Buiten warm, binnen koel
Verkoelende tips voor tropische temperaturen
Een zwoele zomer, maar binnen lekker koel. Dat kan! Met deze tips blijft uw huis deze zomer een heerlijke oase. Zelfs als de temperatuur buiten tropische trekjes krijgt.
Onze huizen zijn steeds beter geïsoleerd. En goede isolatie levert u als bewoner in alle seizoenen voordeel op. In de winter houdt u de warmte binnen, in de zomer juist buiten. Is uw huis nog niet goed geïsoleerd of wilt u nóg meer koelte in huis op een tropische dag? Zorg dan in ieder geval voor drie dingen:
1. Houd de warmte buiten
Sluit overdag ramen en deuren zodat de warmte niet naar binnen kan. En zet alles weer open zodra het ’s avonds wat afkoelt. Dan kan het lekker doorluchten. Met zonwering en gordijnen houdt u de zonnewarmte buiten. Ook een parasol of een zonnescherm in de tuin kunnen helpen. U kunt ook kiezen voor zonwerend glas. Dit is isolatieglas met een zonwerende coating.
Heeft u mechanische ventilatie en is er overdag niemand thuis? Dan is het slim om op heel warme dagen het systeem overdag uit te zetten. Mechanische ventilatie haalt buitenlucht naar binnen. Meestal is dat fijn, maar als het buiten dertig graden of warmer is liever even. Vergeet niet het systeem weer aan te zetten wanneer u ’s avonds thuiskomt. Heeft u een warmte terugwin systeem of een gebalanceerd ventilatiesysteem? Schakel die vooral níét uit. In huizen met zo’n systeem kunnen vaak geen ramen open. Staat de ventilatie niet aan, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan.
2. Zorg voor koelte binnen
Airconditioning en ventilatoren kunnen binnen voor de nodige verkoeling zorgen. Maar het zijn wél energievreters. Volgens sommige onderzoeken verbruiken airconditioningsystemen wereldwijd al bijna net zoveel stroom als alle zonnepanelen bij elkaar opwekken. Er wordt dan ook druk gezocht naar manieren om de airco’s iets minder nodig te maken. Zo ontwikkelde de Universiteit van California een verf die het zonlicht bijna volledig reflecteert.
Heeft u zonnepanelen, dan is het al een stuk minder erg om binnenshuis wat energie te verbruiken. U gebruikt dan de energie van uw zonnepanelen voor de apparatuur waarmee u het binnen koel houdt. Handige tip om het effect van een ventilator te vergroten: zet er flessen bevroren water voor! Wist u trouwens dat u met een warmtepomp óók kunt koelen? Wanneer u uw huis verwarmt, haalt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht. Daardoor stijgt de temperatuur in huis. ’s Zomers gebeurt voor het koelen van de woning precies het omgekeerde. Het systeem onttrekt warmte aan de binnenlucht en geeft die af aan de buitenlucht. Er zijn ook vloerverwarmingssystemen die het mogelijk maken om uw huis te koelen.
3. Voorkom extra hitte in huis
Als de mussen van het dak vallen, is het beter om uw fornuis of oven even niet te gebruiken. Die zorgen voor nóg meer warmte in huis. Steek lekker buiten de barbecue aan. Of maak een maaltijdsalade. Gebruik zo min mogelijk elektrische apparaten. Die gebruiken energie, en daar komt warmte bij vrij. Zet de wasmachine en vaatwasser dus ’s avonds laat pas aan. Probeer strijken en stofzuigen uit te stellen tot een koelere dag aanbreekt. En laat lampen zoveel mogelijk uit.
Bonustip voor een gelukkig leven: Houd het hoofd koel en geniet van de zomerse dagen. Voor u het weet is het mooie weer voorbij, en heeft u spijt dat u zo heeft geklaagd over de warmte ...
Poll