De techniek is uw vriend: 11 handige bespaartips
Haal het meeste uit uw apparaten (en verbruik zo min mogelijk)
Hoeveel geld bent u maandelijks kwijt aan energie? Dat hangt af van uw keuzes. (En van het weer, natuurlijk). Daarbij gaat het behalve om gedrag ook om technische dingen. Heeft u de juiste, zuinige apparaten? Is er een betere instelling mogelijk? Lees hier wat u op technisch gebied kunt (laten) doen om te voorkomen dat u onnodig energie verbruikt.
Zorg voor een ontlucht en gevuld cv-systeem
Geborrel en getik in uw cv-buizen en radiatoren betekent doorgaans dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Daardoor wordt het lastiger om uw huis goed te verwarmen, en dat is ook nog eens energieverspillend. Check eerst het drukmetertje bij uw cv-ketel. Die druk hoort tussen de 1.5 en 2.0 bar te zijn. Als de druk lager is, vult u eerst het systeem bij. Daarna ontlucht u de verwarming. En tot slot kijkt u of de druk daardoor misschien weer te laag is geworden. Dan is opnieuw bijvullen de oplossing.
Lees en bekijk hier alles over hoe u de verwarming kunt ontluchten en bijvullen.
Zet de ketel in de ecostand
Dit is iets wat weinig mensen weten: best veel cv-ketels houden dag en nacht een beetje water of een verwarmingsplaat op temperatuur. Zodat u niet lang hoeft te wachten wanneer u warm water wilt. Deze ‘comfortstand’ is fijn, maar kost wel circa 50 euro per jaar, en dus ook heel veel gas en CO2-uitstoot. Kijk eens in de gebruiksaanwijzing of uw cv-ketel deze stand heeft en of u die kunt omzetten naar een ‘ecostand’. Daarbij wordt het water pas verwarmd zodra u de kraan opendraait. Het kost ietsje meer water, en u moet een paar seconden langer wachten, maar het bespaart wel een hoop aardgas. Vooral als u maar enkele keren per dag warm water nodig heeft.
Laat uw thermostaat het denkwerk doen
Thermostaten zijn de laatste jaren bijzonder slim geworden, en dat biedt veel mogelijkheden voor besparingen. Een slimme thermostaat is ‘zelflerend’ en kiest de meest efficiënte manier van verwarmen op basis van uw leefritme en woning. Ook kunt u de verwarming via een app lager zetten als u bijvoorbeeld langer van huis blijft. Een andere enorm handige eigenschap is ‘geofencing’: de thermostaat kan aan de locatie van mobiele telefoons zien of er iemand thuis is en zal dus nooit een leeg huis hoeven verwarmen. En het is ook lekker warm als u thuiskomt, want de thermostaat ‘ziet u al aankomen’.
Radiatoren: groter is beter
Toe aan een nieuwe look in huis? Dan kan dat ook een mooi moment zijn om de radiatoren te vervangen. Houd er dan rekening mee dat grotere radiatoren beter zijn, omdat ze uw woning op een lagere temperatuur kunnen verwarmen. Uw cv hoeft dan dus minder hard te werken en u merkt geen enkel verschil in comfort. Ideaal toch?
Isoleer verwarmingsleidingen
Lopen de leiding van uw verwarming zichtbaar door uw huis? Kijk dan eens of ze ook in ruimtes liggen die niet (altijd) verwarmd hoeven worden. Zoals de zolder of een logeerkamer. Deze leidingen kunt u beter goed isoleren, dan gaat daar zo min mogelijk warmte verloren die u beter op andere plekken kunt gebruiken.
Verlaag de aanvoertemperatuur
De ketelthermostaat regelt de temperatuur van het verwarmingswater. Bij moderne ketels is die temperatuur maximaal 80 graden, en bij oudere modellen kan dat zelfs 90 graden zijn. Het kost veel gas om die temperaturen te bereiken. Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement. Voor het tapwater is een maximale temperatuur van 60 graden het beste; dat voorkomt het ontstaan van legionella. Kijk in de handleiding van uw cv-ketel hoe u de instellingen verandert, of vraag het aan onze monteur als hij bij u langskomt.
Laat de vloerverwarming niet onnodig water rondpompen
Uw verwarmingsketel staat natuurlijk lang niet altijd aan. Maar ook als hij geen warmte afgeeft, draait de pomp van de vloerverwarming gewoon door. Dan wordt er dus koud water rondgepompt. Zonde van de energie! Een pompschakelaar voorkomt dit en bespaart daarmee veel elektriciteit. Binnen twee tot drie jaar heeft u de aanschafkosten van zo’n pompschakelaar (ca. 160 euro) terugverdiend. In de tussentijd kunt u in de zomer ook de pomp helemaal uitzetten, want u heeft de verwarming dan toch niet nodig.
Breng uw cv-systeem goed in balans
Grote en kleine radiatoren, kamers die veel of juist niet gebruikt worden, buizen door het hele huis: uw verwarmingssysteem is best complex. Het is dan ook de moeite waard om te laten kijken of dat systeem wel helemaal in balans is. Oftewel, of het goed ‘ingeregeld’ is. Zijn de instellingen precies afgestemd op de grootte van uw huis en op uw wensen? Zo niet, dan valt er energiebesparing en comfort te winnen. Goed opgeleide monteurs kunnen die perfect in orde maken.
Kies voor een zuinige ventilatiebox
Heeft u mechanische ventilatie in huis en is uw ventilatiebox ouder dan 15 jaar? Dan is vervanging een interessante optie. Grote kans dat er in uw bestaande apparaat nog een wisselstroomventilator zit, en die slurpt onnodig veel energie. Met een nieuwe ventilatiebox kunt u jaarlijks minimaal 80 euro besparen op uw energiekosten. Het vervangen van de ventilatiebox heeft het meeste effect als u de kanalen van uw ventilatiesysteem regelmatig laat reinigen. Zo houdt u meteen ook uw binnenklimaat fris en gezond.
Zonnepanelen: check regelmatig de omvormer
De energie die zonnepanelen opvangen, wordt via een omvormer omgezet in stroom. De prestaties van die omvormer zijn dus cruciaal voor het rendement. Het eerste advies is dan ook om bij de aanschaf van zonnepanelen altijd te kiezen voor een omvormer van goede kwaliteit. Het volgende advies is: check zo nu en dan deze omvormer om te zien of het rendement nog op niveau is. Bij een regelmatige check bent u er sneller bij om een eventuele storing te (laten) verhelpen.
Ruimte over op het dak? Overweeg een zonneboiler.
Een zonneboiler is een slimme techniek om op een duurzame manier water te verwarmen. Het systeem bestaat uit een zonnecollector op het dak en een vat (de boiler) waarin het warme water wordt bewaard. Voor de zonnecollector heeft u -afhankelijk van het formaat boiler dat u kiest- ongeveer 3 tot 5 vierkante meter dakoppervlak nodig. Met een zonneboiler kunt u ongeveer 180 m3 gas besparen. In een gemiddeld huishouden is dat de helft van de energie die u gebruikt voor warm water.
Hebben we hier nog interessante technische besparingsmogelijkheden gemist? Laat het ons hieronder weten!