Begin zélf met de energietransitie
Zelf stappen zetten voor een duurzame woning
Het klinkt zo stoer en standvastig, alsof we precies weten wat ons te doen staat: de energietransitie! Een prachtig vergezicht, vergelijkbaar met het Deltaplan. De praktijk is helaas niet zo helder. De één roept dat een gasloze toekomst onvermijdelijk is, de ander vindt dat we moeten inzetten op isoleren. Daarna hoor je dat we warmtenetten moeten aanleggen en vervolgens zegt er iemand: biogas! Genoeg om van in de war te raken, maar dat is nu ook weer niet nodig. Integendeel: de energietransitie kunnen we zelf, in onze eigen woning, in gang zetten. Vandaag nog!
Stap voor stap beginnen aan de energietransitie
De energietransitie is niets anders dan het overstappen op energiebronnen die je maar één keer kunt gebruiken (steenkool, aardolie, aardgas) naar energie die nooit opraakt (zon, wind, aardwarmte). Met andere woorden; van fossiel en vervuilend naar duurzaam en schoon. Dat lukt niet van de ene op de andere dag, maar de eerste stappen kun je nú al nemen. Geholpen door de technische ontwikkelingen, de overheid én de installateur ga je stap voor stap op weg naar een duurzame woning.
1. Weinig energie verbruiken
Dat is een prima begin. De beste en meest effectieve manier om je woning energiezuinig te maken, is isoleren. Door het dak, de vloer en de muren van je huis te isoleren, kun je veel warmte binnen houden. Ook dubbel glas (of driedubbel glas) is héél effectief. Zodra je gaat isoleren, moet je er wél aan denken dat je óók moet ventileren, anders krijg je een ongezond binnenklimaat. Een goede installateur kan je precies vertellen welk ventilatiesysteem het beste werkt zonder dat je daarvoor weer extra energie moet verbruiken.
2. Als het éven kan: duurzame energie
Met de ontwikkeling van duurzame energie gaat het héél hard. Met behulp van zonnepanelen en een warmtepomp kun je het aandeel van duurzame energie in het totale verbruik al een stuk groter maken. Wil je méér doen, dan is dat in veel gevallen mogelijk. Soms al met kleine aanpassingen. In een adviesgesprek met een installateur kom je op nieuwe ideeën. Daar kan je jezelf ook op voorbereiden. Laat u bijvoorbeeld eerst online adviseren door Feenstra.
3. Gebruik de fossiele brandstoffen efficiënt
In de meeste woningen zal het voorlopig nog nodig zijn óók gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Zorg er voor dat je die in ieder geval zo efficiënt mogelijk gebruikt. Vaak is dat heel simpel. Laat geen licht laten branden als het niet nodig is. Draai de verwarming wat eerder laag - of laat een slimme thermostaat dat voor je doen. Vervang je oude gloeilampen door LED-lampen. Zet die oude, energieverslindende koelkast buiten de deur en koop een apparaat met een Energielabel A+++. Ook met zulke maatregelen komt een duurzame woning dichterbij.
Andere tijden, andere energie
De tijden veranderen en de energie die we gebruiken ook. Inderdaad: de energietransitie. Dat is een prachtige uitdaging, waar we uiteindelijk allemaal beter van worden. Niet afwachten dus, maar nú in actie komen om je woning stap voor stap duurzamer te maken.
Stap voor stap een duurzame woning
Met relatief kleine investeringen is het mogelijk om direct energie te besparen en dus al duurzamer te wonen. Grotere stappen zijn te maken door de woning en systemen aan te passen. Bij de aankoop van een nieuwe, duurzame woning krijgt u soms zelfs korting op de hypotheek. Duurzaam wonen wordt populairder. Maar, waar begint u eigenlijk? Als expert in duurzaam wonen vertellen we het u graag.