Het rendement van zonnepanelen is van meerdere factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen van de panelen, de kwaliteit van de omvormer, de hoeveelheid panelen die er op het dak liggen, maar ook de hellingshoek van het dak en de aanwezige schaduw speelt een rol.
Dankzij de relatief lage aanschafprijs van een zonne-energiesysteem en de hoge opbrengst, kopen steeds meer mensen zonnepanelen en besparen zo op hun energierekening. Het rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van bijna 4% op een spaarrekening. In ruim 7 jaar verdient u de investering terug.
Hoe meer kilowattuur (kWh) zonnepanelen opwekken, hoe hoger het rendement van uw panelen. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Kwalitatief hoogstaande panelen hebben meer Wp, en zorgen dus voor meer rendement. De daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen is echter van meerdere factoren afhankelijk.
U kunt de opbrengst van zonnepanelen berekenen door het totaal aantal wattpiek (Wp) van uw zonnepanelen te vermenigvuldigen met 0,85 kilowattuur (kWh). Dit is namelijk de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel met 1 wattpiek per jaar.
Een voorbeeld van een berekening: als u een zonnepaneel van 300 wattpiek heeft, brengt dit jaarlijks 255 kWh op (0,85 x 300 = 255). Als u 10 zonnepanelen heeft, is de opbrengst van uw zonnepanelen dus 2550 kWh (10 x 255 = 2550). Aangezien een gemiddeld huishouden in Nederland zo'n 3.250 kWh per jaar aan elektrische energie verbruikt, wekken deze panelen dus 78% van de gemiddeld benodigde energie op.
Omdat de opbrengst van zonnepanelen per maand flink kan verschillen onder invloed van het weer, is het verstandiger om te kijken naar de zonnepanelen opbrengst per jaar. Wilt u een globaal beeld van de maandelijkse opbrengst van uw panelen? Dan kunt u de opbrengst per jaar door 12 delen om het gemiddelde per maand te berekenen.
Of zonnepanelen rendabel zijn, hangt af van verschillende factoren. Naast het vermogen speelt bijvoorbeeld mee hoeveel panelen u heeft, hoe ze geplaatst zijn en hoeveel zon ze opvangen. Feenstra adviseert om tenminste 6 panelen te plaatsen. Vanaf dit aantal weegt de opbrengst van de panelen snel op tegen de investering. Doordat zonnepanelen steeds geavanceerder worden, brengen ze meer op, en worden ze dus steeds rendabeler.
Het begint allemaal met het vermogen per zonnepaneel. Dit wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). De zonnepanelen in de pakketten van Feenstra hebben een maximaal vermogen van 440 wattpiek per stuk, dat wordt bereikt onder optimale omstandigheden. Feenstra heeft uitsluitend kristallijnen zonnepanelen in haar assortiment, die het hoogste vermogen per vierkante meter genereren.
De omvormer zorgt ervoor dat de stroom die de zonnepanelen opwekken, bruikbaar is voor de apparaten in huis. Ook meten ze de opbrengst van het systeem én zorgt de omvormer ervoor dat de zonnepanelen op hun maximale vermogen kunnen presteren. Standaard worden er string-omvormers geïnstalleerd. In geval van schaduw kunnen er ook power-optimizers geplaatst worden voor een hogere opbrengst per paneel.
Bij volle zonneschijn leveren zonnepanelen het hoogste rendement op, maar ook bij bewolking werkt een zonnepaneel. Bij schaduw loopt het rendement echter wel terug. Is dit zonnepaneel in serie verbonden met andere zonnepanelen, dan zal ook het rendement van de andere panelen teruglopen. Hoewel zonlicht het meeste oplevert, is té warm ook niet goed. Als zonnepanelen te heet worden, heeft dat een negatieve invloed op de hoeveelheid stroom die opgewekt kan worden. Daarom kan een zonnige lentedag soms meer stroom opleveren dan een snikhete zomerdag.
Een zonnepaneel in Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 30-40° heeft. Bij een hellingshoek van ongeveer 20° of juist 50° daalt de opbrengst van zonnepanelen ongeveer 10 procent. Bij een plat dak kan het zijn dat de zonnepanelen niet op het zuiden gericht worden om zo meer panelen op het dak te plaatsen of mooi langs de dakrand te kunnen leggen. Ook hierbij moet installatie zorgvuldig gebeuren, om slagschaduw van bijvoorbeeld schoorsteenpijpjes te voorkomen.
De beste opbrengst ontstaat als zonnepanelen gericht zijn op het zuiden. Zijn ze gericht op het zuidoosten of zuidwesten, dan valt de opbrengst ongeveer 10% lager uit. De opbrengst van zonnepanelen die oostelijk gericht of westelijk gericht zijn, is ongeveer 20% lager dan die van panelen die pal op het zuiden liggen.
Locaties in het westen kunnen jaarlijks wel 10% meer zonuren opleveren dan in het oosten. Daarbij geldt ook dat het aantal zonuren dicht bij de zee groter is dan verder van de zee af. Dit betekent overigens niet dat zonnepanelen in het oosten van het land niet rendabel zijn, alleen levert het zonne-energiesysteem in het westen iets meer op.
Zonnepanelen hebben een levensduur van minstens 25 jaar. Door slijtage vermindert het rendement jaarlijks wel met zo'n 0,7%. Met minimaal 12 jaar garantie op het materiaal verzekert de fabrikant u tenminste 80% van het oorspronkelijke vermogen. Door middel van Zon Zeker kunt u kijken of uw zonnepanelen nog naar behoren presteren en worden er metingen aan het vermogen verricht.
Vuil heeft een negatief effect hebben op het rendement van zonnepanelen. Het meeste vuil wordt automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld tijdens een regenbui, maar toch blijft er altijd iets achter. Feenstra adviseert daarom om minimaal één keer per jaar in het voorjaar de zonnepanelen schoon te maken. Dit levert 2 à 3% meer productie per jaar op.
Doorgaans wordt zo'n 78% van het totale energieverbruik door zonnepanelen opgewekt, de rest van de stroom komt van het elektriciteitsnet. De stroom die u opwekt wordt weggestreept tegen de stroom die u afneemt van de leverancier. Dit wordt salderen genoemd, en kan honderden euro’s per jaar schelen op uw rekening.
Voor de stroom die u meer opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding. Deze vergoeding voor het terugleveren van de opbrengst van uw zonnepanelen is lager dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier.
Klant Dhr.w.p.g. Heesbeen
Wij hebben bij de aanschaf van de zonnepanelen voor Feenstra gekozen voor de mogelijke goede service. Geen spijt want met nu de tweede storing wederom adequaat opgelost, echt prima.
Categorie: Service bij storing
Anoniem
De zonnepanelen zijn bij ons in een dag geplaatst. Alles netjes en veilig geïnstalleerd. Zeer vriendelijke, beschaafde, en kundige monteurs
Categorie: Installatie