Consumenten weten weinig over warmtepompen
Nauwelijks interesse om te investeren in een duurzame woning
Steeds meer organisaties en deskundigen zien de (hybride) warmtepomp als een serieus en duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Tegelijkertijd blijkt dat consumenten nog maar weinig weten over de mogelijkheden van de warmtepomp. Ook hebben veel mensen geen idee of hun woning geschikt is voor verwarming met behulp van een warmtepomp. Het zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat allround technisch dienstverlener Feenstra deed onder een groot aantal huurders en bezitters van een eigen woning.
Voorlopig geen investeringen in een duurzame woning
Ruim 75% van de ondervraagden in het bewonerspanel van Feenstra verwarmt de woning nog altijd met een gasgestookte cv-ketel. Meer dan de helft van hen heeft geen concrete plannen om te gaan investeren in een duurzaam alternatief, zoals een warmtepomp, een zonneboiler of zonnepanelen. Bijna driekwart van de mensen heeft geen idee wat de energietransitie en gasloos wonen voor hun woning en voor hun situatie precies zal gaan betekenen.
Advies over duurzaamheid is een taak van de overheid
Ondanks het gebrek aan kennis zijn maar weinig mensen op zoek naar adviezen over het verduurzamen van hun woning. Sterker nog: tweederde van de ondervraagden zegt geen behoefte te hebben aan een persoonlijk duurzaamheidsadvies. En als er dan toch een advies nodig is, zijn verreweg de meeste bewoners niet bereid daarvoor in de buidel te tasten. Maar liefst 80% vindt dat advies over de energietransitie in hun woning gratis zou moeten zijn, omdat het een taak van de overheid is.
"Wij hebben het Manifest Rendementseis cv-ketels onderschreven, omdat we daarmee de energietransitie in Nederland kunnen versnellen. Dan komt al snel de (hybride) warmtepomp in beeld als alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. De overheid heeft op dit gebied een rol en blijkbaar vinden veel consumenten dat ook. Maar dat betekent niet dat wij op de overheid gaan zitten wachten. We geven nu al dagelijks tientallen mensen advies over het verduurzamen van hun woning."
Ernie van Dalen, operationeel directeur van Feenstra
Onderzoek levert actuele inzichten op
Feenstra legt het bewonerspanel regelmatig vragen voor over wonen, energietransitie en duurzaamheid. De onderneming beschikt daardoor over relevante en actuele inzichten en kan op die informatie inspelen met producten, diensten en adviezen.
Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel
Bij een hybride warmtepompsysteem zorgt een warmtepomp samen met een cv-ketel voor de verwarming van het huis. De warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en transporteert die naar de woning. De cv-ketel zorgt voor warm water en verwarmt bij wanneer het in de winter erg koud is. Een (hybride) warmtepompsysteem werkt het beste in een goed geïsoleerde woning, met dubbelglas en een lagetemperatuurverwarming, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. Benieuwd of uw woning geschikt is voor de installatie van een hybride warmtepomp? Volg dan de stappen in ons online advies en kom er snel achter.