7 Klimaatwetten voor ú
Wat zijn uw klimaatdoelstellingen? Maakt u uw eigen ‘klimaatwetten’? 7 duurzame wetsvoorstellen voor bij u thuis
Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het belangrijk dat we erin slagen onze CO2-uitstoot snel te verminderen. Hoe dat gaat gebeuren, is vastgelegd in de afspraken in het Klimaatakkoord. In de Klimaatwet, die het parlement al in 2018 heeft aangenomen, zijn de klimaatdoelstellingen voor de lange termijn vastgelegd. Kunt u het Klimaatakkoord en de Klimaatwet vertalen naar uw eigen situatie? Welke ‘klimaatwetten’ kunt u opstellen voor úw woning, zonder grote inspanningen of investeringen? In dit artikel: 7 ideeën voor ‘Uw Eigen Klimaatwet’.
Leg uw Klimaatafspraken vast
Afspraken maken is niet moeilijk, maar je aan die afspraken hóúden is een ander verhaal. Een simpele, maar effectieve manier om dat voor elkaar te krijgen is door die afspraken vast te leggen. Als iets op papier staat, voelen we ons nét iets meer verplicht om het serieus te nemen. Bij u thuis werkt dat ook zo. Spreekt u met uzelf of met uw gezinsleden duidelijke doelstellingen af en legt u ze vast, dan wordt het makkelijker om uzelf en elkaar er ook werkelijk aan te houden. Kortom: stel uw eigen Klimaatwetten op!
Waar komt de uitstoot vandaan?
Iedereen stoot direct of indirect CO2 uit, of u nu huurder bent of eigenaar van een woning. Maar kunt u direct noemen waar die uitstoot ‘m in zit? Toch is dat belangrijke kennis. Want als u weet hoe en wanneer u CO2 produceert, wordt het eenvoudiger om er iets tegen te doen. De CO2-uitstoot van een gemiddeld gezin bestaat vooral uit de volgende onderdelen:
- Warm water en verwarming in huis (meestal aardgas, soms elektriciteit)
- Verlichting en apparaten in huis (elektriciteit)
- Vervoer per auto en/of openbaar vervoer en/of vliegtuig (benzine, diesel, aardgas en elektriciteit)
Klimaatwet 1: Maak een overzicht van uw persoonlijke CO2-uitstoot.
U kunt de gegevens onder meer achterhalen met behulp van uw energierekening, de kilometerstand van uw auto en uw belastingaangifte. Een gemiddeld Nederlands gezin (2,2 personen) stoot per jaar 19.500 kg CO2 uit. Is uw uitstoot hoger of lager?
Uw CO2-uitstoot toen, nu en straks
Een stap vooruit begint vaak met achterom kijken. Is er in de loop van de jaren een ontwikkeling te zien in uw CO2-uitstoot? Het is heel interessant om in uw administratie of op de website van uw energieleverancier eens te zoeken naar oude energierekeningen. Hoeveel m3 aardgas en hoeveel kWh stroom verbruikte u drie, vijf of tien jaar geleden? En hoeveel is dat nu?
Klimaatwet 2: streef naar een realistische vermindering van uw CO2-uitstoot in het komende jaar.
Zonder dat u investeert is het vaak al mogelijk om uw CO2-uitstoot omlaag te brengen. Nadat u heeft uitgezocht hoeveel CO2 u in het verleden produceerde en hoeveel dat nu is, kunt u voor uzelf een doel vaststellen voor de toekomst. Leg die doelstelling vast in een afspraak met uzelf en met de anderen in huis. Dat kan bijvoorbeeld door kleine voornemens in praktijk te brengen: de thermostaat een graadje lager (en ’s avonds een uurtje eerder helemaal omlaag), niet onnodig lichten laten branden, gloeilampen vervangen door LED etc. Er zijn heel wat manieren om op een leuke manier uw eigen Klimaatwetten na te leven.
Stel vragen aan de cv-monteur
Bij het onderhoud aan uw cv-ketel krijgt u niet alleen een handige vakman of vakvrouw over de vloer, maar ook een expert op het gebied van energiebesparing. Hij of zij kan u heel wat vertellen over uw cv-ketel en over manieren om die zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
Klimaatwet 3: Maak een vragenlijst voor het eerstvolgende bezoek van de cv-monteur
Tips voor uw vragenlijst:
- Zijn het vermogen en de maximale aanvoertemperatuur van mijn cv-ketel goed afgesteld op het afgiftesysteem?
- Staat mijn cv-ketel op de comfortstand en is dat wel nodig?
- Als ik mijn cv-ketel moet vervangen, is het dan slim om de volgende ketel te huren?
Voor woningeigenaren: investeren in uw woning
Uw woning structureel duurzamer maken kost geld. Reken eens uit welke investeringen voor u haalbaar zouden zijn. Begin met ideeën als isoleren en (drie)dubbelglas en denk daarna verder over zaken als een warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen. Informeer ook eens bij uw bank of er mogelijkheden zijn voor een groene lening met interessante voorwaarden.
Klimaatwet 4: Maak een helder stappenplan met streefdata om structureel te investeren in de duurzaamheid van uw huis
Voor huurders: de plannen van uw huisbaas
Als huurder mag u van uw huisbaas (private verhuurder of corporatie) verwachten dat die investeert in de duurzaamheid van uw woning. Toch kunt u méér doen dan afwachten. Voel uw verhuurder gerust eens aan de tand over de plannen die er zijn om uw woning te verduurzamen.
Klimaatwet 5: Zet een datum in de agenda waarop u de verhuurder concreet vraagt naar duurzame plannen
Gewetensvraag aan uzelf: ben ik bereid om meer huur te betalen als mijn huis energiezuiniger wordt? Zo ja, hoeveel?
CO2-uitstoot buitenshuis
Wonen is een belangrijke bron van CO2-uitstoot. Maar de manier waarop we van A naar B reizen tikt bij veel mensen ook flink aan. Zijn al die kilometers die u maakt wel echt nodig? Het is de moeite waard (en leuk!) om eens uit te rekenen hoeveel kilometers u het komende jaar minder zou kunnen reizen. En misschien kunt u óók besparen op de kilometers van anderen. Laat u de pakjes die u bestelt niet thuis afleveren, maar bij een ophaalpunt in de buurt, dan scheelt dat ongemerkt heel wat CO2-uitstoot.
Klimaatwet 6: Maak een Minder Kilometers Plan
CO2-maatregelen leveren altijd iets op
Er zijn veel verschillende, sterk uiteenlopende maatregelen die u kunt nemen om uw CO2-uitstoot te verminderen. Sommige daarvan zijn eenvoudig en kosten niets, andere zijn ingrijpend en vragen om een flinke investering. Maar één ding is zeker: álle maatregelen leveren iets op, zowel voor het milieu als voor uw portemonnee.
Klimaatwet 7: Zorg voor een lagere energierekening
Voor deze ‘persoonlijke’ Klimaatwet bent u natuurlijk deels afhankelijk van externe factoren. Op het tarief van uw energieleverancier en de heffingen van de overheid heeft u geen invloed. En op een milde of strenge winter ook niet. Toch heeft uw eigen energiegedrag nog altijd verreweg het grootste effect op de hoogte van uw rekening.
Veel mooie voornemens, nu een Klimaatwet
In Nederland heeft de politiek zich de afgelopen decennia al vaak voorgenomen om iets aan de CO2-uitstoot te doen. Al in 1991 stond er in de Nota Klimaatverandering dat we negen jaar later 3% tot 5% minder broeikasgassen moesten gaan uitstoten. De praktijk was anders; de uitstoot nam tussen 1991 en 2000 alleen maar toe. In 2007 nam de toenmalige regering zich voor dat in 2020 de CO2-uitstoot 30% lager moest zijn dan in 1990. Ook dat doel is niet gehaald. De Klimaatwet die we nu hebben moet ervoor zorgen dat we de doelstellingen wél gaan realiseren. Bij nieuwe wetten, bijvoorbeeld op het gebied van energie, industrie en woningbouw, moet voortaan worden bekeken of ze niet in strijd zijn met de doelstellingen in de Klimaatwet. Wanneer doelstellingen in de wet staan, is het nu eenmaal makkelijker om iedereen keer op keer aan die doelstellingen te herinneren.
Poll