Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zullen we onze CO2-uitstoot moeten verkleinen. Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat we CO2-neutraal worden. Op weg naar dat doel kiezen bedrijven en organisaties er soms voor om klanten de mogelijkheid te bieden hun CO2-uitstoot te compenseren. Dat gebeurt bijvoorbeeld door bomen te planten of door te investeren in schone energie of duurzame projecten. CO2-compensatie wordt ook wel klimaatcompensatie genoemd.
Een bekend voorbeeld van CO2-compensatie is een kleine verhoging van de prijs van een vliegticket. Hoewel CO2-compensatie een goedbedoelde stap kan zijn naar minder CO2-uitstoot, is er ook veel kritiek op. Tegenstanders denken dat door het betalen van CO2-compensatie consumenten juist minder snel bereid zullen zijn om af te zien van vliegreizen of over te stappen op duurzame energie. Bovendien vindt de vervuiling al plaats terwijl de positieve gevolgen van de CO2-compensatie pas veel later merkbaar zullen zijn. CO2-compensatie is dan ook géén structurele oplossing voor het klimaatprobleem.
Gespecialiseerde bedrijven bieden consumenten de mogelijkheid om op eigen initiatief hun CO2-uitstoot (bijvoorbeeld door het verbruiken van fossiele energie of het maken van vliegreizen) te compenseren. Vaak kunt u daarbij kiezen voor bomen planten, investeren in schone energie of andere duurzame doelen). Ook kunt u bij diverse reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen, energieleveranciers en verzekeringen kiezen voor CO2-compensatie op het moment dat u een reis boekt of een contract afsluit. De compensatie kan overal ter wereld plaatsvinden.