CO₂-uitstoot
Wat kan ik doen om bij te dragen aan de Nederlandse doelstellingen?
CO₂-uitstoot is schadelijk: dat weten de meeste mensen in Nederland. Maar, wat is die CO₂ eigenlijk en hoe schadelijk is dat? Hoe staan we ervoor in Nederland ten opzichte van de rest van de wereld en wat zijn de grootste vervuilers? We helpen u berekenen hoeveel CO₂ u uitstoot en zetten een paar handige tips op een rij om dat de verminderen. Zodat ook u een steentje bij kunt dragen aan de Nederlandse doelstellingen binnen het Parijs-akkoord dat in 2015 werd gesloten.
Wat is CO₂-uitstoot en hoe schadelijk is dat?
CO₂ is een gas dat van nature in de lucht aanwezig is, maar waarvan de hoeveelheid de afgelopen 150 jaar flink is toegenomen. Dat komt door menselijke activiteiten. Vooral als we fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas verbranden ontstaat er veel CO₂.
De uitstoot van CO₂ is schadelijk voor het milieu. CO₂ geldt als het bekendste en meest aanwezige broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. De opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Het waterniveau zal oplopen, klimaten veranderen en het weer wordt extremer. Dit zijn allemaal gevolgen van de uitstoot van CO₂. Daarom is CO₂ reductie erg belangrijk.
De situatie in Nederland en in de wereld
In Nederland lopen we achter met de reductie van CO₂, in vergelijking tot de rest van de wereld. De uitstoot van andere gassen zoals methaan, lachgas en fluor loopt sterk terug, maar de uitstoot van CO₂ terugdringen gaat te langzaam. Koolstofdioxide is goed voor 85% van alle broeikasgassen, waardoor het belangrijk is om hier meer aandacht aan te besteden.
De Verenigde Staten is al verder met het terugdringen van CO₂-uitstoot en ook ten opzichte van de rest van de EU lopen we in Nederland achter. In Europa is sinds 1990 sprake van een daling van 21 procent, terwijl de uitstoot in Nederland met 2 procent is toegenomen. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen ontdekken wat de grootste vervuilers zijn. Dat maakt het makkelijker om die vervuilers aan te pakken en een bijdrage te leveren aan minder CO₂-uitstoot. Alleen op die manier kunnen we in Nederland de doelstellingen uit de Klimaatwet, het Klimaatakkoord en het Parijs-akkoord halen. Dat Klimaatakkoord verplicht Nederland tot een halvering van de CO₂-uitstoot in 2030, ten opzichte van 1990. In 2050 moet de uitstoot zelfs 85 tot 95 procent lager zijn. Op die manier willen Nederland en andere landen de stijging van de gemiddelde temperatuur tot 2 graden beperken.
Wat zijn de grootste vervuilers?
Een gemiddeld huishouden in Nederland stoot jaarlijks 8.100 kilo CO₂ uit. Om dat te kunnen compenseren zijn er een jaar lang 400 bomen nodig. Compenseren voor ons gemiddelde gebruik is daarmee praktisch onmogelijk, waardoor een reductie de enige oplossing lijkt. Reduceren lukt het best met aandacht voor de grootste vervuilers:
-
Vliegen
Boekt u een zonvakantie op Curaçao om daar 12 nachten van de zon, de zee en het strand te genieten? Die reis veroorzaakt zo’n 4.750 kilogram aan CO₂-uitstoot. Daar komt nog kilogram uitstoot bij als u verblijft in een appartement, waardoor het totaal ongeveer de helft van de jaarlijkse uitstoot van een huishouden bedraagt. -
Autorijden
Regelmatig met de auto op weg? Dat stoot gemiddeld 116 gram CO₂ per kilometer uit. Dat betekent dat een dagelijks ritje naar het werk van 25 kilometer heen en weer terug jaarlijks zomaar leidt tot 1.750 kilogram aan CO₂-uitstoot. Een elektrische auto beperkt dat met bijna 70% en op een elektrische fiets stoot u zelfs bijna 98% minder CO₂ uit. -
Vlees eten
Een gemiddeld gezin dat bijna elke avond vlees eet zorgt daarmee voor zo’n 3.000 - 3.500 kilogram CO₂-uitstoot per jaar. Vlees heeft de grootste impact.
Hoe kan ik mijn CO₂-uitstoot berekenen?
Zelf berekenen hoeveel CO₂ u uitstoot en wat uw bijdrage aan het broeikaseffect is? Onder andere MilieuCentraal heeft daarvoor een handige tool ontwikkeld. Die tool geeft aan de hand van een aantal vragen inzicht in de CO₂-uitstoot waarvoor u verantwoordelijk bent, samen met uw gezin of huishouden. De tool gaat onder andere in op het brandstofgebruik van de auto, net als reizen met het vliegtuig. Dat zijn twee belangrijke factoren, die leiden tot veel uitstoot van koolstofdioxide.
Houd er daarnaast rekening mee dat ook het gebruik van aardgas, het eten van vlees en vis en bijvoorbeeld het kopen van veel nieuwe kleding veel invloed zullen hebben. Minder schadelijk zijn reizen met het openbaar vervoer en bijvoorbeeld het eten van zuivel en groente.
Hoe kan ik mijn CO₂-uitstoot verminderen?
Om uw CO₂-uitstoot te verminderen kunt u de trein nemen in plaats van de auto. Reizen met de trein is sinds 2017 CO₂-neutraal, omdat alle treinen rijden op windstroom. Daarnaast is het verstandig om niet te veel te vliegen. Kies bijvoorbeeld eens voor de trein in plaats van het vliegtuig, voor een stedentrip binnen Europa.
Het is de moeite waard om voortaan iets minder vlees te eten, bijvoorbeeld door daar 1 of 2 dagen in de week mee te stoppen. Als dat bevalt wordt het makkelijker om dit vaker te doen, waardoor er een nieuwe gewoonte ontstaat. Koop eens tweedehands kleding en let op het verbruik van gas en elektriciteit. Op die manier kunt u uw CO₂-uitstoot flink terugbrengen, om een steentje bij te dragen aan de doelstellingen die we in Nederland hebben gesteld.
Poll