22.000 kilo zeeschelpen onder de vloer
Deel 6 van een ecologisch vervolgverhaal
Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?
In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recycle-bare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.
Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Iedere week verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 6.
In een ecologisch huis is het zaak om de warmte binnen en de kou buiten te houden. Want isoleren heeft een enorm effect op het energieverbruik. In 1900, toen dit huis gebouwd werd, was isoleren nog nauwelijks een punt van aandacht. Dat levert ons nu, ruim een eeuw later, een behoorlijke uitdaging op. Hoe isoleer je bijvoorbeeld de vloer van zo’n oud huis? Laten we maar eens beginnen met ‘m er helemaal uit te halen. Vervolgens kiezen we voor een isolatiemateriaal dat er al was in de prehistorie.
Een krater van formaat
Om de balken goed te kunnen inspecteren, verwijderen we alle lagen van de vloer. De balken blijken gelukkig voor 90 procent in goede staat te verkeren. De enkele balk die niet goed is, vervangen we en daarna gaan we graven in de kruipruimte. We diepen de boel helemaal uit, tot aan de afdrukken van de fundamenten. Een enorme klus, maar dan héb je ook een krater! Een paar dagen later komt er een indrukwekkende vrachtwagen voorrijden. Er rolt een grote slang over de stoep naar het huis en in onze eigenhandig gegraven kuil. Met een onheilspellend geruis begint de onderaardse ruimte zich te vullen…met schelpen! In totaal blazen we 22.000 kilo zeeschelpen in onze kruipruimte. Na een paar uur liggen de balken van ons huis knus en tevreden in een laag schelpen van bijna een halve meter dik.
Stabiele luchtvochtigheid
De schelpen zorgen voor thermische isolatie, maar ook voor een stabiele luchtvochtigheid in huis. Het duurt ongeveer twee maanden en dan beginnen we het effect van de schelpen te merken. Of het buiten nu zonnig is, regent of vriest, binnen is de luchtvochtigheid permanent tussen 40% en 50%. Prettig en gezond. En het ventilerende en stabiliserende effect van zo’n schelpenlaag is enorm. Gebruik je schelpen als isolatie onder je vloer, dan kun je de ventilatieopeningen van je kruipruimte dichtmaken, want die hebben geen functie meer. Je vloer isoleren is een behoorlijk karwei én een investering. Maar die verdient zichzelf gelukkig snel terug.