een warmtepomp.
Een warmtepomp is een flinke investering. Inclusief plaatsing geldt een vanafprijs van zo’n € 6.500,-. Daar kunnen ook kosten voor het geschikt maken van uw woning en verwarmingssysteem bijkomen. Daartegenover staan subsidies die u op de aanschafprijs kunt krijgen, en natuurlijk de kosten die u elke maand bespaart op gas. Lees meer over de kosten van een warmtepomp.
Met een warmtepomp bespaart u op gas. Uw elektriciteitsverbruik zal echter wel toenemen. Om ook op dit vlak te besparen, kunt u ervoor kiezen om uw warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Als uw warmtepomp genoeg warmte genereert en uw zonnepanelen elektriciteit opwekken, verwarmt u uw woning met uw eigen opgewekte energie. Feenstra kan u ook helpen met advies en installatie van zonnepanelen.
De installatie van een warmtepomp kunt u het beste overlaten aan deskundige monteurs. Bij Feenstra bieden we daarom alleen warmtepompen aan inclusief installatie. Onze warmtepompen bestaan uit een binnen- en een buitenunit. De binnenunit plaatsen we meestal op de plek waar uw cv-ketel al staat. De buitenunit kunnen wij op meerdere plekken bij of tegen uw woning installeren. Samen met u bepalen onze deskundige monteurs de beste plek.
Er zijn 3 goede redenen om dit wel direct te doen:
Benieuwd naar uw situatie? Doe de woningcheck, ontdek of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp en vraag vrijblijvend een offerte aan.