De keuze voor zonne-energie is een stap richting duurzaamheid en kostenbesparing. Maar voordat u deze stap neemt, is het belangrijk om te onderzoeken of uw woning geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Er zijn verschillende factoren die bepalen of uw dak de optimale omstandigheden biedt voor zonne-energieopwekking. Lees ze hieronder of vraag gelijk online advies aan.
Veruit de meeste daken in Nederland lenen zich voor de installatie van zonnepanelen, en de kans is groot dat uw dak hier ook onder valt. Maar het is begrijpelijk dat u waarschijnlijk wilt weten in hoeverre uw dak hiervoor geschikt is en hoeveel de panelen u op zullen leveren. Er zijn drie factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid zon die uw dak kan opvangen:
Hieronder leest u meer over deze drie factoren en hoe deze het rendement uit zonnepanelen kunnen beïnvloeden.
Daken gericht op het zuiden zijn het meest geschikt voor de installatie van zonnepanelen, omdat hier het meeste zonlicht schijnt. Daken gericht op het oosten of westen zijn ook goed geschikt voor zonnepanelen. Op het noorden gerichte daken krijgen echter te weinig direct zonlicht. Adviseurs proberen dan ook altijd zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. Bij een plat dak is het slim om te kijken naar de periode waarin de verrekening van opgewekte en gebruikte elektriciteit minder gunstig wordt. Met een oost/west opstelling haal je vooral in de wintermaanden meer rendement.
De helling van de zonnepanelen heeft eveneens impact op hun prestaties. De gunstigste hellingshoek voor het opvangen van de meeste zon is 35°. Zonnepanelen op het noorden kunnen beter met een kleinere hellingshoek worden geplaatst. Zo zijn op het noorden gerichte zonnepanelen met een hellingshoek van 10° net zo efficiënt als op het zuid gerichte zonnepanelen met een hellingshoek van 80°.
De instralingsfactor duidt op de mate van directe zonnestraling die het dak ontvangt; hoe hoger het percentage, des te gunstiger de ligging van het dak is. Deze factor wordt beïnvloed door twee essentiële factoren: de windrichting en hellingshoek van het dak. Een dak dat naar het zuiden is gericht, en een helling heeft tussen de 35 en 70 graden, biedt de perfecte omstandigheden voor zonnepanelen, met een instralingsfactor van 100%. Daarentegen resulteert een dak dat naar het noorden is gericht en een helling heeft van meer dan 85 graden, in een instralingsfactor van slechts 40%.
Wanneer er schaduw op één van uw zonnepanelen valt wordt de totale elektriciteitsopbrengst ook aanzienlijk minder. Dit gebeurt doordat het hele systeem van meerdere zonnepanelen slechts zo sterk is als de zwakste schakel. Stel u bijvoorbeeld een systeem voor van 12 panelen op uw dak, waarbij één zonnepaneel wordt overschaduwd door een schoorsteen. In dit geval zal de opbrengst van de overige 11 panelen ook terugvallen naar het niveau van dit enkele zonnepaneel in de schaduw. Tenzij u gebruikmaakt van Power-optimizers of Micro-omvormers, die deze problemen kunnen verminderen. In een traditioneel systeem met een string-omvormer kan schaduw al snel leiden tot een aanzienlijke daling van 25-50% in de opbrengst, waardoor het beoogde rendement van uw investering niet wordt behaald.
Bij het evalueren van de schaduweffecten, is het belangrijk om niet alleen op een specifiek moment te letten. Bedenk dat de zon opkomt in het oosten, op het middaguur in het zuiden staat en in de avond in het westen ondergaat. Dit resulteert in variërende schaduwpatronen gedurende de dag. Schaduw vóór 9 uur 's ochtends of na 5 uur 's middags heeft minder impact op de opbrengst, aangezien de zon op die tijdstippen minder intens is. Bovendien is de schaduw door een laagstaande zon in de winter van gering belang, aangezien de elektriciteitsopbrengst gedurende de winter slechts 10% van het totale jaarlijkse rendement bedraagt.
Bekijk of uw dak geschikt is voor zonnepanelen van Feenstra. Wanneer uw dak geschikt is, kunt u advies aanvragen.
Dit doet u door middel van het achter laten van uw gegevens. Tevens vragen wij wat uw jaarlijkse energieverbruik is en vragen wij u enkele foto's te uploaden van uw meterkast.
Normale dakpannen, platte daken en golfplaten vormen doorgaans geschikte ondergronden voor zonnepanelen, op voorwaarde dat ze in goede staat verkeren en stevig genoeg zijn om het extra gewicht te dragen. Bij een rieten dak is het echter raadzaam om naar alternatieve oplossingen te kijken, aangezien rieten daken een verhoogd brandgevaar met zich meebrengen.
Een belangrijk aspect is dat u eigenaar bent van de woning. In het geval van een huurwoning, is het plaatsen van zonnepanelen vaak afhankelijk van overleg met de verhuurder. Doorgaans is voor het installeren van zonnepanelen geen vergunning vereist, tenzij het gaat om monumentale panden of gebieden met beschermde stads- of dorpsgezichten. Mocht er twijfel zijn, dan is het verstandig om dit te verifiëren bij de plaatselijke gemeente.