Cv-ketels, warmtepompen en andere verwarmingstoestellen willen we met elkaar kunnen vergelijken. Vooral als het gaat om de efficiëntie. Die efficiëntie drukken we in cijfers uit met behulp van de COP: de Coefficient of Performance. De COP geeft de verhouding aan tussen de warmte die het verwarmingstoestel afgeeft en de energie die daarvoor nodig is. De COP is de geleverde warmte (in kWh), gedeeld door de benodigde energie (in kWh). Dus: hoe hoger de COP, des te minder energie verbruikt de cv-ketel of de warmtepomp.
Bij het verbranden van aardgas gaat een deel van de energie verloren. De COP van een cv-ketel is daarom altijd lager dan 1. Moderne cv-ketels met een hoog rendement kunnen bijvoorbeeld een COP halen van 0,94. Bij een warmtepomp ligt dat anders; de COP van een warmtepomp kan wel 4 of 5 zijn. In dat geval verbruikt de warmtepomp dus 1 kWh elektriciteit om 4 of 5 kWh warmte af te geven.
Toch is het niet zo dat een warmtepomp wel vier of vijf keer zo efficiënt is als een hr-cv-ketel. De stroom die de warmtepomp verbruikt wordt nog altijd grotendeels opgewekt in centrales. Bij die productie gaat (veel) energie verloren. Hetzelfde geldt voor het transport. Om toch een eerlijk en volledig beeld te geven, houden we daarom ook rekening met de CO2-uitstoot. In de praktijk zien we dat de totale CO2-uitstoot van een warmtepomp lager is dan die van een een hr-cv-ketel wanneer de COP van de warmtepomp 2 is of hoger.