Salderen en terugleverkosten zijn inmiddels onlosmakelijk met zonnepanelen verbonden. Er wordt een hoop over gesproken, maar hoe zit het nu eigenlijk precies? Wij leggen het u uit.
Heeft u zonnepanelen op uw dak liggen of overweegt u deze? Dan heeft u vast wel eens gehoord van de salderingsregeling.
Wanneer zonnepanelen op uw dak liggen, dan wekt u stroom op. Die zonnestroom gebruikt u niet altijd direct, bijvoorbeeld omdat u op een zonnige dag aan het werk bent. De stroom die u op dat moment niet gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Dit kunt u wegstrepen tegen de stroom die u op andere momenten van het net afhaalt. Dit heet salderen. Hierdoor gaat uw energierekening een heel stuk omlaag.
Als eigenaar van zonnepanelen, wekt u zelf stroom op. Een deel van deze stroom gebruikt u zelf. Terugleverkosten zijn kosten die u betaald over opgewekte zonnestroom die u niet zelf direct gebruikt, maar teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de zon volop schijnt.
Sinds 2023 moet u deze kosten bij steeds meer energieleveranciers als klant betalen. Elke energieleverancier berekent dit op een andere manier. Maar feit blijft: hoe meer u teruglevert, hoe meer u betaalt. Terugleverkosten zijn alleen van toepassing bij een variabel of vast energiecontract. Niet bij een dynamisch energiecontract.
Ondanks dat er tegenwoordig terugleverkosten in rekening worden gebracht, zijn zonnepanelen nog steeds een goede (financiële) keuze in combinatie met de huidige salderingsregeling. Waarom? Dat laten wij u zien in onderstaande rekenvoorbeelden met 2 grote energieleveranciers.
* Dit is een voorbeeld van een stroomprijs, check bij uw eigen energieleverancier de huidige prijs.
** De terugleverkosten hierboven zijn meegenomen, gelden op 4 juli 2024 voor een variabel of nieuw afgesloten vast contract.
De salderingsregeling maakt het aantrekkelijk om zelf zonnestroom op te wekken. U bespaart enerzijds op energiekosten en krijgt anderzijds een terugleververgoeding terug voor de opgewekte stroom. Volgens de huidige plannen blijft de salderingsregeling nog tot 1 januari 2027 bestaan. Profiteer daarom nu van de salderingsregeling en vraag vrijblijvend advies voor zonnepanelen aan.
De salderingsregeling maakt het aantrekkelijk om zelf zonnestroom op te wekken, want u bespaart op uw energiekosten. Het (demissionair) kabinet wil de salderingsregeling stopzetten, omdat er een flinke stijging is in huishoudens met zonnepanelen. Dit om de volgende redenen:
Omdat de salderingsregeling minimaal tot 2027 blijft bestaan hebben energieleveranciers maatregelen genomen in de vorm van terugleverkosten. Zij doen dit omdat:
Energieleveranciers zeggen dat ze deze extra kosten eerder doorberekenden aan alle klanten, maar het eerlijker te vinden om alleen zonnepaneeleigenaren te laten betalen. De ACM heeft hier onderzoek naar gedaan en geeft aan dat energiebedrijven deze terugleverkosten voorlopig mogen blijven rekenen.
Terugleverkosten in zijn geheel voorkomen is meestal niet mogelijk. U kunt ze wel zo laag mogelijk houden door slim met opgewekte zonnestroom om te gaan:
Heeft u zonnepanelen en wilt u salderen? Meldt u dan aan bij uw netbeheerder via www.energieleveren.nl. Als u stroom gaat terugleveren aan het net, is aanmelden verplicht. De netbeheerder kijkt of uw elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt ook met uw energieleverancier de verwerking van het salderen in de afrekening.
Koopt u zonnepanelen via Feenstra? Dan ontvangt u na installatie een e-mail met uitleg over het aanmelden voor salderen.