Denkt u erover om een warmtepomp aan te schaffen? Warmtepompen zijn wonderlijke apparaten. Ze halen warmte uit de lucht, uit water of uit de bodem, en brengen die naar een nog hogere temperatuur, zodat u er uw woning en tapwater mee kunt verwarmen. En dat doen ze helemaal elektrisch. Hoe dit precies werkt? Feenstra vertelt u graag meer over de werking van warmtepompen.
Hoe een warmtepomp werkt, kunt u vergelijken met hoe een koelkast werkt. Het principe is hetzelfde, maar dan omgekeerd. Een koelkast haalt de warmte uit de lucht in de koelkast en verplaatst die naar buiten (voel maar eens aan de achterkant). Daardoor wordt de lucht binnen in de koelkast koud. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt die om het water voor de verwarming op te warmen en in sommige gevallen ook voor het water uit de kraan. Net als een koelkast gebruikt een warmtepomp een middel om temperatuurverschillen te maken: koudemiddel. Het geheim van koudemiddel is dat het bij lage temperaturen en druk verdampt en dan bij een hogere temperatuur en druk condenseert.
Bij het kiezen van de juiste warmtepomp voor uw woning zijn verschillende factoren belangrijk. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de isolatie van uw huis. Deze heeft namelijk een grote invloed op het benodigde vermogen van de warmtepomp. Daarnaast speelt ook de grootte van uw woning, het type verwarmingssysteem dat u momenteel heeft en het warmte afgiftesysteem een rol. Onze Feenstra experts kunnen u adviseren over de meest geschikte warmtepomp voor uw woning. Op dit moment biedt Feenstra alleen hybride warmtepompsystemen aan.
Het basisprincipe van een warmtepomp is vrijwel altijd hetzelfde. Het verschil zit vooral hierin:
Hieronder leest u meer over de werking van de verschillende soorten warmtepompen. Toch nog benieuwd naar meer informatie? Lees dan ons e-book 'Hoe zit het met de warmtepomp?'
Lees er alles over in ons e-book.
De lucht-waterwarmtepomp komt het meest voor. Deze haalt de warmte uit de lucht en geeft die af aan verwarmingswater en/of tapwater. Het grote voordeel is dat hiervoor geen ingewikkelde installatie nodig is.
Een hybride warmtepomp is een systeem waarin een warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel. De cv-ketel kan meehelpen als er extra warmte nodig is. Bijvoorbeeld als het extreem koud is. De cv-ketel is ook nodig om warm tapwater te maken.
Een warmtepompboiler is een warmtepomp die warmte afgeeft aan tapwater dat is opgeslagen in een boiler. De warmtepompboiler gebruikt in de meeste gevallen lucht. Dit kan buitenlucht zijn of afgevoerde ventilatielucht.
Een warmtepomp op bodemwarmte haalt warmte uit de bodem. Zo’n pomp heet ook wel een grondgebonden warmtepomp. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur van de bodem vrij constant is. Hierdoor werken deze warmtepompen ook efficiënt bij lage buitentemperaturen. Een nadeel is dat het nodig is om een bron in de grond te boren. En dat is een forse ingreep. Feenstra levert deze oplossing niet.
Er zijn ook warmtepompen die de warmte van grondwater gebruiken voor verwarming, warm water en koeling. Dit systeem heet warmte-koudeopslag (wko). Wko wordt vooral gebruikt om kantoren te verwarmen en koelen. Feenstra levert deze oplossing niet.
Een boosterwarmtepomp is speciaal ontwikkeld om tapwater te verwarmen. De boosterwarmtepomp gebruikt vaak een (water)bron met een lage temperatuur om water tot hoge temperaturen (tot zo’n 65 graden) te verwarmen. Een voorbeeld van zo’n bron is een lage temperatuurwarmtenet. Feenstra levert deze oplossing niet.
Een warmtepomp is een gesloten circuit waarin koudemiddel wordt rondgepompt. Aan het begin van het proces is het koudemiddel vloeibaar. Koudemiddel kookt al bij zeer lage temperaturen. Daardoor verandert het in de verdamper van een vloeistof in een gas. Tijdens dit proces wordt warmte onttrokken aan de bron. De bron kan zijn: buitenlucht, de bodem of grondwater.
Het gas gaat van de verdamper naar een compressor. Daar wordt het samengeperst tot het onder hoge druk staat. Hierdoor stijgt ook de temperatuur van het gas. De compressor gebruikt hiervoor elektriciteit.
Het hete gas condenseert. Daarbij geeft het de eerder opgenomen warmte weer af aan het cv-water. Deze warmte is bruikbaar om de woning te verwarmen en in het geval van een all-eletric warmtepomp ook om tapwater op te warmen. Bij een hybride variant zorgt de cv-ketel voor het warmte tapwater.
Inmiddels is het koudemiddel weer vloeibaar geworden. De vloeistof wordt door een kleine opening geperst in een ruimte met een lage druk, dit is de taak va een expansieventiel. Daar worden de temperatuur en de druk van koudemiddel verlaagd. Hierna is het koudemiddel weer klaar voor een nieuwe cyclus, en wordt het opnieuw door de verdamper geleid.
De werking van een warmtepomp is gelijk aan die van een split airco. Een airco is tenslotte een lucht-lucht warmtepomp. Wanneer de stappen 1-4 worden omgedraaid, haalt de warmtepomp warmte uit een ruimte en geeft die af aan de buitenlucht. Precies wat airco’s doen om ruimtes te koelen!
In de winter is de lucht relatief koud, maar altijd nog warm genoeg om het koudemiddel te laten verdampen. Dit proces werkt ook bij temperaturen onder nul, tot maar liefst min 15 graden! Maar de warmtepomp werkt dan minder efficiënt. In een hybride warmtepompsysteem helpt de cv-installatie daarom mee bij lage buitentemperaturen. In de bodem is de temperatuur stabieler. Daardoor blijven warmtepompen op bodemwarmte ook bij extreme kou efficiënt werken.
Twijfelt u of u voor een hybride of een all-electric warmtepomp moet gaan? Een volledig elektrische warmtepomp is een goede oplossing voor verwarming en warm water wanneer u geen aardgas wilt gebruiken. Hiervoor moet uw woning wel goed geïsoleerd zijn. Ook moet het afgiftesysteem, dit zijn radiatoren, convectoren of de vloerverwarming, geschikt zijn voor het verwarmen bij lage temperaturen. Is uw huis voor 2003 gebouwd? Dan is de kans groot dat uw woning niet geschikt is voor een all-electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp is dan een goed alternatief. Feenstra kiest er op dit moment voor om alleen hybride warmtepompen aan te bieden. Bent u van plan om een hybride warmtepomp te kopen? Dan installeren de ervaren monteurs van Feenstra deze graag voor u. Doe de woningcheck en ontdek of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp.