Tip van de Vakman: Besparen met vloerverwarming
Energiezuinig en tóch warme voeten
Als u uw huis duurzamer wilt gaan verwarmen, is het goed mogelijk dat u denkt aan vloerverwarming. Prima idee, maar als u er zeker van wilt zijn dat de vloerverwarming aan uw verwachtingen beantwoordt, is het verstandig om eerst kennis te nemen van de tips van Rob van den Berg.
De vloerverwarming staat voor veel mensen gelijk aan duurzaam en energiezuinig. Dat is begrijpelijk, omdat vloerverwarming een vorm van lage-temperatuurverwarming is. Maar een huis zonder radiatoren is geen garantie voor een laag energieverbruik.
Mijn eerste tip: kies de verwarming die past bij uw vloer
Als het om vloerverwarming gaat, zijn er verschillende systemen. Voor welk type u kiest hangt vooral af van uw vloer. Meestal liggen de leidingen van een vloerverwarming in een cementdekvloer; dat heet een ‘natbouwsysteem’. Dat kan een nieuwe vloer zijn, maar ook in een bestaande vloer is het mogelijk om gleuven te frezen voor de leidingen. Op een houten ondervloer kan een ‘droogbouwsysteem’ vloerverwarming worden gelegd. De vloer warmt daarmee wat sneller op (en koelt ook sneller af) dan bij een natbouwsysteem. En een elektrische vloerverwarming, is dat een duurzaam alternatief? Meestal niet. Alleen in bijzondere gevallen (als u bijvoorbeeld alleen op sommige momenten uw badkamer wilt verwarmen) kan het een betrekkelijk energiezuinige keus zijn.
Mijn tweede tip: bij vloerverwarming hoort vloerisolatie
Een vloer die geschikt is voor vloerverwarming houdt de warmte lang vast. Mede daardoor kan vloerverwarming relatief energiezuinig zijn. Maar dat gaat alleen op als de vloer ónder de verwarming goed geïsoleerd is. Anders bent u de kruipruimte aan het verwarmen.
Mijn derde tip: doe rustig aan met de thermostaat
Bent u een cv-ketel met radiatoren gewend, dan zet u de thermostaat ’s nachts waarschijnlijk een flink stuk lager. Dat kunt u beter niet doen bij een vloerverwarming. Die heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen. Daalt de temperatuur in de nacht tot onder de 17 graden, dan duurt het ’s morgens uren voordat het in de kamer weer lekker warm is. En dat kost relatief veel energie.
Mijn vierde tip: let op de vloerafwerking
Tegelvloeren geleiden de warmte van een vloerverwarming uitstekend. PVC-vloeren zijn ook geschikt. Bij laminaatvloeren is het belangrijk erop te letten dat er geen isolatie onder het laminaat komt. Dikke houten vloeren geven de warmte van een vloerverwarming wat minder makkelijk door aan uw kamer. En met vloerbedekking en dikke tapijten duurt het aanzienlijk langer (en kost het dus meer energie) om de ruimte op te warmen.
Mijn vijfde tip: zet ’s zomers de pomp uit.
Bij een vloerverwarming zorgt een aparte pomp ervoor dat het water door de leidingen stroomt. Die pomp verbruikt elektriciteit. Door de pomp in de zomermaanden uit te zetten bespaart u energie. Het beste kunt u dat doen met behulp van een pompschakelaar. Die schakelt zichzelf van tijd tot tijd even in, zodat u niet het risico loopt dat de verwarmingspomp vastloopt. En… vergeet niet in het najaar de pomp weer áán te zetten.
Bonustip: Koelen met vloerverwarming kan, maar in beperkte mate
Kiest u voor vloerverwarming, omdat u daarmee ’s zomers een koel huis wilt hebben? Dat is inderdaad mogelijk, maar lang niet in alle situaties. Bovendien kunt u het effect niet vergelijken met dat van een airco.