Cv-ketel kopen of duurzamer investeren?
Ik merk dat steeds meer mensen bezig zijn met een CO₂-neutraal Nederland en krijg steeds vaker vragen over de terugverdientijd van een warmtepomp en of het slim is alvast te investeren.
Deze afweging is van meer factoren afhankelijk dan van prijs en terugverdientijd. Denk daarbij aan het feit of uw woning bijvoorbeeld al geschikt is om op lage temperatuur verwarmd te worden. Goede isolatie is voor een warmtepomp altijd een basisvoorwaarde.
Wat investeringskosten betreft: de zogeheten ISDE-subsidie, die in elk geval tot eind 2020 loopt, scheelt minstens 1.000 euro op de aanschafprijs van uw warmtepomp. Maar de zekerheid dat een warmtepomp zichzelf altijd terugverdient, kan ik helaas niet geven. Wel geef ik klanten aan een warmtepomp pas aan te schaffen als de cv-ketel versleten is, dan wel naast de bestaande cv-ketel een (goedkopere) hybride warmtepomp te plaatsen.
Ter overweging, geef ik de volgende rekensom:
Stel dat u voor 3.000 euro, inclusief subsidie, een hybride pomp aanschaft. Verbruikt u per jaar 1.000 kubieke meter gas, dan heeft u dertig jaar nodig om hem terug te verdienen. Wie 2.500 kuub gas opstookt, kan de warmtepomp – bij de huidige gasprijs van 60 cent per m3 - in 15 jaar terugverdienen. Wanneer de gasprijs naar 1 euro gaat, en dat is in de toekomst realistisch, wordt het gunstiger over te stappen op verwarmen met een hybride warmtepomp.
Wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is, adviseer ik bewoners als tussenoplossing ook een cv-ketel te huren. Bij Feenstra kan dat al voor een periode van minimaal een jaar.