Bouwogen, aardappelschillen en spijkerbroeken
Deel 5 van een ecologisch vervolgverhaal
Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?
In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recycle-bare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.
Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Iedere twee weken verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 5.
Met ecologisch renoveren begin je niet van de ene op de andere dag. In de jaren dat we in Amersfoort woonden, begon ik al voorzichtig te meten, te analyseren en te experimenteren. Hoe gedraagt de CO2 zich die we uitademen? Wat is de meest effectieve manier om te ventileren? Welke toepassingen van domotica passen bij ons en bij onze woning? In de loop van de tijd is mijn verzameling gereedschappen, meetapparatuur en sensoren verder en verder gegroeid en heb ik een schat aan ervaringsgegevens verzameld.
Expert in ecologisch renoveren
Sinds we ons nieuwe oude huis hebben gekocht, jaag ik met nóg meer passie op reno- en eco-kennis. Ik verdiep me steeds verder in alles wat bij verbouwen en renoveren komt kijken. Geen boek of website is meer veilig voor me - ik slurp alle informatie op die maar iets te maken heeft met vloeren, muren, daken, bouwmaterialen, isolatietechnieken, duurzaamheid en hernieuwbare energie. Bijna ongemerkt ben ik een expert in ecologisch renoveren aan het worden. Misschien zit er nog eens een nieuwe carrière in.
Perfect alternatief voor gipsplaten
Gaandeweg begin ik bouwogen te krijgen. Dat is geen beschadiging door rondvliegende splinters, maar een bijzondere manier om te kijken naar de wereld om je heen. Als ik langs een woonwijk rijd, zie ik geen huizen. Ik zie bouwmaterialen, ventilatieroosters, gevelbekleding en dakafwerkingen. Wandel ik door een bos, dan vraag ik me bij iedere boom of struik af of en hoe je de bladeren, de takken en de vezels zou kunnen gebruiken voor gevelplaten of dakisolatie. En loop ik langs een aardappelveld, dan denk ik aan de muren van ons huis. Voor de wanden op de eerste en tweede verdieping gebruik ik platen van geperste aardappelschillen, een perfect en duurzaam alternatief voor gipsplaten en andere wandafwerkingen. Ook naar een jeanswinkel kijk ik heel anders dan vroeger, dankzij mijn bouwogen. Want de holle houten wanden in ons huis vullen we op met versleten spijkerbroeken, die in gemalen vorm een uitstekend isolatiemateriaal zijn.
Strandwandeling met héél veel schelpen
O ja, een romantische strandwandeling is ook niet meer wat het geweest is. Ik let niet op het warme zand, de golven en de zon die langzaam in de zee zakt. Ik zie schelpen, héél veel schelpen. Waarom? Daar kom ik op terug.