Bewoners zien relatie tussen ventilatie en corona
Ventilatiehygiëne schiet te kort, vijf tips
Amsterdam, 28 juli 2020. 70% van de mensen thuis ventileert altijd. Daarbij geeft meer dan de helft de voorkeur aan natuurlijke ventilatie (ramen open). 57% denkt dat slechte ventilatie in huis verspreiding van het coronavirus in de hand werkt. 17% zegt sinds de uitbraak van corona meer te ventileren. Bijna de helft van de respondenten maakt het ventilatiesysteem -roosters, kanalen, apparaat- (bijna) nooit schoon. Dit blijkt uit het nieuwste bewonersonderzoek van Feenstra.
Ventilatie in woningen is belangrijk voor de gezondheid. Niet alleen het wegzuigen van ‘oude’ lucht is belangrijk, ook de aanvoer van verse lucht. Hoewel de meeste mensen zeggen altijd te ventileren, is het belang van goede ventilatiehygiëne vaak onbekend.
Onderzoek naar het effect van ventilatie op verspreiding van het coronavirus is nog in volle gang, maar het mantra blijft: ventileren, ventileren, ventileren.
“In meer dan een miljoen woningen in Nederland is de luchtkwaliteit ronduit ongezond. Als bedrijf houden we de ontwikkelingen en aanbevelingen omtrent ventilatie en corona uiteraard nauwlettend in de gaten. Maar ventileren is altijd belangrijk, nu meer dan ooit.”
Directeur Adriaan Pietersma van Feenstra
“We zijn veel meer thuis, vaak met het hele gezin, dus de aanvoer van verse zuurstofrijke lucht en afvoer van zuurstofarme lucht dient de gehele dag door te gebeuren. Na enige tijd daalt de luchtkwaliteit in een woning. Om gezondheidsklachten te voorkomen is het belangrijk om frisse, zuurstofrijke lucht de woning in te laten, en vervuilde, zuurstofarme lucht af te voeren. Als dat niet gebeurt ontstaan er vochtproblemen en schimmelvorming. Schimmel is slecht voor de gezondheid, afhankelijk van het soort schimmel kunnen schimmels zelfs een gevaar voor de gezondheid vormen. Dus weer of geen weer: ventileren is noodzakelijk.”
Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van het belang van ventilatie, maakt bijna 50% het ventilatiesysteem in hun woning nooit schoon. Ook ventilatieroosters moeten goed schoongehouden worden – anders komt er met de verse lucht van buiten fijnstof en vuil van binnen én van buiten mee naar binnen.
Mechanische ventilatiesystemen moeten minstens 1 keer in de twee jaar gereinigd worden. Bij een warmte-terug-win installatie moeten bovendien de luchtfilters minstens elk halfjaar vervangen worden. Bij een warmte-terugwin-installatie is natuurlijke ventilatie in principe niet nodig.
Vijf tips voor een goede ventilatiehygiëne
1. Zorg dat de ventilatiesystemen in uw woning schoon zijn.
- Maak ventilatieroosters minstens 1 keer in de maand schoon.
- Bij een warmte-terugwin-installatie elk half jaar de filters vervangen.
- Bij mechanische ventilatie minstens om de twee jaar de motor en de afzuigventielen laten controleren en reinigen
- Een keer in de vier tot zes jaar de ventilatiekanalen laten schoonmaken
2. Ventilatieknop met drie standen: zet de knop op 2 als u thuis bent, en op 3 tijdens het koken en douchen. Heeft uw ventilatiesysteem twee standen: zet de knop standaard op 1 en op 2 bij koken/douchen.
3. Zorg altijd voor verse luchtaanvoer, zet ook dagelijks de ramen en deuren even open, óók in de winter. Bij een warmte-terugwinsysteem hoeft dit in principe niet, maar het mag natuurlijk wel.
4. Bij tropische hitte: zorg dat ook overdag voldoende frisse, zuurstofrijke lucht van buiten wordt aangevoerd. Om de woning ’s avonds wat extra af te laten koelen én frisse lucht binnen te laten, kunt u in de avonduren een ventilator voor het raam zetten. Zo brengt u de koele en verse buitenlucht wat sneller de woning in.
5. Check of u voldoende ventilatiepunten heeft in de woning, in ieder geval in de keuken, badkamer en wc. Vooral doe-het-zelvers vergeten bij het aanpassen van keuken, badkamer en wc rekening te houden met het openhouden of aanleggen van ventilatiekanalen.
En ter geruststelling voor de mensen die in een appartementengebouw wonen: elke woning heeft een eigen ventilatieschacht, u krijgt dus niet de afgevoerde lucht van de buren in uw woning.