Besparen én comfort met een warmtepomp
Kom niet van een koude kermis thuis
Geen koning of keizer had vroeger ooit zoveel warmtecomfort als u. Maar comfort en duurzaamheid zitten elkaar soms in de weg. Kiest u voor een warmtepomp? Zorg met deze tips dan dat u een koude douche voorkomt.
Wachten tot het water in de ketel op het petroleumstel kookt. En vervolgens het wekelijkse bad nemen in een zinken teil in de voorkamer. Veel ouderen hebben dat als kind nog meegemaakt. Anno nu zetten we geeuwend de kraan open en genieten we meteen van een warme douche. Nieuwe technieken hebben ons comfort geweldig verbeterd. Maar we moeten daardoor ook over andere dingen nadenken. Want elke dag twintig minuten onder de regendouche is heerlijk, maar kost ook veel warm water, en dus veel energie en geld.
Besparen én comfort
Gelukkig zijn er allerlei manieren om te besparen op de energierekening. Zoals een warmtepomp. Die gebruikt geen gas en zorgt niet alleen voor een warm huis, maar ook voor warm water. Hij slaat dat water op in een voorraadvat. Nadeel is dat het vat leeg kan raken, met een koude douche als gevolg. Kiest u voor een warmtepomp, denk dan vooraf na over uw keuzemogelijkheden. Zodat u comfortabel kunt blijven leven terwijl u energie bespaart.
KEUZE 1: Het juiste systeem
Allereerst: er is natuurlijk altijd de mogelijkheid om warm water te krijgen via een toestel op gas, zoals een gesloten geiser of een cv-ketel. In combinatie met een warmtepomp is dat dan een ‘hybride systeem’. Dit kan natuurlijk alleen in huizen die (nog) een gasaansluiting hebben.
Heeft u alleen een warmtepomp, dan kunt u bij een grote behoefte aan warm water ook kiezen voor een vat met een elektrisch element dat het water extra snel verwarmt. Dat kost wel flink meer energie. Het scheelt dan als u de stroom zelf kunt opwekken met zonnepanelen. Een andere mogelijkheid is om uw warmtepomp aan te vullen met een solarsysteem, zoals een zonneboiler. Die verwarmt het water als de zon schijnt. Houd wel rekening met een flinke investering.
KEUZE 2: Het juiste volume
Voor een gemiddeld gezin is een warmwatervoorraadvat van 150 liter voldoende. Gaat u graag in bad, kies dan liever voor een vat van 200 liter. Gebruikt u meer warm water dan gemiddeld? Bijvoorbeeld omdat u een groot gezin heeft of omdat meer personen vaker dan één keer per dag willen douchen? Dan kan het zijn dat u halverwege de dag door uw warme water heen bent en dus van een koude kermis thuiskomt. De warmtepomp is namelijk een trage verwarmer. Het opladen van een boiler van 150 liter kan wel vier uur duren. Zie de volgende keuze voor verschillende mogelijkheden om dit op te lossen.
KEUZE 3: De juiste stand
Warmtepompen hebben verschillende standen om water op te warmen. Let erop dat u de juiste stand kiest. Bij een gewone douchekop (minder dan zeven liter per minuut) en normaal warmwatergebruik zorgt de ecostand voor voldoende warm water voor één dag. Zet u de warmtepomp op de comfortstand, dan stijgt de gemiddelde temperatuur in het vat. Zo heeft u langer warm water. De comfortstand kan een oplossing bieden als u meer warm water dan gemiddeld gebruikt. Maar let op, uw installatie gaat dan wel veel meer energie gebruiken en dat kost meer geld. Dan is uw zuinige warmtepomp dus ineens helemaal niet meer zo zuinig.
TOT SLOT: Het juiste advies
Wilt u een warmtepomp maar wilt u niet verrast worden door een koude douche of een onverwacht hoge energierekening? Vraag dan advies aan een installateur met ervaring om u te helpen bij de bovenstaande keuzes.