18 Energie-tips: zo gaat u de hoge energieprijs te lijf
Hoe voorkomt u een torenhoge energierekening?
Zuinig zijn met energie was altijd al een goed idee. Als we minder stroom en aardgas verbruiken, verlagen we onze CO₂-uitstoot. Bovendien levert een lager verbruik een lagere energierekening op. En ook dát is natuurlijk een prima reden om op uw energieverbruik te letten. Praktische tips om thuis energie te besparen zijn dus nog steeds actueel. U vindt ze in dit artikel.
Isoleren
De beste manier om energie te besparen is warmte vasthouden in huis. Dat is mogelijk door de muren, de vloer en het dak (beter) te isoleren. Ook de ramen kunnen een flinke bijdrage leveren: vervang enkel glas door kozijnen met dubbel of driedubbel glas.
De eco-stand is zuiniger dan de comfort-stand
Veel combi-cv-ketels hebben een comfort-stand, die ervoor zorgt dat u snel warm water heeft. Dat is fijn, maar het kost wel gas. De meeste cv-ketels kunt u ook op een eco-stand zetten. U verbruikt dan minder gas en u stoot dus ook minder CO₂-uit.
Tocht kost veel energie
Tocht is een echte energievreter. Ga op kierenjacht met tochtstrips en kit. Het resultaat is meer wooncomfort en (iets) minder gasverbruik.
Cv-leidingen isoleren
In ruimtes waar het niet warm is, koelen de leidingen van uw cv-installatie snel af. Daardoor gaat warmte verloren. U kunt het energieverlies beperken door de cv-leidingen te isoleren. Vooral in koude ruimtes bespaart u daarmee aardig wat aardgas.
Cv-ketel tijdig bijvullen…
Zit er te weinig water in de leidingen en radiatoren van uw cv, dan verbruikt de verwarming onnodig veel aardgas. Kijk daarom regelmatig naar de waterdruk. Die moet tussen 1,5 en 2,0 bar zijn. Controleren en bijvullen is een simpel klusje, zeker als u eerst even naar dit handige filmpje kijkt.
…en ontluchten
Komt er te veel lucht in de leidingen en radiatoren van uw cv-installatie, dan moet de cv-ketel harder werken om het huis warm te krijgen. U verbruikt dan onnodig veel aardgas én u stoot meer CO₂ uit. Hoort u watervalgeluiden, geborrel of worden de radiatoren niet warm? Dan is het tijd om te ontluchten. Ook dat is zo gebeurd als u vooraf even naar het instructiefilmpje kijkt.
Zet de thermostaat iets lager
Stel dat u de thermostaat één graad lager zet dan u gewend bent. Denkt u dat u het verschil merkt? Neem de proef op de som en bespaar direct energie. Ook een goede tip: draai de thermostaat ’s avonds iets eerder omlaag. Dus niet pas wanneer u naar bed gaat, maar een uurtje eerder.
Een slimme thermostaat denkt ook aan uw gasverbruik
Slimme thermostaten zorgen voor warmte in huis wanneer u die nodig heeft. Maar een slimme thermostaat kiest ook voor de meest efficiënte manier om te verwarmen. Tegenwoordig zijn thermostaten zó slim dat ze uw woning leren kennen en zich kunnen instellen op uw leefritme. Blijft u onverwacht langer van huis? Dan kunt u met een app de verwarming lager zetten. En met geofencing kan de thermostaat aan de locatie van mobiele telefoons zien of er iemand thuis is. Is het huis leeg, dan blijft de cv uit.
Ledlampen zijn zuiniger en gaan langer mee
We weten al jaren dat ‘ouderwetse’ gloeilampen te veel stroom verbruiken. Toch komen we ze in veel woningen nog (te) vaak tegen. Dat is jammer, want verlichting is één van de grootste stroomverbruikers in huis. Maak eens een rondje door uw huis om te kijken of er nog gloeilampen branden. Vervang ze door superzuinige ledlampen. Die zijn weliswaar duurder in aanschaf, maar ze gaan wél gemiddeld 15 keer (!) langer mee. Ook als er bij u in huis nog ‘spaarlampen’ branden, is het de moeite waard die te vervangen door ledlampen. Ook in december kunt u flink bezuinigen: kies voor ledverlichting in de kerstboom.
Waslijn en droogrek zijn het zuinigst
Hoe prettig het gebruik van een wasdroger ook is, het kost u wél aardig wat stroom. Is het lekker weer? Gebruik dan een waslijn of een droogrek.
Standby-alert
Televisies, computers, stereo- en keukenapparaten hebben in veel gevallen een standby-functie. Dat betekent dat ze niet écht uitgaan als u op de uit-knop drukt. In de standby-stand verbruikt een apparaat nog steeds energie. Zet de televisie (en al die andere apparaten) dus niet alleen uit, maar trek ook de stekker uit het stopcontact. (En dat geldt ook voor de oplader van uw telefoon of computer.) Standby-apparaten uitzetten hoeft overigens niet veel werk te zijn; met een stekkerblok met een aan-/uit-schakelaar is het een kwestie van één druk op de knop.
Wassen kan meestal op 30 graden
Een was op 60 graden is lang niet altijd nodig. Is de was niet zichtbaar vuil, dan is een wasprogramma op 40 of 30 graden meestal warm genoeg. Zo bespaart u stroom bij iedere wasbeurt. En wassen met een volle machine is uiteraard áltijd het zuinigst.
Achter uw koelkast zit een besparingsmogelijkheid
Uw koelkast geeft aan de achterkant warmte af. Een vrijstaande koelkast moet daarom minimaal 10 centimeter van de muur staan; dat scheelt elektriciteit. U bespaart ook energie door stof te verwijderen van het rooster aan de achterkant.
Stiekeme slurpers kosten meer dan u denkt
Ongemerkt verbruiken veel elektrische apparaten stroom zonder dat ze nut hebben. Door het sluipverbruik aan te pakken, bespaart u op een makkelijke manier behoorlijk wat energie.
Deuren dicht
Als het koud is op de gang of overloop, vlíégt de warmte de deur uit. Hou de kamerdeur dus zoveel mogelijk dicht als de verwarming brandt.
Een warme slaapkamer is misschien niet écht nodig
Hoe minder kamers u verwarmt, des te lager is het energieverbruik. Is een warme slaapkamer werkelijk nodig? Of slaapt u ook lekker met een extra deken of een warme kruik?
Draai de hendel van de kraan naar rechts
Heeft u een mengkraan met één hendel voor warm en koud? Draai dan na gebruik altijd de hendel naar rechts (koud). Dan slaat de cv-ketel niet onnodig aan wanneer u daarna de kraan weer gebruikt.
Kies voor een waterbesparende douchekop
Onder de douche staan is (véél!) zuiniger dan in bad liggen. Een gemiddeld bad kost drie keer zoveel water en energie als vijf minuten onder de douche. Heeft u nog geen waterbesparende douchekop? Dan kunt u ook op het douchen nog flink besparen.
Waarom zijn de energieprijzen zo hoog?
Al sinds het najaar van 2021 hebben we de prijs van aardgas zie stijgen, omdat Rusland (toen nog Europa’s belangrijkste aanbieder) minder aardgas leverde. In februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. De onzekerheid over de Russische gasleveringen nam toen snel toe en dat zorgde voor nieuwe prijsstijgingen. Sinds de oorlog is begonnen, probeert Europa zoveel mogelijk andere leveranciers van gas te vinden. Die alternatieven zijn in veel gevallen duurder. Ondertussen is ook stroom duurder geworden, omdat de prijzen van elektriciteit en aardgas op de energiemarkt aan elkaar gekoppeld zijn.
Wat merkt u van de hoge energieprijzen?
Iedereen die energie verbruikt gaat vroeg of laat merken dat de prijzen voor aardgas en elektriciteit zijn gestegen. Toch krijgt niet iedereen direct te maken met een hogere rekening. Het moment waarop u meer gaat betalen voor uw energie hangt vooral af van het contract dat u heeft met uw energieleverancier.
- Variabel contract
Heeft u een variabel contract, dan kan uw energieleverancier op ieder moment de hogere marktprijs van aardgas en elektriciteit aan u doorberekenen. In dat geval zult u de gestegen energieprijzen al snel terugvinden op uw factuur.
- Vast contract
Als u heeft gekozen voor een vast tarief voor elektriciteit en/of gas (meestal is dat mogelijk voor één, twee of drie jaar), kan het nog even duren voordat u meer gaat betalen voor uw energie. Normaal gesproken zullen de grote energiebedrijven zich aan het contract houden. Wanneer de tariefperiode afloopt, moet u wel rekenen op een prijsverhoging. Overigens is het natuurlijk ook mogelijk dat de marktprijzen voor gas en stroom na verloop van tijd weer zullen dalen.
Weet u niet wat voor contract u heeft? U kunt het waarschijnlijk vinden op uw rekening of in uw account bij uw energieleverancier.
Ook met zonnepanelen en een zonneboiler verlaagt u uw energierekening
Produceer uw eigen energie
Heeft u op uw dak wat ruimte over, dan zijn zonnepanelen een duurzame én financieel aantrekkelijke manier om uw energierekening flink omlaag te brengen. Met zonnepanelen produceert u iedere dag uw eigen elektriciteit. Zonder CO₂-uitstoot. Zonnepanelen verdient u gemiddeld in acht tot tien jaar terug.
Duurzaam warm water
Warm tapwater is een kostenpost op de energierekening die vaak over het hoofd wordt gezien. Kiest u voor een zonneboiler, dan kunt u die kosten flink verlagen. Een zonnecollector op het dak gebruikt de warmte van de zon om het water in de zonneboiler te verwarmen. Zo verbruikt u minder gas, verlaagt u uw CO₂-uitstoot en bespaart u op uw stookkosten.
*Volgens Rijksoverheid.nl verbruikt het gemiddelde huishouden in Nederland 1.170 m³ gas en 2.384 kWh elektriciteit.
Poll