In Nederland betalen grote bedrijven die veel broeikasgassen uitstoten sinds 2021 een belasting over hun CO2-uitstoot. Deze CO2-heffing moet ervoor zorgen dat bedrijven steeds meer rekening gaan houden met de gevolgen van hun bedrijfsprocessen voor de directe omgeving en voor het klimaat. De eerste jaren geldt nog een vrijstelling voor een deel van de CO2-uitstoot. Die vrijstelling wordt de komende jaren steeds kleiner.
In Europa betalen bedrijven voor het recht om CO2 te mogen uitstoten. Ze moeten daarvoor emissie-certificaten kopen. Die certificaten kunnen bedrijven onderling kopen en verkopen. De Europese Unie (EU) brengt ieder jaar minder CO2-rechten in omloop. Daardoor worden certificaten steeds schaarser en stijgt de prijs. Het uitstoten van CO2 wordt dus duurder en overstappen op duurzame energie aantrekkelijker.
De EU is van plan om vanaf 2027 ook huishoudens te laten betalen voor de uitstoot van CO2. Energieleveranciers en benzinestations moeten dan rechten gaan kopen voor de CO2-uitstoot van hun klanten. Zij zullen die kosten doorberekenen, waardoor consumenten indirect de Europese CO2-heffing betalen. Het Europees Parlement moet nog over het plan beslissen.