Zonnepanelen zijn een duurzame investering voor de toekomst. Maar hoe lang gaan ze eigenlijk mee? Feenstra geeft u graag inzicht in de levensduur van zonnepanelen. We bespreken de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, maar geven u ook tips om deze te verlengen, zodat u zo lang mogelijk van uw investering geniet.
Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend advies aan en ontvang direct een offerte op maat.
Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Hoewel de panelen na deze periode nog steeds kunnen functioneren, zal de efficiëntie in de meeste gevallen afnemen. Deze levensduur, gecombineerd met een flinke besparing op uw energiekosten, maken zonnepanelen tot een duurzame investering waar u langdurig van kunt profiteren. Na de terugverdientijd, die de afgelopen jaren gemiddeld steeds korter werd, leveren zonnepanelen u jaarlijks geld op.
Wij bieden op onze zonnepanelen een opbrengstgarantie van 25 jaar. Deze garantie houdt in dat de panelen gedurende deze periode een vastgesteld rendement blijven leveren.
De levensduur van zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:
De meeste zonnepanelen die in Nederland worden verkocht zijn gecertificeerd. Dit kunt u zien als een teken van goede kwaliteit. Certificeringen zeggen echter meer over productiefouten in de eerste paar jaar dan over de levensduur. Daarom is het ook slim om te kijken naar het track record van de fabrikant en de verkoper. Bij Feenstra hebben we dit uitzoekwerk al voor u gedaan, en verkopen we alleen hoogwaardige zonnepanelen met een goede garantie.
Een omvormer is een belangrijk onderdeel van je zonnepaneleninstallatie. De omvormer zorgt namelijk dat de opgewekte stroom van uw panelen wordt omgevormd tot bruikbare wisselstroom voor in huis. Als onmisbaar onderdeel van uw installatie is het handig als de omvormer ook even meegaat. Gelukkig gaan omvormers gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Ook hier geldt: hoe beter de kwaliteit, hoe langer de levensduur.
Als u informatie opzoekt over de levensduur van zonnepanelen, komt u ongetwijfeld de termen economische en technische levensduur tegen. Het is daarom handig het verschil tussen deze begrippen te kennen. De economische levensduur van zonnepanelen is de periode waarin ze financieel rendabel blijven. Dit is meestal zo’n 20 tot 30 jaar. Gedurende de economische levensduur leveren de panelen voldoende elektriciteit om de investering terug te verdienen en daarna nog winst op te leveren. Met de technische levensduur wordt de tijd bedoeld waarin ze daadwerkelijk blijven functioneren. Dit is vaak langer en soms tot meer dan 40 jaar of meer.
De levensduur van zonnepanelen kan met name worden verlengd door ze goed te onderhouden en ze te beschermen tegen omgevingsfactoren. Zorg bijvoorbeeld dat ze niet in de schaduw geplaatst zijn en bescherm ze tegen extreme weersomstandigheden. Hier vallen ook blikseminslagen onder. Hiervoor kunt u een overspanningsbescherming laten plaatsen.
Zonnepanelen hoeven pas vervangen te worden als de opbrengst van de zonnepanelen significant is afgenomen en ze niet meer voldoen aan uw energiebehoeften. U hoeft ze dus niet direct na het verstrijken van een bepaalde periode te vervangen. Wel kan de verwachte levensduur een moment zijn om de prestaties van de panelen eens onder de loep te nemen. Wanneer de panelen zichtbaar beschadigd zijn of als de omvormer niet meer goed functioneert is dat uiteraard ook een reden om ze te vervangen.
Wilt u meer weten over zonnepanelen? Feenstra vertelt u graag meer.