De verkoop van zonnepanelen blijft zich voortzetten. Zonnepanelen zijn een goede investering, maar de prijzen veranderen snel. Daarom snappen wij dat u vooraf nauwkeurig wilt weten wat de precieze kosten van zonnepanelen zijn. Op de vraag wat de prijs van zonnepanelen is, is echter geen eenduidig antwoord mogelijk. De kosten verschillen namelijk flink per situatie. Het ene gezin heeft bijvoorbeeld een grotere energiebehoefte dan het anderen en heeft daarom meer zonnepanelen nodig. De prijs is onder meer afhankelijk van het vermogen (uitgedrukt in wattpiek) en de afmetingen.
Direct een offerte aanvragen? Vul de Zonnepanelen adviestool in en krijg een offerte op maat.
De kosten van een zonnepaneel hangen af van het merk, de grootte en garantie. Feenstra biedt uitsluitend hoge kwaliteit zonnepanelen aan en onze pakketten variëren dan ook enkel in afmetingen en het aantal jaar garantie. Wanneer u kiest voor een groter paneel, heeft deze een groter vermogen en ontvangt u een hoger rendement.
Bij de aanschaf van zonnepanelen gaat het niet alleen om de kosten van de zonnepanelen zelf. De prijs van zonnepanelen wordt bij andere aanbieders soms weergegeven zonder bijkomende kosten van bijvoorbeeld de omvormer, de bekabeling en de installatie. Soms moet er een extra groep in de meterkast worden aangelegd en bent u ook kosten kwijt aan een elektricien. In de offerte van Feenstra zijn al deze bijkomende kostenposten inbegrepen. Doordat onze prijzen helder en transparant zijn, komt u niet voor verrassingen te staan.
De prijs die de zonnepanelen kosten, hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de stijgende energieprijzen. Meer mensen willen dan zonnepanelen hebben, waardoor de prijs zal stijgen. Ook de kosten van de grondstoffen die nodig zijn om de zonnepanelen te produceren, zijn gestegen. Dat drijft de kosten voor de panelen op. Verder is ook de hoeveelheid zonnepanelen bepalend. Koopt u een grotere set panelen? Dan kan dat goedkoper zijn dan wanneer u een kleinere set koopt. Als laatste is het type en vermogen van het zonnepaneel een belangrijke indicator voor de prijs ervan.
De capaciteit van de zonnecellen in het zonnepaneel drukken we uit in wattpiek. Deze zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat de energie wordt omgezet in elektriciteit. Hoe meer wattpiek een zonnepaneel heeft, hoe meer vermogen en hoe hoger uw stroomopbrengst. U betaalt daarom een hogere prijs voor een zonnepaneel met meer vermogen in wattpiek.
Interesse in Zonnepanelen? Vul de Zonnepanelen adviestool in en krijg een offerte op maat.
Het rendement van zonnepanelen is van meerdere factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen van de panelen (wattpiek), de kwaliteit van de omvormer, de hoeveelheid panelen die op het dak liggen, maar ook de hellingshoek van het dak en de aanwezige schaduw spelen een rol.
De opbrengst van zonnepanelen verschillen flink per maand door de wisselende weersomstandigheden. Om deze reden kijken we naar de opbrengst van een jaar. Om toch de maandelijkse opbrengst te berekenen, raden wij aan de jaaropbrengst te delen door 12. De opbrengst van een zonnepanelen berekent u door het totaal aantal wattpiek te vermenigvuldigen met 0,85 kilowattuur. Hiermee krijgt u de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel met 1 wattpiek per jaar. Bekijk hier het rekenvoorbeeld. De zonnepanelen van Feenstra hebben een maximaal vermogen van 440 Wattpiek per stuk. Dat wordt bereikt onder optimale weersomstandigheden. Feenstra heeft tevens uitsluitend kristallijnen zonnepanelen in haar assortiment die het hoogste vermogen per vierkante meter genereren.
Zonnepanelen zijn een grote investering en we begrijpen dat u wilt weten wanneer deze investering is terugverdiend. Gemiddeld heeft u de aanschafprijs van de zonnepanelen tussen de 3 en 7 jaar terugverdiend. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, wat betekent dat u zo’n 18 ‘stroomvrije’ jaren overhoudt. Hier komen wel wat extra kosten bij kijken. De omvormer en sommige andere onderdelen gaan minder lang mee en zorgen voor extra kosten wanneer ze vervangen moeten worden. Wilt u de terugverdientijd van uw zonnepanelen versnellen? Dan raden wij aan om de panelen richting het zuiden te plaatsen. Is dat niet mogelijk op uw dak? Ga dan uit van ongeveer 10% minder rendement.
Vanaf 2023 is het btw-tarief voor de aanschaf van zonnepanelen 0% voor plaatsing op een woning. Als consument kunt u gebruik maken van de salderingsregeling; u mag uw opwek wegstrepen tegen uw afname van uw energieleverancier. Wanneer u meer stroom opwekt dan u gebruikt, mag u gebruik maken van de salderingsregeling. De overige stroom levert u terug aan het net. Daar krijgt u een terugleververgoeding voor. Het bedrag dat u terug krijgt, is afhankelijk van de ontwikkelingen op de markt.
Wanneer u niet alle opgewekte stroom verbruikt, kunt u dit terugleveren aan het energienet. Deze terugleversubsidie heet salderen.
In nieuwe coalitieakkoord van het huidige kabinet staat het voornemen om per 1 januari 2027 de salderingsregeling in 1 keer af te schaffen. Dit voornemen moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede kamer.
De kosten en terugverdientijd van zonnepanelen zijn afhankelijk van uw situatie. Een groter gezin heeft een hogere energiebehoefte en dus meer zonnepanelen nodig. Meer zonnepanelen leiden tot hogere aanschafkosten, maar ook tot een hogere opbrengst. De kosten per wattpiek zijn namelijk lager bij een set van 10 zonnepanelen, dan bij een set van 5. Hetzelfde geldt voor de grootte van de panelen. Hoe groter de afmetingen, hoe hoger uw rendement. Houd hier tijdens het berekenen van de prijs rekening mee. De investering is misschien groot, maar de opbrengst uiteindelijk ook.
Bij Feenstra heeft u keuze uit verschillende zonnepanelen. Deze variëren in merk, afmetingen, rendement, garantie, gemiddelde opgewekte energie in het eerste jaar, gemiddelde opbrengst in het eerste jaar en de totaalprijs. Welke keuze u ook maakt, u bent verzekerd van een kwalitatieve aanschaf. Ze verschillen enkel op afmetingen en dus ook op rendement en prijs. Bij Feenstra zijn onze zonnepanelen altijd inclusief omvormer, materialen, technische inspectie én installatie.
Via onze website kun u een aanvraag doen voor een offerte op maat.
U ontvangt een e-mailbevestiging van uw aanvraag. Daarnaast neemt een van onze adviseurs zo snel mogelijk contact op om de details van uw aanvraag door te nemen.
Feenstra maakt gebruik van geavanceerde online software waarbij wij zeer gedetailleerde informatie en foto’s van uw woning en dak krijgen. Hierdoor is een fysieke schouw van uw woning meestal niet nodig.
Onze adviseur maakt na bovenstaande stappen een offerte op maat. Wanneer deze voor u klaarstaat, ontvangt u van ons een e-mailbericht.