In het Klimaatakkoord is voor 2030 een CO₂-reductie doelstelling van 49%, en in 2050 zelfs 90% ten opzichte van 1990, vastgelegd. De belasting op aardgas zal geleidelijk worden verhoogd en voor elektriciteit verlaagd. Subsidies, warmtefondsen en aantrekkelijke financieringsvormen komen beschikbaar.
De rol van de woningcorporatie of de verhuurder is creëren van een goed aanbod. Een groot deel van het woningbezit in ons land is in handen van de corporaties of verhuurders. Het ligt dan voor de hand dat de overheid bij deze partijen een voortrekkersrol ziet weggelegd. Kernbegrippen in het Klimaatakkoord zijn: Woonlastenneutraliteit oftewel het gelijk blijven van de maandelijkse lasten voor energie, hypotheek of huur. Uitbreiding van het initiatiefrecht van huurders voor verduurzamingsmaatregelen. Aanpassing van het huurpuntenstelsel. De overheid zal alle zeilen bijzetten om de corporaties te stimuleren om te verduurzamen.
Al deze maatregelen zijn gericht om het gebruik van fossiele brandstoffen in de gebouwde omgeving terug te dringen. De ambitie van het akkoord is om alle woningen uiterlijk in 2050 “van het aardgas af” te halen.
Dat betekent dat er andere energiebronnen en apparaten nodig zijn voor de verwarming van onze huizen en voor het warm water. Er zijn verschillende scenario’s en verschillende technieken, maar de consensus is dat de warmtepomp een zeer prominente rol krijgt als opvolger van de cv-ketel in onze huizen.
Bespreek uw ambitie met Feenstra
Neem contact op
Een warmtepomp is een apparaat die elektrische energie gebruikt om warmte en warm water te maken.
De elektrische energie in de warmtepomp wordt gebruikt om de warmte van een bron met een lage temperatuur via de toevoer van compressie-energie om te zetten in warmte met een hogere temperatuur. De benodigde compressie-energie voor deze omzetting neemt af als het verschil in temperatuur tussen koude en warmte kleiner wordt. De warmtepomp verplaatst als het ware warmte van een koudere bron naar een warmere afgifte. De warmte kan dan gebruikt worden om huizen te verwarmen of voor de bereiding van warm tapwater.
Een warmtepomp is een koelmachine. Net als dat een koelkast ook een koelmachine heeft. Het verschil is dat de warmtepomp als belangrijkste doel heeft om warmte te leveren terwijl een koelmachine voor een koelkast koelte levert. Voor het omzettingsproces maakt dat niet uit. Daarom spreekt men soms van een “omgekeerde koelkast” bij een warmtepomp.
Het thermodynamische proces waarop de warmtepomp is gebaseerd is al zeer lang bekend. Warmtepompen hebben een lange historie, met name voor industriële toepassingen, en worden al meer dan 40 jaar toegepast.
Het energetisch rendement van warmtelevering met een warmtepomp is aanzienlijk hoger dan het energetisch rendement van warmteopwekking met cv-ketel. Dat betekent dat er minder primaire energie nodig is en er dus een positieve bijdrage is aan de CO₂ doelstelling. Daarnaast gebruikt de warmtepomp elektriciteit in plaats van aardgas en draagt het direct bij aan de doelstelling van het klimaatakkoord om van het aardgas af te gaan.
Uw bezit verduurzamen?
Neem contact op met Feenstra
Warmtepompen stellen eisen aan de woning. Niet altijd is de woning geschikt en zijn er eerst andere maatregelen nodig:
Warmtepompen zijn de toekomst, maar laat u zich goed adviseren bij het toepassen van deze technologie door Feenstra, uiteraard…
Meld u aan voor onze zakelijke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de energietransitie, nieuwe regelgeving en andere (duurzame) ontwikkelingen.