Advies aan VvE’s: denk ver vooruit
Goed overleg tussen flatbewoners is van levensbelang
De cv-ketels van flatbewoners gebruiken vaak dezelfde af- en aanvoerkanalen. Hierdoor zijn eigenaren van elkaar afhankelijk voor een veilige woning. Goed overleg kan dan levens redden.
Gestapelde appartementen hebben vaak een CLV-systeem: een gecombineerde luchttoevoer en rookgasafvoer. Dit betekent dat alle cv-ketels uit hetzelfde kanaal lucht krijgen, en dat de rookgassen uit de ketels door hetzelfde kanaal naar buiten gaan.
Wat merkt u als bewoner hiervan? Normaal gesproken niets. Maar als in een van de ketels of de kanalen iets mis gaat, kan dit wél voor alle bewoners gevolgen hebben. Het is mogelijk dat er koolmonoxide in de woningen terechtkomt. Dat kan leiden tot bewusteloosheid en zelfs tot overlijden.
De bewoners in een Vereniging van Eigenaren zijn samen verantwoordelijk voor het CLV-systeem. Met goed overleg beperkt u de risico’s. Waar moet u op letten?
Laat de cv-ketels regelmatig controleren en schoonmaken
Gemiddeld gaat een ketel zo’n 15 jaar mee. Wel is regelmatig onderhoud nodig voor een optimale levensduur. Door met de andere bewoners af te spreken de cv-ketels in het gebouw regelmatig te laten controleren, voorkomt u dat voortijdige vervanging nodig is. Tijdens zo’n controle maakt de monteur de cv-ketel schoon. Ook controleert hij de afstelling van de ketel. Zo bent u verzekerd van een zuinige én veilig werkende cv-ketel.
Hangen er in uw pand geen moderne hr-ketels maar verouderde vr-ketels? Wees dan voorbereid op hoge kosten. Als er in een CLV-systeem met vr-ketels één ketel stuk gaat, moeten alle ketels worden vervangen, en in veel gevallen óók de kanalen. Dit kost duizenden euro’s.
Weet wie er aan de ketels zit
Een ketel vervangen is vakwerk. Vooral in de ‘gestapelde bouw’, met meerdere zelfstandige appartementen boven elkaar, kan veel misgaan. Laat dit werk daarom alleen uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf als Feenstra. Open je de deur voor een onervaren partij, dan neemt u een flink risico. Het komt regelmatig voor dat een monteur het type kanaal niet herkent. En vervolgens een hr-ketel op een vr-kanaal aansluit, zonder het kanaal eerst aan te passen of te vervangen. Een recept voor storingen. Dit kan net zo goed bij de ketel van de onder- of bovenburen gebeuren, waardoor het lang kan duren voor de oorzaak wordt ontdekt.
Een onwetende klusser kan ook de buizen voor de luchttoevoer en rookafvoer verkeerd aansluiten. Dit kan zorgen voor ketelstoringen. Of hij sluit de leidingen niet luchtdicht aan. Er kan dan onvolledige verbranding ontstaan, waarbij ook koolmonoxide vrijkomt. Geen onschuldige risico’s! Voorkom voor uzelf en uw buren een hoop ellende en spreek af welk bedrijf aan de ketels mag komen.
Zorg goed voor de onzichtbare onderdelen
Ze zijn goed weggestopt en dus makkelijk te vergeten. Maar de kanalen moeten net als de cv-ketels regelmatig worden gecontroleerd. Bij een CLV-systeem kan de condensafvoer verstopt raken, waardoor het kanaal vol water loopt. Met storingen tot gevolg. Een vakman kijkt, voor hij een ketel vervangt, eerst naar het huidige kanaalsysteem. Dit doet hij door een camera een eind het kanaal in te sturen. Blijkt dit ongeschikt voor nieuwe ketels, kan hij besluiten het geschikt te maken of het hele kanaal te vervangen. Is het kanaal wel geschikt? Dan beslist hij of het nog een ketelleven mee kan. Kanalen hebben namelijk net als ketels een beperkte levensduur. Worden ze niet op tijd vervangen en raken ze versleten, dan kan rookgas in de woningen stromen. Laat ook de kanalen daarom regelmatig controleren en indien nodig vervangen.
Plan en begroot de vervanging van de kanalen
Zowel voor woningcorporaties als voor Verenigingen van Eigenaren is het dus belangrijk om de vervanging van het CLV-kanaal op te nemen in de meerjarenbegroting. Het komt regelmatig voor dat VvE’s het vervangen van de kanalen om financiële redenen uitstellen. Soms vergeten bewoners het simpelweg, omdat er tussendoor ketels stukgaan en er nieuwe worden aangesloten op het oude kanaal. Wilt u problemen voorkomen, plan dan samen met de andere eigenaren wanneer jullie het kanaal laten vervangen. Maakt u hierover duidelijke afspraken, dan zit u er warmpjes én veilig bij.
Bonustip: vergeet de ventilatie niet
Eet de bovenbuurman nou alweer spruitjes? Dit zou je liever niet weten. Appartementen hebben niet alleen vaak een gedeeld afvoerkanaal voor cv-ketels, ook de ventilatoren in toilet, badkamer en keuken komen op een gezamenlijk afvoerkanaal uit. Als dit kanaal niet goed is afgedicht, kan er lucht ontsnappen. Vieze geurtjes blijven dan in het gebouw hangen en komen met een beetje pech in uw woning terecht. Houd vreemde luchtjes buiten de deur en laat het ventilatiesysteem door een vakman installeren én regelmatig controleren.