De prestaties van zonnepanelen worden vaak geassocieerd met zonnige zomerdagen, maar hoe zit het eigenlijk met hun opbrengst tijdens de wintermaanden? Hieronder leest u hoe zonnepanelen functioneren in de winter, hoe hun rendement zich verhoudt tot de zomer en of er speciale maatregelen nodig zijn voor de winterperiode. Ook interesse in zonnepanelen?
Zonnepanelen wekken nog steeds energie op tijdens de winter, maar aanzienlijk minder dan in de zomer. De intensiteit van het zonlicht en de kortere daglichturen in de winter spelen hierbij een rol. Het koude weer kan zelfs zorgen voor een lichte verhoging van het rendement, aangezien zonnepanelen beter presteren bij lagere temperaturen. Desondanks kan de opbrengst tot wel 40% lager zijn dan in de zomer. In bijgaande tabel is het gemiddelde rendement van een zonnepaneel in Nederland weergegeven.
Tijdens de zomer bereiken zonnepanelen hun hoogste opbrengst dankzij de langere en intensievere blootstelling aan zonlicht. Vooral in de maanden mei en juni leveren zonnepanelen over het algemeen veel op. De zon staat hoog, de dagen zijn lang, maar de lucht is nog wel koel. Voor een optimale werking van zonnepanelen zijn dat de ideale omstandigheden. In de winter daarentegen ervaren zonnepanelen kortere daglichturen en minder direct zonlicht door de lagere zonnestand. Dit verschil in lichtintensiteit vertaalt zich naar een lager rendement.
U hoeft zonnepanelen niet van het dak te halen tijdens de winter. Ze zijn ontworpen om 25 jaar mee te gaan en zijn bestand tegen diverse weersomstandigheden, waaronder regen, sneeuw en vorst.
Zijn uw zonnepanelen bedekt door een dikke laag sneeuw? Dan leveren ze helaas even geen energie op. De sneeuw weerkaatst het zonlicht, waardoor het licht de zonnecellen niet kan bereiken. Sneeuw blijft op een hellend dak vaak niet lang liggen. Ga daarom niet zelf het dak op en wacht tot de sneeuw er weer vanaf glijdt. De voordelen van het schoonmaken wegen niet op tegen de gevaren. U loopt risico dat u de panelen beschadigt, of dat u van het gladde dak valt.
Voor platte daken is het eventueel wel mogelijk om de zonnepanelen schoon te maken, mits u veilig toegang heeft tot het dak. Een zachte borstel kan voorzichtig worden gebruikt om de sneeuw te verwijderen. Toch blijft het meestal het beste om geduldig een paar dagen te wachten tot de sneeuw vanzelf smelt en verdwijnt.
De bekabeling die wordt gebruikt, is ook bestand tegen water, sneeuw en vrieskou. Een ervaren installateur zorgt voor een nauwkeurige afwerking om isolatieproblemen te voorkomen.
Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw zonnepanelen, zelfs tijdens de wintermaanden, optimaal presteren? Het weer kunt u niet beïnvloeden, maar u kunt de zonnepanelen wel verstandig plaatsen. Zo presteren zonnepanelen ook in de winter:
Behalve het opwekken van elektriciteit, kunnen zonnepanelen ook andere nuttige functies vervullen in de winter. Zo kunnen zonnepanelen fungeren als een beschermende laag tegen harde weersomstandigheden, waardoor uw dak enige isolatie krijgt tegen winterse invloeden.
Zonnepanelen blijven het hele jaar door energie opwekken, zelfs in de winter, maar met verminderde opbrengst. Ze vereisen over het algemeen geen specifieke wintermaatregelen. U kunt er dus voor kiezen dus om ook in de koude maanden zonnepanelen te kopen. Door de zonnepanelen gunstig te plaatsen maximaliseert u het rendement en heeft u het hele jaar door plezier van de energieopbrengsten.
Zonnepanelen kopen